BOŽICA POPA

Starenje prezire, a jedino što Cher nikada nije priznala to je da je izvadila rebra

30.10.2023 u 06:18

Bionic
Reading

Danas joj je 77 godina i iza sebe ima i više nego uspješnu glazbenu karijeru, dugu nevjerojatnih šest desetljeća, no to ne znači da je odustala od glazbe. Ove je jeseni napravila i ono o čemu je dugo maštala i izdala svoj prvi božićni album. Ona je jedna i jedina, neponovljiva Cher, a takav je i njezin život, sve samo ne dosadan

Poznata po svom moćnom glasu, atraktivnom izgledu i oštrom jeziku, Cher već desetljećima vlada glazbenim svijetom kao neprikosnovena božica popa. Od skromnih početaka u 60-im godinama prošlog stoljeća, kada je pjevala u popularnom duu Sonny i Cher s bivšim suprugom, do solo karijere, utrla je put za nove generacije te pjevačice poput Beyonce, Lady Gage i ostalih pop diva.

Ikona ženskog osnaživanja, Cher ni danas, iako je tek tri godine dijele od ulaska u deveto desetljeće života, ne odustaje od stvaranja pod vlastitim uvjetima, što se pokazalo kao najbolji mogući potez.

A tijekom godina ona je uistinu naučila kako je to preživljavati u tom svijetu, kada je morala počinjati ispočetka, ali i u trenucima u kojima su je kritičari doživljavali kao dobru šalu. Ona je uvijek pronalazila način da ona bude ta koja se zadnja smije.

  • +27
Cher Izvor: EPA / Autor: STEFFEN SCHMIDT

Naučila je na svojoj koži da se baš nikada ne treba predati ni odustati od svojih snova, a u njezinom slučaju problem je bila disleksija s kojom se borila još od djetinjstva. Kada se požalila majci da ne može čitati brojke, ona joj rekla da ne treba brinuti o tome jer će, kada odraste, imati osobu koja će se za nju brinuti o brojevima. I tako je uistinu bilo. S godinama je oko sebe okupila tim od oko stotinjak zaposlenih koji se brinu isključivo za njezine nastupe, financije, ali i sam život.

Od samih početaka postavljala je trendove - nosila je mrežaste kombinezone i bodije posute kristalčićima još prije 40 godina, a upravo je zbog takvih hrabrih poteza bila zabranjena na MTV-ju. Perike su postale njezin zaštitni znak, baš kao i nevjerojatni scenski nastupi, koji su posebno inspirirali njezine queer obožavatelje, a oni su upravo u njoj pronašli uzor.

Bez ikakvog straha da u javnosti odjene što god poželi, pa je bila i prva žena koja je na televiziji pokazala zategnutu stražnjicu, te izlazi s kim god želi i kad god želi, svih ovih godina prkosila je svim pravilima starenja. Upravo zbog mladolikog izgleda i nevjerojatne figure i u 78. godini života - za što su pomalo zaslužni i razni estetski zahvati, koje se nije sramila priznati - uz nju su se uvijek vezali epiteti poput onih da ‘stari poput dobrog vina’.

Upravo stoga ne čudi to da se i danas odijeva baš onako kako se odijevala u danima najveće slave: ‘Gledajte, moja mama ima 91 godinu - i dalje se odijeva cool i nije puno promijenila svoj stil od pedesetih, stoga ne vjerujem da zbog toga što sam došla u određene godine moram odrezati kosu ili prestati raditi nešto. Mislim da ću nositi neke stvari sve dok u njih budem mogla stati’, izjavila je 2017. u intervjuu za Vogue.

Rođena je kao Cherilyn Sarkisian 20. svibnja 1946. u kalifornijskom gradu El Centru. Otac John Sarkisian bio je vozač kamiona, ali i ovisnik o kocki i drogi, dok je majka Georgia Holt bila povremeni model i glumica, a rastali su se kada je Cher imala tek deset mjeseci. Majka joj se nakon nekoliko godina preudala za glumca Johna Southalla i s njim je dobila još jednu kćer, Georgannu.

