ORUŽJE IMA VIŠE PRAVA

Američki sportaši se digli na noge zbog odluku Vrhovnog suda o pobačaju. LeBron James poručio: Ovo je apsolutna želja za moći i kontrolom!

25.06.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Odluka Vrhovnog suda SAD-a da ukine presedan koji je prije gotovo pola stoljeća osigurao pravo na pobačaj u cijeloj zemlji izazvala je osudu i u sportskom svijetu

Među prvima javila se i američka teniska legenda Billie Jean King koja je prije nekoliko godina u svojoj biografiji otkrila da je pobacila i opisala probleme s kojima se suočavala u vrijeme prije Roeove odluke protiv Wadea. Prema njezinim riječima, posljednja odluka Vrhovnog suda o promjeni postojećeg presedana neće zaustaviti pobačaje.

"Međutim, ova odluka spriječit će siguran pristup ovoj ključnoj zdravstvenoj usluzi", napisala je King na Twitteru. "Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države."

Reagirale su i predstavnice američke ženske košarkaške lige WNBA, ali i njihov muški kolega i prva zvijezda NBA LeBron James.

"Jesmo li uopće još uvijek demokracija kada oružje ima više prava od žena u ovoj zemlji?" napisalo je vodstvo WNBA, koje je saželo brojne komentare igračica i timova u ovoj profesionalnoj američkoj ligi nakon odluke Vrhovnog suda da poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

"Odluka Vrhovnog suda primjer je odluke grane vlasti koja nema kontakt s ovom zemljom i koja je zaboravila važnost ljudskog dostojanstva", napisalo je vodstvo lige.

Legenda WNBA i peterostruka olimpijska pobjednica Sue Bird također je odgovorila na odluku, rekavši na Twitteru: "Potpuno sam depresivna".

Njezin klub Seattle Storm bio je oštriji: "Ljuti smo i spremni smo se boriti. Ljudi imaju pravo kupovati oružje po volji, dok žene ne mogu odlučivati ​​o svojoj budućnosti."

Odluka Vrhovnog suda također je osudila Megan Rapinoe, prvo ime borbe američkih nogometašica za jednaku plaću, koja kaže da je odluka prvenstveno odraz želje za okrutnošću.

"Okrutnost je svrha ovoga, jer inače to nikako nije odluka u korist života", rekla je zvijezda američke ženske reprezentacije. Kao osoba koja živi u istospolnom braku, Rapinoe je izrazila bojazan da će nakon ove odluke uslijediti napad na istospolne zajednice.

"Još sam u šoku i pokušavam sve to shvatiti. To je korak unazad za našu zemlju", izrazila je žaljenje zbog odluke suda i Lindsey Horan, još jedna nogometašica.

Međutim, stajalištu da SAD odlukama svog Vrhovnog suda ide krivim putem u prošlost pridružili su se i neki muški sportaši u vrhunskim američkim sportskim ligama. Golman Seattle Soundersa Stefan Frei napisao je: "Što je sljedeće? To je ludo."

LeBron James je na svom twitteru napisao da je odluka Vrhovnog suda "apsolutno želja za moći i kontrolom".