EUROPSKA LIGA

Athletic slavio s 3:2 na Old Traffordu

08.03.2012 u 23:40

Bionic
Reading

Nogometaši Athletic Bilbaa napravili su najveće iznenađenje u prvim susretima osmine finala Europa lige, svladavši na Old Traffordu engleskog prvaka Manchester Uniteda s 3-2

Na papiru je u pitanju veliko iznenađenje, ali svi koji su gledali utakmicu zasigurno će se složiti da je baskijski klub pobijedio potpuno zasluženo. Od samog početka utakmice predstavio se u neočekivano ofenzivnom izdanju, te je iz napada u napad kreirao pomutnju u obrani Uniteda.

Iako je gostujuća momčad od početka bila bolja, United je ipak poveo. Giggs je u brzom napadu domaćina uposlio Hernandeza, koji je pucao, ali je vratar gostiju Iraizoz uspio odbiti loptu. Na pravom mjestu bio je Wayne Rooney, koji je iz blizine loptu pospremio u mrežu.

Gosti su nastavili s napadima, te su u 44. minuti stigli do više nego zasluženog izjednačenja. Susaeta je odlično ubacio s desne strane, a Llorente je glavom poravnao na 1-1.

U nastavku je vratar Uniteda De Gea u nekoliko navrata spašavao opasne pokušaje Llorentea i Muniaina.

Vodeći gol za goste visio je u zraku, te se napokon i dogodio u 72. minuti. Herrera je majstorski podignuo loptu iznad zadnje linije domaćina, koju je De Marcos udarcem lijevom nogom pospremio u mrežu. Ipak, usporena snimka pokazala je da je strijelac bio u zaleđu, odnosno da pogodak nije trebao biti priznat.

U 90. minuti, gosti su zabili i treći gol. Evra je ostao bez kopačke, pa je sudac prekinuo igru. Domaćini su očekivali da će im Baski vratiti loptu, no, ovi su krenuli u napad. De Gea je obranio dobar udarac De Marcosa, ali je izostala reakcija Rafaela nakon odbijene lopte, koju je Muniain lagano proslijedio u gol.

U drugoj minuti sudačke nadoknade, Rooney je zabio gol nade za domaćine iz penala, koji je bio dosuđen zbog igranja rukom De Marcosa u kaznenom prostoru gostiju. Bio je to Rooneyejv sedmi gol za United u zadnjih pet nastupa.

Nakon domaćeg poraza od Ajaxa 2-1 u prošloj rundi nokaut-faze Europa lige, Manchester United je pretrpio i drugi uzastopni domaći poraz na europskoj sceni, što mu se dogodilo prvi puta od 1996. godine (Fenerbahçe / Juventus).

Domaćini su na gol zapucali 13 puta, a gosti 26, što dovoljno pokazuje koja je momčad bila bolja. Niti jedna momčad ove sezone u svim natjecanjima nije uputila toliko udaraca na gol momčadi Alexa Fergusona.

Athletic je, tako, u svom devetom europskom nastupu u Engleskoj stigao do prve pobjede. U prethodnih 8 utakmica na engleskom tlu, pretrpio je sedam poraza i jednom remizirao.

Valencia je na Mestalli pobijedila PSV s 4-2. Rezultat je na kraju i dobar za goste, jer su ''šišmiši'' do 83. minute vodili s 4-0. Ruiz je u 11. minuti glavom iz blizine doveo domaćine u vodstvo. Samo dvije minute kasnije, Soldado je nakon niskog ubacivanja s desne strane povisio na 2-0. Svoj drugi gol na utakmici, a treći za Valenciju, Soldado je zabio u 43. minuti iz penala, a Piatti je u 56. minuti nakon odlične dubinske lopte Pareja izbjegao zamku zaleđa, izbio sam pred vratara PSV-a Isakssona i matirao ga.

U završnici su ipak gosti izborili rezultat koji im daje nadu uoči uzvrata.

Prvo je Toivonen u 83. minuti poentirao iz penala, a onda i Wijnaldum u 90. minuti.

Puno bolje je prošao drugi nizozemski predstavnik, AZ Alkmaar, koji je kod kuće pobijedio Udinese s 2-0. Martens je glavom u 63. minuti doveo domaćine u vodstvo, a konačnih 2-0 postavio je Gudmunsson u 82. minuti.

Standard je u Liegeu odigrao 2-2 s Hannoverom. Gosti su poveli u 22. minuti golom Stindla iz kaznenog udarca, ali je Standard do zasluženog preokreta stigao vrlo brzo. Prvo je Buyens u 27. minuti poravnao, a onda je Tchite u 30. minuti doveo domaćine u vodstvo. Konačnih 2-2 postavio je Diouf u 56. minuti.

Europska liga
Završnica
Sporting Lisbon Manchester City 1:0
sljedeća ut. 15.3.
Twente Schalke 04 1:0
sljedeća ut. 15.3.
Atletico Madrid Besiktas 3:1
sljedeća ut. 15.3.
Metalist Kharkov Olympiacos 0:1
sljedeća ut. 15.3.
Valencia PSV 4:2
sljedeća ut. 15.3.
Standard Liege Hannover 2:2
sljedeća ut. 15.3.
AZ Alkmaar Udinese 2:0
sljedeća ut. 15.3.
Manchester United Athletic Bilbao 2:3
sljedeća ut. 15.3.