zna se tko je krivac

Afera oko Faka i slovenske zastave i dalje vruća tema: Oglasio se i predsjednik Pahor!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev/TASS

Slovenski predsjednik Borut Pahor je po dolasku u Pjongčang gdje će prisustvovati nekim natjecanjima na Zimskim olimpijskim igrama dao intervju Slovenskoj tiskovnoj agenciji u kojemu se osvrnuo i na aferu vezanu uz izbor nositelja slovenske zastave na svečanosti otvaranja.

Slovenski olimpijski odbor odlučio je izbor nositelja zastave prepustiti slovenskoj javnosti organiziravši internetsku anketu u kojoj je ponudio nekoliko sportaša kao moguće barjaktare. Među ponuđenim imenima bio je i biatlonac Jakov Fak, koji je na početku svoje karijere nastupao za Hrvatsku te je bio nositelj hrvatske zastave na otvaranju Igara u Vancouveru 2010.

  • +3

Jakov Fak

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Mogućnost da Fak ponese slovensku zastavu naišla je na negativan odjek u dijelu slovenske javnosti, pa se 30-godišnji Mrkopljanin odlučio sam povući iz izbora.

Pahor je za čitavu situaciju okrivio Olimpijski odbor.

'Ja na Faka ne gledam kao na Hrvata već kao na člana slovenske reprezentacije koji nam je donio medalju. Naravno da je on Hrvat, ali svi koji se nalaze u slovenskoj reprezentaciji, bez obzira na porijeklo i vjeru, su naši i za njih navijamo. Budimo otvoreni, ako je OKS smatrao kako bi Fak trebao biti nositelj zastave, tada je tu odluku morao donijeti on sam. Kada su se odlučili da će nositelja odlučiti putem društvenih mreža, tada su morali znati da će biti i drugačijih mišljenja. Pojavili su se i neki nepoželjni komentari, ali smatram kako je Jakov dobro odlučio i odrekao se mogućnosti da nosi zastavu. Na kraju je osvojio medalju i mi ga svi zato, ali ne samo zato, poštujemo', rekao je Pahor.

Fak je u četvrtak u utrci na 20 kilometara osvojio srebrnu medalju što je prva i zasada jedina slovenska medalja na Igrama u Pjongčangu.

Slovensku zastavu na svečanosti otvaranja nosila je skijašica trkačica Vesna Fabjan.