NEVJEROJATNA PRIČA

Barca je za njega tražila 300 milijuna eura, ali 'duhu' je dala samo 17 minuta i otkaz mu uručila mailom. Sud je presudio u korist Brazilca

11.01.2023 u 06:34

Bionic
Reading

Barcelona će morati platiti 8,5 milijuna eura Brazilcu Matheusu Fernandesu nakon tužbe ovog veznjaka protiv kluba s Nou Campa za 'neopravdani otkaz'

Brazilski veznjak, koji je bio jedini nogometaš na platnom popisu katalonskog kluba koji je otpušten tijekom ljeta 2021. godine, podnio je tužbu u kojoj je tražio odštetu u iznosu od 14,8 milijuna eura. Sud mu je uvažio argumente, ali ne u potpunosti.

U odluci suda navedeno je da će Brazilac, koji je odigrao samo 17 minuta u dresu Barce, dobiti 7,7 milijuna eura odštete i još 810.000 eura na ime dugovanja za plaću.

Jedina službena utakmica Matheusa Fernandesa kao igrača Barcelone bila je na u Ligi prvaka protiv kijevskog Dinama u studenome 2020. godine, a Barcelona je 29. lipnja 2021. objavila raskid ugovora Matheusa Fernandesa, uručivši mu otkaz putem maila.

'Zašto sam odigrao samo jednu utakmicu? Stalno sebi postavljam to pitanje i iskreno, ne znam odgovor. Trener mi je rekao da neću imati puno prilika za nastup, ali da ću ih ipak dobiti. Igrao sam samo 17 minuta, a ne znam zašto mi nije dao priliku u nekim manje važnim utakmicama. Ne znam što se događa u Koemanovoj glavi (op.a. Ronald Koeman tada je bio trener), nismo puno ni razgovarali...', rekao je tada 22-godišnji Fernandes za Mundo Deportivo.

Dodaje kako mu nije jasno zašto ga je Koeman otpisao iako ga prije toga nije ni gledao kako igra.

'Prije početka sezone Koeman je rekao mojim menadžerima da ne računa na mene. Pitam se kako to može reći čovjek koji me nije gledao. Otišao sam do njega, a on mi je ponovio to isto i rekao da si nađem klub u kojem ću igrati. Naravno da nisam pronašao nijedan klub jer sam tek stigao u Barcelonu, zamolio sam ga da mi pruži priliku u nekim utakmicama kako bih se mogao pokazati ostalim klubovima i otići negdje, ali uopće nije reagirao na moje molbe', naglasio je Brazilac.

Koeman mu je rekao da nema kvalitetu za Barcelonu, što njemu s druge strane nije bilo jasno, jer ga je klub platio sedam milijuna eura.

'Mjesec dana nakon debija otišao sam u njegovu kancelariju i pitao ga jesam li loše igrao pa da me iz tog razloga više ne stavlja u momčad. Rekao mi je da sam igrao dobro, ali da ne računa na mene jer nisam dovoljno kvalitetan za Barcelonu?! Odgovorio sam mu da ne može znati imam li kvalitetu za ovaj klub dok me ne stavi u momčad, jer Barcelona me nije kupila bez razloga', pokušao je tada dodatno objasniti Fernandes.

Barcelona je potrošila sedam milijuna eura na Matheusov transfer kada je Eric Abidal bio sportski direktor, ali ovaj Brazilac nikad nije službeno niti predstavljen, zbog čega je dobio nadimak 'duh'.

Zanimljivo da je njegova otkupna klauzula iznosila nevjerojatnih 300 milijuna eura.

Trenutno 24-godišnjak, Matheus igra na posudbi iz Palmeirasa u brazilskom Bragantinu. Tijekom svoje kratkotrajne avanture u europskom nogometu igrao je na posudbi iz Barce u Real Valladolidu, ali ni u tom klubu nije se uspio nametnuti.

Matheus Fernandes je karijeru počeo u Botafogu, za koji je debitirao 2016. godine, a nakon toga igrao je za Palmeiras iz kojeg je došao u Barcelonu.