Budući da joj je majka glumila, ali i radila kao konobarica kako bi obitelj preživjela, vodila je često kćeri na snimanja, pa su se i Cher i sestra kao statistice pojavljivale u nekim filmovima. Iako se majka, kada je Cher imala devet godina, rastala od očuha, i desetljećima kasnije ona ga je smatrala svojim ocem.

Budući da joj se majka još nekoliko puta udala, a potom i rastala, obitelj se često selila diljem Amerike, a kako su većinom jedva spajali kraj s krajem, u jednom je trenutku majka ostavila Cher u sirotištu na nekoliko tjedana, ‘dok se ne zbroji’. Iako su se viđale svakoga dana, za obje je to bila velika trauma.

Da postane slavna, sanjala je o tome od malih nogu, no nedostajalo joj je samopouzdanja i smatrala se neprivlačnom i netalentiranom. ‘Nisam se mogla dosjetiti ičega što bih znala raditi... Nisam mislila da ću biti pjevačica ili plesačica. Samo sam htjela biti poznata, to je bio moj cilj’, govorila je godinama kasnije

Koliko je bila iskompleksirana, dala je jasno do znanja otkrivši riječi koje joj je uputila majka. ‘Jednom mi je rekla nešto što nisam nikada zaboravila. Rekla mi je: ‘Dušo, nisi najljepša ni najtalentiranija djevojčica i zato moraš iskoristiti talente koje imaš.’ Njezine riječi su me zaboljele. Osjećala sam se ružno jer je moja sestra bila prelijepa - imala je svijetloplavu kosu, zelene oči i izgledala je baš kao mama. Jednom smo, sjećam se, otišle u Meksiko i nisu me pustili natrag na granici jer su mislili da sam Meksikanka i da me mama želi prokrijumčariti u Ameriku.’

U petom razredu pokazala je nevjerojatni talent za pozornicu. Tada je za učitelje i svoj razred producirala mjuzikl, a budući da u tom projektu dečki nisu željeli sudjelovati, ona je sama odglumila i otpjevala i njihove uloge. Već tada je postala prepoznatljiva po svom neobično dubokom glasu, a on joj je do danas ostao zaštitni znak.

Sonny & Cher - I Got You Babe (Official Video) [HD] - Live on Top of the Pops, 1965 Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Dok sam bila mala, mama i ja katkad bismo otišle do Hollywood Boulevarda, kupile bismo hot dog i promatrale prolaznike. Maštala sam o tome da postanem filmska zvijezda jer su one bile sretne i nosile su dijamante. Mislila sam da bi me takav život odvukao od svega stvarnog i ružnog. Uvijek me bilo sram našeg siromaštva. Bila sam uvjerena da je to kazna za nešto loše što sam napravila.’

Majka joj se 1961. još jednom udala, ovoga puta za bankovnog menadžera Gilberta LaPierea, a on je posvojio Cher i upisao je u privatnu školu, koju su pohađala djeca bogataša, no ona se tamo nije snašla, ponajviše zbog svoje otvorenosti. Dane je kratila zabavljajući kolege pod velikim odmorom, a mnogi su već tada bili uvjereni da će, baš kao što je govorila, jednoga dana postati velika zvijezda.

Zbog toga je sa 16 godina donijela odluku te napustila školu, ali i dom i to iz jednog razloga - da se preseli u Hollywood. Kako su otkrili mnogi koji su je poznavali, Cher se nije ustručavala prići nekoj osobi ako bi smatrala da joj može pomoći u karijeri.

Takav joj je bio susret i 1963,. kada je kao 17-godišnjakinja u kafiću, u kojem je radila kao plesačica, upoznala glazbenika Sonnyja Bona.

‘Bila sam u restoranu kad je ušao. Svi su znali tko je on osim mene i padali su u nesvijest kada su ga vidjeli, a jedino što sam ja vidjela je mršavi muškarac duge crne kose u čizmama i s velikom narukvicom. Prijateljice su mi govorile: ‘Ružan je, ima veliki nos, izgleda čudno, možeš ti bolje’, ali bilo je nešto u njemu.’

