Honorar uefe

Vatreni i HNS ovoliko milijuna eura u razmaku od svega šest mjeseci još nikad nisu zaradili; pada novi rekord!

26.01.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon što je u Nyonu održan ždrijeb završnice Lige nacija, gdje će hrvatska nogometna reprezentacija u polufinalu igrati protiv domaćina Nizozemske, mnoge je zaintrigirao podatak da UEFA dijeli jako puno novca u ovom natjecanju, a koje su mnogi kritizirali kad je pokrenuto

Podsjetimo, čelnici Uefe pokrenuli su Ligu nacija u terminima prijateljskih utakmica s namjerom da one budu kompetitivnije, da igraju svi najbolji igrači te da se osim bodova (za koeficijente u ždrijebu) sve reprezentacije bore i za milijunski honorar.

Na završnom turniru Lige nacija Hrvatska će u polufinalu 14. lipnja u Rotterdamu igrati protiv domaćina Nizozemske, a pobjednik tog dvoboja igrat će protiv boljeg iz okršaja Španjolske i Italije.

Finalna utakmica na rasporedu je finalu u Rotterdamu 18. lipnja, a pobjednik ovog natjecanja zaradit će honorar od čak 10,5 milijuna eura.

Poraženi u finalu inkasirat će devet milijuna eura, treće mjesto donosi osam milijuna, a četvrto mjesto sedam milijuna eura.

Čelnici Uefe odlučili su zaista bogato nagraditi četiri reprezentacije koje su izborile završni turnir Lige nacija.

'Znamo što je naš cilj, plasman u finale i nastojat ćemo to izboriti. Nizozemci imaju novog izbornika i jako su dobri, pogotovo u obrani. Imaju mlade, potentne igrače i igrat će pred svojom publikom, ali očekujem i veliku podršku naših navijača u Rotterdamu. Čeka nas velika utakmica, za nas će to biti veliki izazov, ali bit ćemo spremni i očekujem našu pobjedu', kazao je nakon ždrijeba hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Podsjetimo kako je Hrvatski nogometni savez već dobio 2,25 milijuna eura ostankom u A skupini Lige nacija, a u slučaju osvajanja ovog natjecanja ukupna zarada mogla bi se popeti na čak 12,75 milijuna eura.

Ako tome dodamo kako je na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Katru Hrvatski nogometni savez ukupno inkasirao 26 milijuna eura jasno je kako će blagajna biti punija nego ikad jer bi se zarada samo od honorara Uefe mogla popeti na gotovo 40 milijuna eura.

Čak i u slučaju osvajanja trećeg ili četvrtog mjesta u Ligi nacija, ukupna zarada HNS-a bit će rekordna, barem kada je u pitanju razmak od svega pola godine. Igrači i stručni stožer već sad mogu računati na novi unosni bonus.

Primjerice, 2018. godine osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska nogometna reprezentacija zaradila je oko 28 milijuna dolara.

  • +7
Doček Vatrenih u Zagrebu na glavnom zagrebačkom Trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Također je važno reći kako će za Hrvatsku igrati Luka Modrić koji je to i potvrdio tijekom SP-a.

'Budućnost našeg nogometa je svjetla. Neki su po prvi put tu i osvojili su medalju. Eto. meni je trebalo za to 12 godina. Prošao sam sve i svašta. Oni to trebaju cijeniti. Da, igrat ću za Hrvatsku dalje na završnom turniru Lige nacija. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje', kazao je Modrić nakon pobjede za treće mjesto na SP-u protiv Maroka.