surovi profesionalizam

Anthony Joshua za borbu će dobiti 60 milijuna dolara, a Filipu Hrgoviću ostale su tek 'mrvice'

06.12.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski teškaš Filip Hrgović (27) u subotu u Saudijskoj Arabiji boksa protiv Erica Moline (37). Jedna je to od glavnih borbi uoči spektakla večeri u kojemu će se za naslov svjetskog prvaka boriti Anthony Joshua i Andy Ruiz

Velika će to biti boksačka priredba, na posebno izgrađenom stadionu usred pustinje, svi su složni kako nas u subotu očekuje spektakl.

Filip Hrgović boksa jednu od glavnih borbi uoči sudara Joshue i Ruiza, a protivnik će mu biti iskusni Eric Molina. Deset godina stariji i iskusniji protivnik jedan je od najopasnijih u dosadašnjem profesionalnom putu našeg teškaša.

'Spreman sam, kao što i kaže moj nadimak, kao zvijer', kazao je El Animal u najavi borbe i upozorio:

'Moram biti agresivan, ići naprijed, ali i biti vrlo oprezan. Ne smijem mu ostati blizu nakon svoje serije, ne smijem držati ruke nisko. On izgleda nezainteresirano, voli umrtviti borbu, a onda odjednom baci kontru.'

Dosta se posljednjih dana pisalo i o desecima milijuna dolara koje će boksači u glavnoj borbi zaraditi. Tako će Anthony Joshua, pobijedio on ili izgubio' iz Saudijske Arabije otići bogatiji za čak 60 milijuna eura. Aktualni svjetski prvak Andy Ruiz morat će se zadovoljiti s nagradom od samo 10 milijuna dolara.

Sjajna je to zarada, posebice za Ruiza, no pitanje je koliko će 'u zagrijavanju' za ovaj spektakl zaraditi naš Filip Hrgović?

Činjenica je kako je u ovom trenutku popularni Hrga ili 'scenskim imenom' El Animal tek 'početnik' u svijetu profesionalnog boksa. Ovo će mu biti deseti meč, do sada ima devet pobjeda, od toga sedam nokautom. Molina u dosadašnjoj karijeri iza sebe ima borbu za svjetsku teškašku titulu, ukupno je na 27 pobjeda i pet poraza, iskustvo je debelo na njegovoj strani, ali Hrgović je veliki favorit.

  • +5
Hrvatski boksač Filip Hrgović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Koliki god favorit bio, Filip Hrgović će u odnosu na glavne zvijezde večeri zaraditi tek sitniš. Prema nekim informacijama naš bi boksač za subotnju borbu (oko 17.45 sati) trebao dobiti honorar od oko 15.000 dolara. U usporedbi s milijunskom zaradom glavnih zvijezda ovo bi jedva bilo za kavu.

No, Hrgović je tek na početku, pobjeda protiv Moline širom bi mu otvorila vrata prema samom vrhu ljestvice izazivača i pretendenata na svjetsku titulu, a samim time i puno bolju zaradu, pa čak i onu milijunsku.

Ovako se Hrgović s četiri ili pet borbi godišnje nekako 'pokrije', no treba znati kako dobar dio troškova snose i njegovi promotori, Eddie Hearn i Sauerland Promotions. Kako god bilo, svi smo uvjereni da Filipu Hrgoviću ona prava i 'masna' zarada tek slijedi. Zaslužio je, definitivno.