DOPING skandal

Atletičarka suspendirana na čak pet godina; koristila je lažne dokumente i ometala je postupak!

26.01.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Kenijska atletičarka Betty Wilson Lempus (31) suspendirana je na pet godina zbog korištenja nedozvoljenih supstanici, mijenjanja dokaza i ometanje postupka, objavila je Atletska jedinica za integritet (AIU)

Lempus je nakon pobjede na pariškom polumaratonu u rujnu 2021. bila pozitivna na triamcinolon acetonid, a optužena je i za mijenjanje dokaza i ometanje postupka, posebice zbog korištenja lažnih dokumenata.

Kenijka je početkom ove godine pisala AIU-u priznajući kršenja pravila protiv dopinga navedenih u optužbi, te prihvaćanje posljedica.

Osim zabrane nastupa, brisani su svi njezini rezultati od 5. rujna 2021. godine.

Kenija je zauzela treće mjesto na ljestvici osvajača medalja u atletici na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali se godinama suočava s optužbama za raširenu upotrebu lijekova za poboljšanje performansi. Samo tijekom prošle godine je suspendirano više od 20 kenijskih atletičara zbog dopinga.

Kenijska vlada obećala je izdvojiti pet milijuna dolara godišnje u sljedećih pet godina za potporu antidoping naporima, uključujući više testova, istraga i poboljšanja antidopinške edukacije.