NOGOMETNA BUDUĆNOST

A idealna mlada momčad svijeta je...

28.06.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Za samo nekoliko sezona ovi će mladići svojim igrama morati odlučivati najvažnije i najteže utakmice. S obzirom na njihove godine, još nisu došli do vrhunca svojeg potencijala, iako su neki s ove liste odigrali nevjerojatno dobru sezonu

Diljem globusa u tijeku su natjecanja različitih mlađih uzrasta. Mi smo se ipak, po starom U-21 ključu, zaključno s godištem 1989, odlučiti napraviti idealnu postavu mladih igrača u formaciji 4-3-3, s obzirom na njihov ovosezonski učinak.

Golman
David de Gea, 20, nova akvizicija Manchester Uniteda, Engleska
Igrač na kojeg podsjeća: Edwin van der Saar
Visok, mršav, vižlast i skočan. Sve su to osobine koje neodoljivo podsjećaju na sada već legendarnog nizozemskog čuvara mreže te stoga ne treba ni čuditi to da u Manchesteru upravo u De Gei vide njegovog idealnog nasljednika. Da bi sličnost bila potpuna, morat će značajno poboljšati igru nogom te naučiti gospodariti šesnaestercem.

Desni obrambeni bočni
Cesar Azpilicueta
, 21, Marseille, Španjolska
Igrač na kojeg podsjeća: Dani Alves
Da nije bilo ozljede tijekom zime, postao bi još priznatiji u širim europskim krugovima. Ovako, morat će se boriti s Rodom Fannijem za svoje mjesto u momčadi Marseillea ili otići u neki novi klub. S obzirom na igre koje je pružao u prvom dijelu prvenstva i koje trenutno pokazuje na Europskom prvenstvu mladih, teško da neće biti zainteresiranih.

Lijevi obrambeni bočni
Gareth Bale
, 21, Tottenham, Wales
Igrač na kojeg podsjeća: Ryan Giggs
Za potrebe formacije igra kao lijevi bek, Bale je primarno ipak lijevo krilo. Riječ je o strahovito brzom i okomitom igraču, za kojeg nije problem protutnjati ni pored najboljih bekova poput Maicona. Tijekom zime su ga lagano načele ozljede, ali njegove igre u prvoj polovici sezone bile su dovoljne da ga se može smatrati najboljim mladim igračem na svijetu.

Centralni branič
Mamadou Sakho
, 21, PSG, Francuska
Igrač na kojeg podsjeća: Marcell Desailly
Svojim je igrama zaslužio poziv u A selekciju francuske reprezentacije koja nikada nije oskudijevala odličnim stoperima. Sakho nije samo igrač velike snage i visokog skoka, već ima i odličan pregled igre te brzinu, osobine koje često koristi prilikom iznošenja lopte na protivničku polovicu.

Centralni branič
Chris Smalling
, 21, Manchester United, Engleska
Igrač na kojeg podsjeća: Sol Campbell
Zbog učestalih ozljeda Vidića, a naročito Rija Ferdinanda, mladi je Smalling morao iznijeti dobar dio tereta zadnje linije. To nije učinio besprijekorno, ali opet dovoljno dobro da Manchester osvoji titulu prvaka Engleske te dođe do finala Lige prvaka. Za centralnog braniča od tek 20 godina to je i više nego impresivan uspjeh.

Defanzivni vezni
Yann M'Vila
, 20, Rennes, Francuska
Igrač na kojeg podsjeća: Claude Makelele
Laurent Blanc je nakon fijaska u Južnoafričkoj Republici odlučio osvježiti reprezentaciju novim licima, od kojih je svoje mjesto u prvoj jedanaestorici zauzeo M'Vila. Kao i njegov prethodnik Makelele, M'Vila je velik borac koji osim odličnih fizičkih predispozicija ima sjajnu pozicijsku igru, često ključnu kvalitetu zadnjeg veznog igrača.

