KVALIFIKACIJE MONAKA

Alonso blizu pothvata koji je zadnji put napravio 2012., ali se onda ukazao Verstappen

27.05.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Aktualni dvostruki svjetski prvak u formuli 1 Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) došao je do najbolje startne pozicije u zadnjem krugu subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Monaka

Španjolski veteran Fernando Alonso (Aston Martin) već je bio spreman proslaviti svoj prvi 'pole position' još od 2012., ali je Verstappen u zadnjem sektoru jurnjave gradskim ulicama Monte Carla uspio pronaći tri desetinke te za 84 tisućinke nadmašiti vrijeme do tada vodećeg vozača.

Domaći vozač Charles Leclerc (Ferrari) zaostao je za Verstappenom malo više od desetinke sekunde (+0.106) i krenut će u nedjeljnu utrku s treće pozicije. U drugom redu će biti i Francuz Esteban Ocon (Alpine) čiji je zaostatak bio malo manji od dvije desetine (+0.188).

Startna pozicija na Velikoj nagradi Monaka može biti ključna za pobjedu, jer uske ulice kojima prolaze najbolji svjetski vozači formule 1 ne pružaju mnogo prilika za pretjecanje.

Jedno od velikih iznenađenja kvalifikacija je ispadanje Meksikanca Sergija Pereza (Red Bull) već u prvom dijelu natjecanja, pa će Verstappenov momčadski kolega i drugoplasirani u redoslijedu vozača nakon pet utrka, krenuti iz zadnjeg reda.

Uoči VN Monaka aktualni svjetski prvak drži prvo mjesto sa 119 bodova, a Perez je drugi sa 105. Treći je Alonso sa 75 bodova.

Start nedjeljne utrke predviđen je za 15 sati.