Ekskluzivno

Ako netko pozna Francuskinje, onda je to ova rukometašica rođena u Požegi, i zato bi ove njene riječi trebao pročitati i izbornik Šoštarić

17.12.2020 u 06:42

Bionic
Reading

Pred hrvatskim je rukometašicama povijesni nastup u polufinalu Eura, a u njemu ih u petak od 18 sati čekaju aktualne braniteljice naslova, Francuskinje. U njihovim bi redovima, da nije bilo ozljede, bila i Tamara Horaček, rođena Požežanka, a koja je spletom okolnosti dobila i francusko državljanstvo, pa igra za 'tricolore'

Izabranice Nenada Šoštarića najveće su iznenađenje ovogodišnjeg europskog prvenstva. Došle su hrvatske rukometašice na mala vrata u Dansku, bez ikakvih pompoznih najava i oduševile sve.

Pa i Tamaru Horaček, rukometašicu mađarskog Siofoka, rođenu u Požegi, ali koja je standardna reprezentativka Francuske. I da nije bilo ozljede, u petak bi bila nasuprot našim curama.

Za početak, otkrila nam je kako je izabrala Francusku.

'Rođena sam u Požegi, ali kako je i moja mama Vesna bila rukometašica (op.a igrala je svojevremeno i za hrvatsku reprezentaciju), odmah nakon mog rođenja preselili smo u Francusku te tamo ostali i živjeti. Ja sam tamo počela igrati rukomet s osam godina, prvo u Metzu, potom i u Parizu, i onda sam s 18 godina zatražila francusko državljanstvo, koje sam eto i dobila. Ove sezone igram u mađarskom Siofoku, što mi je prvi inozemni angažman', pojasnila nam je Tamara Horaček.

Bez obzira na to što ste od malih nogu u Francuskoj, sigurno vam je drago iz zbog uspjeha hrvatskih rukometašica?

'Naravno, ostvarile su veliki rezultat i moram priznati da sam vrlo ponosna. Jer ovo nije nitko očekivao. Napravile su veliko čudo'.

>> [FOTO] Jedna od najvećih hrvatskih rukometašica svih vremena otkrila nam tko je ključna osoba za ovaj uspjeh na Euru u Danskoj

A mogu li Hrvatice iznenaditi i vaše suigračice u petak?

'Sve je moguće, to je sport. No, ja nekako prednost dajem Francuskoj, jer ona se iz utakmice u utakmicu diže na ovom turniru'.

Pa, dobro. Sigurno su tako razmišljale i Rumunjke, Njemice...

'Možda i jesu, ali u ovoj francuskoj reprezentaciji ništa se ne prepušta slučaju. Itekako ozbiljno će pristupiti pripremi'.

Koliko je vama osobno ova hrvatska reprezentacija poznata?

'Poznam Ćamilu (op.a. Mičijević), jer prošle je sezone igrala za Metz. Poznam i golmanicu Kapitanović, no nje nema zbog ozljede. Ostale cure, iskreno, mi nisu poznate'.

  • +12
Hrvatska - Njemačka, EP u rukometu 2020. Izvor: Profimedia / Autor: CLAUS FISKER / AFP / Profimedia

Pa tako možda budu nepoznanica i vašem stožeru?

'Vjerujte mi, sigurno će izbornik Krumbholz nabaviti potrebne snimke i pripremiti sve za pobjedu'.

U čemu je Francuska najjača, odnosno najslabija?

'Najjača je u obrani, to je definitivno. A onda iz takve obrane razvija brze kontru i polukontru. Napad je možda slabija strana, ali vidim da se na ovom turniru i u njemu bitno popravljaju. Tako da sam sigurna da će u petak Francuska izgledati još bolje nego do sad'.

Kada biste bili u stožeru hrvatske reprezentacije, na koju biste Francuskinju skrenuli pozornost izborniku Šoštariću?

'Dobre su nam golmanice, ali posebno opasna je Estelle Nze Minko, lijeva vanjska, te Grace Zaadi, koja igra na srednjem vanjskom'.

Prema tome kako pričate šanse Hrvatske za pobjedu u petak nisu baš prevelike?

'U postotku ja bih rekla da je prednost Francuske 60:40. Ali, kao što sam već rekla, u sportu je sve moguće, posebno ako neke igračice nemaju svoj dan'.

Vama će ipak biti puno jednostavnije gledati, jer bit će vam drago i ako Hrvatska pobijedi?

'Baš tako. Ovo mi je kao da gledam finale svjetskog prvenstva iz Rusije, neću biti tužna jer pobijedit će jedna od mojih reprezentacija', završila je Tamara Horaček.