LIGA PRVAKA

Barci trijumf, Messiju rekord, Ćorluka asistent

14.02.2012 u 22:38

Bionic
Reading

U prvoj utakmici osmini finala Lige prvaka Barcelona je slavila u Leverkusenu kod Bayera 3:1 i tako stigla na korak do prolaza među osam najboljih momčadi Europe

Barcelona je za vikend doživjela prvenstveni poraz od Osasune kojim se najvjerojatnije oprostila od obrane naslova španjolskog prvaka, ali novi kiks u Primeri nije uzdrmao Guardiolinu družinu.

Katalonski ponos je samouvjereno prošao gostovanje u Njemačkoj u kojoj nije izgubio, uključujući i dvoboj s Bayerom, svojih osam posljednjih susreta.

Bundesligaš je pokušao bunkerom i čvrstom igrom parirati tehnički potkovanijoj Barcinoj momčadi, koja je na travnjak istrčala bez Xavija i Piquea, ali mu to nije pošlo za rukom.

U prvih 45 minuta Barcelona je strpljivo kružila oko njemačkog zida te je s posjedom od gotovo 80 posto zagospodarila travnjakom. Messi i društvo nisu imali pravih prilike sve do 41. minute, a tada je Alexis Sanchez nakon asistencije Messija izbjegao zaleđe i gurnuo loptu kroz noge Lena.

S druge strane, Nijemci su u prvom dijelu bili u potpunosti bezopasni te su rijetko uopće s loptom dolazili na Barceloninu polovicu.

Nakon dosadnog prvog poluvremena, u nastavku je postalo znatno uzbudljivije. Prvo je domaćin stigao do izjednačenja. Ćorluka (igrao do 90.) u 52. ubacio je s desne strane, a Kadlec je glavom pospremio loptu iza leđa nemoćnog Valdesa.

Radost Bayera trajala je samo tri minute jer je Fabregas gurnuo loptu za vižljastog Sancheza koji je po drugi puta matirao njemačkog vratara. Bundesligaš se pokušao u igru vratiti u 64. minuti, ali novom izjednačenju spriječila se vratnica koju je uzdrmao Castro.

U 72. Messi je pokazao djelić svoje čarolije, prevario je dva čuvara te potkopao loptu preko Lena, ali je vratnica sada bila na strani Bayera.

Do kraja dvoboja igralo se otvoreno, a u takvoj igri još jednom je zabila Barcelona. Dani Alves je u 89. minuti pronašao Messija koji je zabio gol. Bio je to Argentinčev 19 pogodak u nokaut fazi Lige prvaka, nitko nije zabio više – Ševčenko, Raul su ostali na 18, Inzaghi na 16…

Uzvratna utakmica je na rasporedu 7. ožujka na Nou Campu, ali to je sada samo formalnost.

Prvi Barcin gol


Liga prvaka, Završnica
Bayer Leverkusen 1 3 Barcelona
Strijelci
0:1 A. Sanchez (41') 1:1 M. Kadlec (52')
1:2 A. Sanchez (55') 1:3 L. Messi (88')
Sastavi
B. Leno
M. Friedrich
D. Schwaab
M. Kadlec
V. Čorluka (90' D. da Costa)
S. Reinartz
L. Bender
S. Rolfes (77' S. Kiessling)
A. Schürrle (90' K. Bellarabi)
G. Castro
R. Augusto
V. Valdés
C. Puyol
J. Mascherano
E. Abidal
D. Alves
S. Busquets
A. Iniesta (61' Thiago)
F. Fabregas
Adriano (70' Pedrito)
L. Messi
A. Sánchez (86' I. Cuenca)
Žuti kartoni
D. Schwaab 8'
V. Čorluka 53'
G. Castro 80'
Thiago 87'