ZAGRIJAVANJE PROTIV MALTE

Barakude sanjaju medalju u prepunoj Spaladium areni. Evo što trebate znati o Europskom prvenstvu i najvećem zatvorenom bazenu u Hrvatskoj

29.08.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Spaladium arena domaćin je Europskog prvenstva u vaterpolu. Do 10. rujna u najvećem zatvorenom bazenu u Hrvatskoj 24 reprezentacije, 16 u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji, se bori za naslov prvaka Starog kontinenta

Trećeg dana nadmetanja startaju i Barakude! Nakon odlične uvertire koju su upriličile djevojke iz seniorske reprezentacije pobjedom nad Njemačkom 15-8, sada je stigao red i na njihove kolege.

Za večernje sate predviđena je svečanost službenog otvaranja Prvenstva (20.15 sati), a odmah potom i utakmica 1. kola B skupine Hrvatska – Malta (21 sat).

'S nestrpljenjem očekujemo početak Europskog prvenstva koje su konac dugačkih priprema, napornog ljeta u kojem smo igrali i Svjetsko prvenstvo. Odradili smo sve potrebno, reprezentacija je spremna za početak natjecanja i krećemo u ostvarenje što je moguće većeg, boljeg rezultata', rekao je izbornik Ivica Tucak.

Što se tiče suparnika Malte, vrlo kratko.

'Iskreno, nije momčad o kojoj bi trebali previše govorit, iako se podrazumijeva da svakog suparnika cijenimo, poštujemo i tako ćemo se uvijek i postavljati. Važno je samo da mi s pravim pristupom uđemo u turnir.'

Povijest utakmica Hrvatske i Malte dovoljno govori. Na EP u Beogradu 2016. bilo je 22:2 za Hrvatsku, što je jedna od najviših pobjeda ne samo Barakuda, nego i u povijesti europskih prvenstava. Naš jedini susret na europskim prvenstvima. Postojao je još jedan službeni, taj je završio 16:5.

Spaladium arena, vaterpolo, zajednički trening Hrvatska i Srbija Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

'Na svečanosti otvorenja Europskog prvenstva očekuju se najviše državni, županijski i gradski dužnosnici. Od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara, predstavnika gradske vlasti, čelnike uprava mnogih hrvatskih tvrtki i partnera Saveza , te najvažnije, Splićane i sve koji vole vaterpolo da dođu i podrže obje naše reprezentacije. Protiv Malte sam uvjeren u dobru igru u spektakularnoj atmosferi, kao i što se nadam da ćemo doći do borbe za medalju uz intimnu želju prolaska u finale', rekao je Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Kako smo već pisali, pretvaranje dvorane u bazen bilo je planirano još 2010. godine, kada je u Zagrebu održano Europsko prvenstvo, no od toga se odustalo 'zbog političkih i tehničkih problema'. Spaladium arena između ostalog građena je kako bi po potrebi mogla ugostiti vodene sportove, pa prilikom njene prenamjene zapravo nema većih problema.

U velikoj dvorani postavljen je bazen dimenzija 36 puta 25 metara, zapremine čak dva milijuna litara vode, a u manjoj dvorani upola manji, kapaciteta milijun litara.

Budžet Europskog prvenstva procjenjuje se na oko pet milijuna eura; osim Vlade, Županije i Grada Splita, snažno ga je podržalo nekoliko sponzora poput OTP banke i HEP-a. Velika stavka bila je upravo kupnja dviju vrijednih bazenskih školjki koje će se nakon prvenstva razmontirati i postaviti na nekoj drugoj lokaciji.

  • +12
Obilazak Spladium Arene uoči Europskog prvenstva u vaterpolu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Još jedan podatak koji govori i značaju ovog događanja za promidžbu Hrvatske. Akreditirano je više od 300 novinara, dok kapacitet dvorane za ovu priliku je devet tisuća gledatelja.

San hrvatskih vaterpolista je zlato, no sanjaju ga s pravom i druge reprezentacije. Konkurencija je jaka, a uspjeh od neuspjeha će dijeliti nijanse. Tu su olimpijski pobjednici Srbi, aktualni svjetski prvaci Španjolci, branitelji naslova prvaka Europe Mađari, pa Talijani, Grci, Crnogorci…

Podsjetimo, Hrvatska je samo jednom bila prvak Europe i to 2010. godine kada je domaćin bio Zagreb. Zanimljivo, bilo je to i posljednje hrvatsko finale. Barakude imaju još dva europska srebra (1999. i 2003) te broncu iz 2018. godine.

Izbornik Ivica Tucak je započeo proces pomlađivanja reprezentacije nakon Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine. Prvo veliko natjecanje donijelo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti kada su naši vaterpolisti nakon velike pobjede nad Srbijom u četvrtfinalu propustili dvije prilike za odličje. Prvo su u polufinalu poraženi od Španjolske, a onda u borbi ta treće mjesto od Grčke.

Nakon Malte Hrvate očekuje još jedan relativno lagani protivnik - Francuska. Slijedi susret s Grčkom koji će, ne bude li senzacionalnih rezultata, odlučivati o pobjedniku skupine i izravnom plasmanu u četvrtfinale. Pobjeda bi značila povoljniji ždrijeb u četvrtfinalu, Ako Hrvatska bude druga u skupini morat će na drugog ili trećeg iz skupine D te u četvrtfinalu na pobjednika skupina C ili A, odnosno Španjolsku ili Italiju. To svakako žele izbjeći i zato je susret s Grčkom iznimno važan.

Činjenica da Barakude imaju veliku priliku za odličje i da će se igrati u dosad nikad viđenom ambijentu sigurno je da će i publika prepoznati trenutak i stati iza izbornika i igrača.

Raspored natjecanja pogledajte OVDJE.