neočekivana odluka

Barcelona objavila ime trenera koji će voditi momčad sljedeće sezone; nakon svega što su mu napravili, pravo je čudo da je pristao na ove ponižavajuće uvjete...

04.06.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Puna je dva tjedna trajala neizvjesnost na Nou Campu. Novi predsjednik Barcelone Joan Laporta odmah je nakon razočaravajuće sezone krenuo u potragu za novim trenerom, sve je govorilo da će Ronald Koeman teško zadržati posao na klupi Barcelone jer nekoliko je jakih trenerskih imena samo čekalo poziv

'Na posljednjem sastanku otvoreno sam rekao Ronaldu Koemanu (58) da nije moj favorit za poziciju trenera Barcelone i da mu tražim zamjenu', kazao je prije desetak dana u razgovoru za španjolske medije predsjednik Barcelone Joan Laporta.

U tom se trenutku činilo kako je Koeman bivši, a on sam se toliko uzrujao da je završio u bolnici! No, Laporta se nije dao pokolebati, pojasnio je svoje planove.

'Rekao sam Koemanu da može ostati trener samo ako u razumnom roku ne pronađem nikoga da ga zamijeni', priznao je Laporta i pojasnio:

'Prema njemu sam se uvijek odnosio s najvećim poštovanjem i pokušao biti iskren. Tako sam mu i sada jasno rekao kakav mi je plan...'

A ta je otvorenost 'pospremila' Koemana, koji je i ranije imao problema sa zdravljem, ravno u bolnicu. Izvori bliski klubu tvrde kako je Laporta tražio jamstva da se ovako rezultatski loša sezona neće ponoviti, a to je poprilično uzrujalo Koemana koji je i ranije imao srčanih problemi zbog kojih su mu liječnici preporučili manje živciranja i stresa.

U tom se trenutku činilo kako je Ronald Koeman definitivno na odlasku, što zbog Laportinog pritiska, ali još i više zbog ionako narušenog zdravlja.

No, nakon samo nekoliko dana dogodio se totalni preokret, Joan Laporta objavio je kako će Koeman i sljedeće sezone voditi momčad Barcelone te da će odraditi ugovor do kraja, do lipnja 2022. godine! U međuvremenu su španjolski mediji otkrili zašto se Laporta nije odmah na kraju sezone riješio Koemana. Nizozemski trener 'osigurao' se klauzulom u ugovoru prema kojoj bi mu Barcelona u slučaju ranijeg jednostranog raskida ugovora morala isplatiti čak 13 milijuna eura - šest milijuna eura zajamčene godišnje plaće te još sedam milijuna za 'neodrađenu' godinu ugovora! A Barca u ovom trenutku jednostavno nema toliki novac...

  • +4
Barcelona - Atletico Madrid, Primera, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

'Nakon kraćeg razmišljanja, odlučili smo da nastavimo suradnju s Ronaldom Koemanom, koji ima važeći ugovor. Vodili smo iskrene razgovore i ponašanje trenera bilo je besprijekorno. Pronašli smo rješenja za razlike koje su postojale', kazao je Laporta i dodao:

'Razmišljali smo o tome što je najbolje za Barcelonu i svi smo sretni zbog ove odluke...'

Pa ipak, pitanje sreće je relativno jer je Laporta navodno Koemana prisilio na kompromis te je nizozemski trener morao potpisati neke dodatke u svom ugovoru s Barcelonom, a oni su - barem tako tvrde španjolski mediji - poprilično ponižavajući za njega.

Tako je Koeman pristao na 30 posto manji fiksni dio plaće, a u isto vrijeme se morao odreći ranije dogovorenih bonusa. Visina varijabilnog dijela plaće ovisit će mu o rezultatskim uspjesima koje će ostvariti s Barcom u sljedećoj sezoni. Uz sve to se obvezao da neće tražiti aktivaciju klauzule za ostanak na klupi 'katalonskog ponosa' te na kraju sezone (u lipnju 2022. godine!) svojom voljom napušta klub.