sp u vaterpolu

'Barakude' preko Kineza love Pariz, a Ivica Tucak kaže: Naš bi poraz bio iznenađenje stoljeća

10.02.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Hrvatske vaterpoliste od plasmana na Olimpijske igre u Parizu dijeli samo jedna pobjeda koju moraju ostvariti u osmini finala Svjetskog prvenstva protiv Kine. Utakmica se igra sutra od 10 sati, a izbornik Ivica Tucak najavio je ovaj susret

'Čeka nas ta najvažnija utakmica, a na koncu konca i prva eliminacijska', započeo je hrvatski izbornik Ivica Tucak te u ozbiljnom tonu nastavio:

'Znamo što nam ta utakmica nosi. Kako plasman dalje, u borbu za medalju, tako i ono što nam je prvenstveno najbitnije, odlazak na Olimpijske igre. Respekt jasno prema suparniku, ali ozbiljni smo i veliki favoriti i sve osim naše pobjede bi bilo neću reći ravno katastrofi, ali bi bilo iznenađenje stoljeća.'

Da, Kinezi realno nisu naša liga, ali...

'Pripremio sam momke, imali smo i tehniko-taktički trening, ulazimo maksimalno ozbiljno. Ne želimo se kockati ni s čim. Jasno je da utakmice protiv Južne Afrike, a vjerojatno i Kine nisu susreti, nisu suparnici protiv kojih možete dobiti ikakvu ozbiljniju sliku, ali ono što želimo da se do očekivane četvrtfinalne utakmice igrači prvenstveno dobro odmore, da svježi uđemo u kasnije susrete. Potrošnja je ogromna, iza nas je stvarno puno utakmica u zadnjih malo više od mjesec dana, ali je isto tako nužno zadržavati pozitivnog tonusa koji je neophodan za postizanje pravog rezultata. Zato jer je bilo kakvo opuštanje pogubno za sportaše. No, tu su svi po tom pitanju od naših baš „našpanani”. Eto, razgovarao sam s Vrlićem, želio sam mu dati još dva dana odmora, ali je on sam izrazio želju igrati. To je već sjajna vijest', otkriva Tucak koji se osvrnuo i na Kineze koje vode hrvatski stručnjaci. Izbornik je Ivan Vasić, a pomoćnik Igor Pezelj.

'Meni je prvenstveno jako drago da su Kinezi ostvarili uspjeh s našim stručnim stožerom. Strašno mi je drago zbog Ivana s kojim sam radio do Rija, pa zbog Peze (Igor Pezelj) i svih naših. Uostalom, to otvara prostor ostalim našim trenerima. Kina je velika država koja pokušava razviti vaterpolo i daj Bože da u tomu uspiju. Ali naravno, ne protiv nas!', odlučan je Ivica Tucak.

  • +41
Hrvatska - Mađarska, EP vaterpolo, polufinale, 14.1.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A Kinezi? Pa treba istaknuti da imaju samo četiri, da 4 kluba i oko 70 registriranih igrača koji godišnje u prosjeku ne odigraju više od desetak utakmica. Pripremajući se za SP Kina nije u dva mjeseca odigrala niti jednu pripremnu, službenu utakmicu. Temeljna odlika ove momčadi je da su silno neiskusni i s izrazito malim fondom utakmica. Teško bi bilo naći neku malo ozbiljniju reprezentaciju čiji igrači odigraju više od šest utakmica godišnje, a što je posvjedočio kineski izbornik Ivan Asić.

'Ovo je za nas grandiozan uspjeh. Prvi put da je Kina otišla ovako visoko. To je i odličan poticaj za dalje, za više. Nagrada za naš rad i trud. Drago mi je zbog svih mojih igrača. Puno smo se mučili, Brazil je bio favorit, ali vjerovali smo u sebe do samog kraja. Urodila je plodom promjena naše obrane, onda kada smo prešli na M-zonu. Tu smo ih iznenadili, postigli neke lagane golove iz kontri i to je “prelomilo” pobjednika. Izuzetno sam sretan da smo prošli dalje, da možemo igrati s Hrvatskom. Hrvatska je jasno apsolutni favorit, ta će utakmica za nas biti jedno učenje, škola. Nema predaje unaprijed, ali veliko nam je zadovoljstvo što uopće imamo priliku igrati protiv Hrvatske', kaže Asić.

A Hrvatska je do sada s Kinom igrala sedam puta i svih smo sedam utakica dobili uz ukupnu gol-razliku 105:30! Ni sutra od 10 sati ne bi trebalo biti iznenađenja...