KLADITE SE PAMETNO

Aktualni NBA prvaci Miami Heat bez prava na poraz!

18.06.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon što su porazom u četvrtoj utakmici izgubili priliku da naslov osvoje pred svojim navijačima, Spursi su se našli u situaciji u kojoj bi eventualnim porazom u petoj utakmici morali pobijediti u obje preostale utakmice u Miamiju što bi s obzirom na činjenicu da Miami dvije utakmice u nizu nije izgubio još od siječnja, bilo pravo čudo.

U takvim okolnostima Spursima je trebala sjajna predstava njihovih igrača što se na koncu i dogodilo čemu svjedoči i podatak kako nitko od startne petorke San Antonija nije ubacio manje od 16 poena.

U četvrtoj utakmici trener Miamija Eric Spoelstra je 'iznenadio' postavljanjem Millera u početnu petorku umjesto Haslema, dok je Popovichev odgovor na to u petoj utakmici bio- Ginobili. Argentinac je podigao mnogo "prašine" svojim lošim izvedbama u ovom doigravanju, no na ukazano povjerenje trenera Popovicha odgovorio je svojom najboljom izvedbom ove sezone.

'Bio sam ljut i razočaran. Igramo u NBA finalu, stojimo 2-2, a ja sam se osjećao kao da nisam dovoljno pomogao momčadi. Bio sam jako frustriran', izjavio je Ginobili

Iako je Ginobili sa 24 poena (8-14) i 10 asistencija odigrao zaista sjajnu utakmicu, kolektivna igra je ono što je Spurse dovelo do pobjede.
'Ginobiliu pripadaju velike zasluge u našim uspjesima. Vjerujemo u njega i znamo da on ima to u sebi. Nadamo se da ovakvu utakmicu može ponoviti još jednom', kazao je Duncan

Spursi su šutirali sjajnih 60% iz igre, a prednjačili su Parker s 26 poena (10/14), te sad već ozbiljni kandidat za možebitnog MVP-a finala, Danny Green sa 24 poena (8-15) i šest skokova. Green je novom sjajnom šuterskom večeri došao do 25 postignutih trica u finalu čime je srušio dotadašnji rekord Raya Allena koji je iznosio 22 postignute trice.

'Ne postoji mnogo igrača koji šutiraju ovako dobro, pogotovo u finalu. Ne mogu se sjetiti nijednog' osvrnuo se Wade.
Iako su ponovno natjerali Parkera i društvo na velik broj izgubljenih lopti (18), loša šuterska izvedba (43%) kao i loša obrana rezultirali su trećim porazom Miamija u ovom finalu. Bila je to jednosmjerna utakmica od samoga početka u kojoj bi Miami priprijetio, no Spursi bi uvijek novom serijom imali spreman odgovor.

'U potpunosti su nas nadigrali i to se jednostavno mora promijeniti', kazao je trener Spoelstra
Wade je s 25 poena (10-22) i 10 asistencija nastavio napadački dobro, no obrana je segment u kojem će Dwyane morati puno bolje u šestoj i ako bude potrebno sedmoj utakmici. James je također ubacio 25 poena no uz loš šut 8-22. Dodajmo još da su dobru rolu odigrali i Allen koji je ubacio 21 poen (7-10), te Bosh koji je dodao 16 poena (7-11) uz šest uhvaćenih lopti.

Isti ako ne i bolji učinak koji je imalo uvrštavanje Millera u startnu petorku Miamija, donijelo je Spursima uvrštavanje Ginobilia umjesto Splittera. S obzirom da je sada na Spoelstri da učini 'potez' postavlja se pitanje hoće li se trener Miamija vratiti na visoku postavu kojom bi malo više minuta dobio Anderson čija bi agresivnost i fanatičnost mogla biti od velike koristi u ovakvoj utakmici. Još jedan 'plus' koji bi Spoelstra dobio visokom postavom je moguće izbjegavanje Diawa na Jamesu. Iako Leonard ukupno gledajući čini sjajan posao braneći Jamesa, Diaw je tijekom drugog poluvremena pete utakmice Jamesa držao na šutu 1/8.

'Biti ću jako razočaran ukoliko ne izborimo sedmu utakmicu no sada o njoj ne smijemo razmišljati. Trenutačno nam je jedino važna utakmica broj šest', prokomentirao je James dok je Allen dodao:

'U poziciji smo u kojoj jednostavno moramo pobijediti. Sve ono što smo radili tijekom sezone sada staje u ovu jednu utakmicu u kojoj moramo slaviti. Bili smo u mnogo teški situacija ove sezone iz kojih smo uspješno izašli jer je ovo žilava momčad, tako da ćemo biti spremni i za tu šestu utakmicu.'

Da bi do pobjede došli, aktualni prvaci će trebati znatno podignuti razinu igre u obrani što se pogotovo odnosi na čuvanje Parkera i Greena. Francuz pravi velike probleme Chalmersu i Coleu, no još veću štetu čini Green kojeg bi u redovima Miamija konačno trebali 'shvatiti ozbiljno'.

Spursi su s druge strane slavljem u petoj utakmici barem malo skinuli pritisak sa svojih leđa, no taj posljednji korak je često i najteži.
'Znamo koliko je važna šesta utakmica. Naravno da želimo osvojiti naslov u prvom pokušaju, no svjesni smo da će Miami pred domaćom publikom izaći s mnogo više energije igrajući bolje i šutirajući boljie', izjavio je Parker, dok je Green dodao: 'Još uvijek imamo mnogo posla za učiniti.'