kralj Svjetskog kupa

Austrijska legenda Hirscher se oglasila; objasnio je zašto će skijati za Nizozemsku

24.04.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Marcel Hirscher, 35-godišnja austrijska skijaška legenda i rekorder s osam osvojenih Velikih kristalnih globusa, u srijedu je iznenadio sportsku javnost najavom povratka na međunarodna natjecanja, što će učiniti pod zastavom Nizozemske, države u kojoj je rođena njegova majka, a čije je državljanstvo i on ima.

Marcel Hirscher je u natjecateljsku mirovinu otišao 2019., kad je osvojio rekordni, osmi Veliki kristalni globus. Osim toga, 35-godišnji Austrijanac u svojoj kolekciji ima 12 Malih kristalnih globusa, 67 pojedinačnih pobjeda u utrkama Svjetskog kupa, u kojima se 138 puta penjao na pobjedničko postolje.

>> Jedan od najboljih svih vremena vraća se skijanju, ali neće nastupati za Austriju

'Prekinuo sam karijeru prije pet godina, a u međuvremenu sam proslavio 35. rođendan. Stoga iz tog kuta treba gledati na moj povratak: želim se ponovno natjecati i u tome uživati', izjavio je Hirscher u priopćenju objavljenom na mrežnom portalu Nizozemskog skijaškog saveza.

'Imam odličan odnos s Austrijskim skijaškim savezom i zahvalan sam na svemu što smo postigli. Za ovaj novi projekt je najbolje da ga provodim kao Nizozemac', dodao je Hirscher.

Austrijski skijaški savez je, nakon razgovora s Hirscherom, odobrio njegov prijelaz pod nizozemsku zastavum gdje su skijašku legendu dočekali raširenih ruku.

'Oduševljeni smo Marcelovim izborom i nadamo se da će ovo biti od velikog značaja ne samo za skijanje već i za sve zimske sportove kojima upravljamo. Ne očekujemo dobrobit samo od njegovog sportskog doprinosa već od toga što će s nama dijeliti svoje ogromno iskustvo i znanje', poručio je tehnički direkotr Nizozemskog skijaškog saveza Wopke de Vegt.

'Marcel je svjetska ikona i inspiracija za sve skijaše te ljubitelje zimskih sportova u Nizozemskoj. Nadamo se da ćemo ovime dodatno potaknuti interes za zimske sportove u našoj zemlji', rekao je glavni direktor Nizozemskog skijaškog saveza Frits Avis.

U priopćenju stoji da će se Hirscher u sljedećim mjesecima usredotočiti na pripreme za nadolazeću sezonu te da će u skladu sa sportskim propisima biti donijeta odluka o tome koje kriterije zadovoljava i na kojoj međunarodnoj razini će započeti svoj povratak.

Prema Antonu Gigeru, voditelju natjecateljskog odjela u tvrtki Van Deeru, koju je slavni skijaš pokrenuo u suradnji sa svojim pokroviteljom Red Bullom, Hirscher bi se trebao vratiti nastupima na FIS utrkama.