Budući da je ostala bez cimerice, što joj je povećalo troškove života, odlučila je prihvatiti njegovu ponudu da mu bude kućna pomoćnica.

Sonny ju je upoznao sa svojim šefom, čuvenim producentom Philom Spectorom, koji je angažirao Cher kao prateću pjevačicu na mnogim singlovima i albumima, osobito The Ronettesa, a zaslužan je i za njezin prvi singl ‘Ringo, I Love You’, koji je izdala pod imenom Bonnie Jo Mason. Bila je to pjesma posvećena Ringo Starru, a koja i nije imala pretjeran uspjeh jer su mnogi, zbog njezinog dubokog glasa, bili uvjereni da to muškarac iskazuje ljubav članu Beatlesa.

Cher (Bonnie Jo Mason) - Ringo I Love You Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U međuvremenu je njezin odnos sa Sonnyjem otišao stepenicu više, postali su bliski prijatelji, a potom i ljubavnici, a 27. listopada 1964. u hotelskoj sobi u Tijuani u Meksiku neslužbeno su se vjenčali. Jedanaest godina stariji Sonny imao je ideju da Cher bude solo pjevačica, no ona je smatrala da bi zbog ogromne treme koju je imala bilo bolje da snimaju zajedno.

Isprva su nastupali kao duo Caesar & Cleo, a tek od 1965. mijenjaju ime u Sonny & Cher, pod kojim su snimili svoj prvi veliki hit ‘I Got You Babe’, a on je ubrzo postao broj jedan Billboardove top liste te su njih dvoje doslovce preko noći postali zvijezde, a imali su i svoj TV show ‘The Sonny and Cher Comedy Hour’.

Svoje prvo i jedino zajedničko dijete, kćer Chastity, dobili su 4. svibnja 1969. godine te su je isto tako odmah uključili u svoj program. No idila nije dugo potrajala - 1974. počeli su prvi problemi u njihovom braku, a već godinu kasnije Cher je podnijela papire za razvod. Tvrdila je da se ne brine o kćeri i da misli isključivo na sebe i svoje potrebe. On je na kraju pokupio sav novac, jer je sve glasilo na njega, nakon čega je Cher morala krenuti ispočetka.

‘Radili smo 11 godina zajedno i ništa mi nije ostalo. Jako sam se trudila da zaradim taj novac i nisam ni pomišljala da bi mi ga mogao uzeti. Morala sam mu dati dva milijuna dolara. Zašto? Zato što nisam ispunila ugovor koji smo potpisali kao Sonny & Cher.’

Zanimljivo je da su navodno godinama održavali prividnu sliku idiličnog para za javnost, a sa strane su imali druge partnere, od kojih su neki čak živjeli s njima pod istim krovom.

Četiri dana nakon razvoda, u Las Vegasu se već udala za dvije godine mlađu rock zvijezdu Gregga Allmana, no devet dana poslije Cher je podnijela nove papire za razvod zbog njegovih problema s alkoholom i drogama. Iako je bio ovisnik o heroinu, Cher mu je dala drugu šansu i u braku su ostali do 1976., kada je pak Allman predao papire za razvod nakon što je saznao da se ponovno udružila sa Sonnyjem kako bi snimali novi show. Papire je povukao nakon što je doznao da je trudna, a u srpnju 1976. rodio im se sin Eliah Blue. Iduće godine ipak su se razišli i to zauvijek.

Muškaraca se nije nikada odrekla, iako su joj zadavali probleme, pa čak ni nakon što je 1978. odlukom da bude jedino i isključivo Cher odlučila pokazati svoju neovisnost od svih muškaraca.