Centralni vezni
Javier Pastore
, 21, Palermo, Argentina
Igrač na kojeg podsjeća: dr. Socrates
Teško je naći igrače u čitavoj nogometnoj povijesti, osim slavnog dr. Socratesa i sada Pastorea, koji se kreću takvom lakoćom s visinom od 190 centimetara. Pastore ima sve karakteristike odličnog veznog igrača – pregled igre, kretanje s loptom, tehniku dodavanja, šut s distance. Osim toga, kao vrlo mlad igrač zna što znači biti vođa na terenu.

Ofenzivni vezni
Eden Hazard
, 20, Lille, Belgija
Igrač na kojeg podsjeća: Raphael van der Vaart
Igrač malog rasta i niskog težišta, potencijalni dragulj jedne velike belgijske generacije, svojim je ovosezonskim igrama odveo Lille do titule francuskih prvaka. Učinku od sedam golova dodao je i 11 asistencija, a iako je povremeno igrao krilnu poziciju, najbolje se snalazi u centralnom dijelu terena kao svojevrsni slobodni lutalica.

Lijevi napadač
Neymar
, 19, Santos, Brazil
Igrač na kojeg podsjeća: Robinho
Što je za Santos nekada bio dvojac Diego - Robinho, danas je Ganso - Neymar. Možda trenutačno i najtraženiji svjetski igrač svoju će priliku dobiti na predstojećoj Copi Americi, kada bi trebao potvrditi svoj talent. Najopasniji je kada primi loptu na poziciji lijevog krila jer tada obrambeni igrači ne znaju hoće li krenuti prema sredini na šut ili produžiti niz crtu.

Desni napadač
Thomas Müller
, 21, Bayern, Njemačka
Igrač na kojeg podsjeća: Berndt Schuster
Statistički je najučinkovitiji igrač ove liste sa 19 golova i isto toliko asistencija za Bayern u svim službenim utakmicama ove sezone. Osim toga, zaslužuje i nagradu Ironman, jer je u dvije sezone propustio samo jednu prvenstvenu utakmicu. Za igrača koji nije čista špica nevjerojatno dobro predviđa obrambena kretanja protivnika i tako pravovremeno ulazi u prazan prostor.

Centralni napadač
Alexandre Pato
, 21, Milan, Brazil
Igrač na kojeg podsjeća: Bebeto
Pato je, slično kao i Bebeto, napadač koji igra jednako učinkovito kao centralna špica, ali i kao vodonoša. Ovisno o potrebi, Pato je za Milan igrao sve ofenzivne pozicije u kombinacijama s Ibrahimovićem, Robinhom i Cassanom. Barata svim tehničkim aspektima igre, a uz to je poznat kao jedan od najbržih nogometaša.

ZAMJENE

Rafael, 21, golman, Santos, Brazil
Igrač na kojeg podsjeća: Julio Cesar
Tijekom trinaest ovosezonskih utakmica Cope Libertadores mladi golman Santosa čak je šest puta ostao nesavladan.

Victor Ruiz, 21, centralni branič, Napoli, Španjolska
Igrač na kojeg podsjeća: Fernando Hierro
Dovoljno je reći da se smatra da će Ruiz biti adekvatna zamjena Carlosu Puyolu u dresu španjolske reprezentacije.

Sven Bender, 20, defanzivni vezni, Borussia (D), Njemačka
Igrač na kojeg podsjeća: Dieter Eilts
Vrlo siguran i miran igrač, pravi prototip njemačkog zadnjeg veznog koji griješi minimalno, a opet doprinosi igri.

Jack Wilshere, 19, ofenzivni vezni, Arsenal, Engleska
Igrač na kojeg podsjeća: Andrej Aršavin
Iako je oscilirao u formi ove sezone, pokazao je niz zavidnih kvaliteta zbog kojih ga se može usporediti s ruskim suigračem.

Andy Carroll, 22, Liverpool, Engleska
Igrač na kojeg podsjeća: Christian Vieri
Zbog svoje visine i načina kretanja ponekad na terenu djeluje poprilično nezgrapno, ali zbog toga nije ništa manje učinkovit.