POBIJEĐENI NORVEŽANI

Alilović, Balić i Vuković osigurali prve bodove

19.01.2010 u 21:41

Bionic
Reading

U premijernom nastupu na Europskom prvenstvu, rukometaši Hrvatske svladali su Norvešku sa 25:23 i stigli do prvih bodova u natjecanju. Po običaju, briljirao je Mirko Alilović, a u napadu se posebno istaknuo Drago Vuković

Hrvatska je pobjedom nad Norveškom u prvom kolu Europskom prvenstva u Austriji osigurala važne bodove za samopouzdanje u pohodu na novu medalju. Viceprvaci svijeta pomalo su nervozno otvorili utakmicu, promašili dva uzastopna sedmerca (Čupić, Zrnić), dopustili suparnicima da povedu sa 2:0 i 4:2, no ulaskom Drage Vukovića nakon desetak minuta igra se ubrzala, preciznost je porasla i za čas je rezultat na semaforu bio u korist Hrvatske.

Bez Metličića, koji je gotovo prisilno umirovljen, ali i bez Lackovića i Valčića koji su zbog ozljeda utakmicu odgledali na tribinama, mnogi su se pribojavali kako će to izgledati u Austriji, no bez obzira na kvalitetnog protivnika, igrači Line Červara iskazali su kvalitetu i strpljenje i na krilima izvrsne igre Vukovića u prvom poluvremenu te briljantnog Alilovića na vratima osigurali prva dva boda reprezentaciji.

Hrvatska je protiv Norveške igrala s igračem manje najavljenu varijantu bez golmana, umjesto kojeg je u polju igrao najčešće Ivano Balić. U prvih pola sata tri puta smo imali dva gola razlike (7:5, 8:6 i 10:8), a jedini 'krivac' zašto razlika, pogotovo na poluvremenu (11:10), nije bila znatno veća je čudesni golman Egge koji je potkraj prvog dijela izvrsnim refleksima skinuo nekoliko zicera Duvnjaku i Voriju.

U prvim minutama nastavka golovima Buntića i Štrleka naša reprezentacija stigla je do tri razlike (13:10, 14:11 i 15:11), no dekoncentriranost u narednim minutama omogućila je Norvežanima da naprave u samo nekoliko minuta 5:0 i u 11. minuti nastavka ponovno preuzmu vodstvo (15:16). U tim trenucima obrana Hrvatske je bila propusna, a napad pomalo sterilan. K tomu, i Čupić je po drugi put promašio sedmerac, Egge se ponovno razbranio i susret je polako ulazio u neizvjesnu završnicu.

U posljednjih 10 minuta utakmice Hrvatska je ušla s pogotkom prednosti (21:20) i dvije velike obrane Alilovića, no umjesto da povedemo s dva razlike, a imali smo dvije prilike, Norvežani su ponovno zahvaljujući našoj brzopletosti stigli do igrača više i izjednačenja. Ipak, pogodak Duvnjaka nakon jednog od rijetkih kontranapada, zatim i promašaj Norvežana priskrbili su Hrvatskoj priliku za novo vodstvo od dva gola razlike, što je konačno realizirao Manuel Štrlek (23:21) šest minuta prije kraja.

Do kraja susreta Norvežani su se primicali na minus jedan, no do izjednačenja nisu stigli. Glavni 'krivac' zvao se Alilović. Naš golman do kraja je skupio fenomenalnih 18 obrana. Uz njega sa sedam pogodaka istaknuo se toliko puta spominjani Vuković, dok je Balić po običaju izvrsno razigravao suigrače. Iduću utakmicu Hrvatska igra u četvrtak protiv Ukrajine.

HRVATSKA - NORVEŠKA 25:23(11:10)

Hrvatska: Alilović, Čupić 2 (2), Vori 2, Štrlek 5, Duvnjak 1, Balić 4, Kopljar, Čarapina, Mataja, Zrnić 2 (1), Musa, Bičanić, Gojun, Vuković 7, Buntić 2
Norveška: Ege, Bjornsen 1, Tvedten 9 (6), Loke 3, Strand 3, Lund 1, Kjelling 2, Ervik, Spanne, Myrhol, Skoglund, Vatne, Rambo, Mamelund 4, Samdahl, Drange, Klev, Sand

Isključenja: Hrvatska 10 minuta, Norveška 10 minuta
Sedmerci: Hrvatska 6 (3), Norveška 8 (6)