propadaju 'sa stilom'

Barcelona je na rubu bankrota, dužna je čak 1,35 milijardi eura, ali gradi novi stadion koji će koštati 900 milijuna eura!

08.10.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Čelnici Barcelone slavodobitno su predstavili novi izgled svog stadiona Nou Camp. Katalonci još od 2015. godine planiraju renoviranje kultnog stadiona, ali sad su se 'ohrabrili' i napokon bi obnova trebala i započeti. No, pitanje je samo jedno - gdje će pronaći novac?

Španjolski mediji bliski čelnicima Barcelone otkrili su kako klub ubrzo započinje dugo planiranu obnovu Nou Campa, bez obzira na to što je klub doslovno na rubu bankrota.

Podsjetimo, Barcelona je objavila kako je financijsku godinu 2020./2021. zaključila s minusom od čak 481 milijun eura. No, to je samo dio financijskih dubioza jer je klub u stvari dužan čak 1,35 milijardi eura!

Katalonci su financijski na koljenima, doslovno na rubu bankrota, ali novo čelništvo predvođeno predsjednikom Joanom Laportom ne odustaje od obnove Nou Campa. Realno, od 'starog' Nou Campa će ostati samo ime i osnovne crte, a sve ostalo će biti potpuno novi stadion s popratnim sadržajima.

Cijena? 'Samo' 900 milijuna eura... I to u trenutku kad je klub u minusu od 1,35 milijardi eura. Stvarno hrabra odluka...

Novi Camp Nou imat će 105.000 natkrivenih mjesta s vrhunskim pogledom, s novom dvoranom Blaugrana za 12.500 gledatelja, uz napomenu kako je prvi dio projekta već realiziran - prateći stadion Johan Cruyff završen je 2019. godine.

Plan čelnika je da im Skupština kluba da dozvolu kako bi krenuli u traženje kredita od milijardu i pol eura za izgradnju novog sportsko-poslovnog kompleksa. Skupština bi o zahtjevu trebala glasati na sjednici krajem godine i očekuje se da će u siječnju biti potpisani predugovori te će zahtjev za kredit biti i službeno predan.

Sama rekonstrukcija stadiona Nou Camp stajat će oko 900 milijuna eura, a ostatak novca potrošit će se na novu dvoranu kapaciteta 12.500 gledatelja, novi stadion za omladinsku školu te prateću infrastrukturu. Bude li sve po planu, taj projekt bi trebao biti gotov 2025. godine.

Pa, kad se propada, nek se propada sa stilom. I novim stadionim... Sretno im bilo.