Bile su tu afere s glumcima Valom Kilmerom i Tomom Cruiseom, izvršnim direktorom ABC-ja Joshuom Donenom, ali i romansa s 18 godina mlađim Robertom Camillettijem, koji je radio u pekarnici. U njezin krevet ušli su i glazbenici Les Dudek, Tommy Lee i Richie Sambora, no na pitanje tko je ljubav njezinog života, jednom je rekla: ‘Mislim da su to bili Robert Camilletti i Gregory Allman. Gregory je bio poseban čovjek. Bio je južnjački gospodin koji se, eto, slučajno drogirao. Silno se trudio ostaviti droge. Robert je bio njegova suprotnost. Bio je poput stijene.’

Nikada nije krila da su muškarci za nju bili luksuz, a ne potreba, a kada joj je majka jednom prilikom dala savjet da se uda za bogataša, Cher joj je rekla: ‘Ali mama, ja jesam bogata, ne treba mi bogati muškarac jer sam to ja.’

A uz bogat ljubavni život, ono po čemu je bila prepoznatljiva i zbog čega je izazivala kontroverze njezini su estetski zahvati. Nikada nije krila da rado odlazi pod nož želeći zaustaviti starenje, a jedini zahvat koji je demantirala bilo je vađenje rebra da bi joj struk bio tanji.

‘Mrzim starenje. Zar bih trebala reći da mi se to sviđa? Svaka iskrena žena reći će da to nije zabavno. Iako, ako ste dobri u onome što radite, ljude nije briga kako izgledate. Ne plaćate ulaznicu da biste stajali i gledali nekoga - on vas mora zabaviti. Postoje 20-godišnjakinje koje ne mogu ono što ja radim, a današnje djevojke se operiraju sa 18. Nikada do sada nisam vidjela djevojke koje toliko žele promijeniti svoj izgled. Meni to nikada nije bila namjera’, rekla je i dodala: ‘Sređivala sam zube, operirala nos i grudi. Nisam do sada ni znala da postoji operacija micanja rebara. No mislim da bih imala veliki ožiljak da sam to napravila, a na mojim nastupima vidite skoro cijelo moje tijelo i nema ga.’

Što se njezine djece tiče, s mlađim sinom Eliahom Blueom, koji je također zaglibio u paklu droge, nije u dobrim odnosima. Razlog je njegovo vjenčanje s engleskom glazbenicom Marieangelom King, jer Cher nije odobravala njegov izbor. Starija kći, odnosno danas sin, Chastity je sa 18 godina objavila da je lezbijka, a 2009. počela je svoju tranziciju u muškarca i danas se zove Chaz. Njoj je to bilo teško shvatiti, no s vremenom je, kaže, prihvatila njegovu odluku.

‘Bilo mi je teško kada sam doznala da je Chaz homoseksualac, kao i kad mi je rekao da želi promijeniti spol. I prije smo puno razgovarali o svemu tome, no kako on to više nije spominjao, nekako sam zaboravila. Mislim da sam se zapravo bojala da ću izgubiti dijete koje volim. Pitala sam se tko će biti ta nova osoba, kako će to funkcionirati i hoću li izgubiti dijete.’

Na kraju je prihvatila njegovu odluku i od tada je njihov odnos puno jači no što je bio.

Cher - Believe [Official Music Video] Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Svoj ponovni glazbeni uspon doživjela je 1998. hitom ‘Believe’, a nekoliko godina kasnije odradila je i turneju ‘Living Proof: The Farewell Tour’, kojom je zaradila 250 milijuna dolara i postala jedna od glazbenica s najunosnijim turnejama svih vremena.

Za svoj rad i trud nagrađena je raznim nagradama, a u vitrinama a ima Grammyje, Emmyje, ali i Zlatne globuse, koje je zaslužila svojim glumačkim postignućima u brojnim holivudskim hitovima.

Jedino što joj nedostaje u kolekciji je Oscar, iako je za film ‘Silkwood’, s Meryl Streep i Kurtom Russellom, nagrađena nominacijom za najbolju sporednu žensku ulogu, a potom i dobila Oscara za najbolju glumicu za ulogu u filmu ‘Opčinjena mjesecom’.

U posljednje vrijeme sve češće se pojavljuje u medijima, a ovoga puta je razlog izlazak prvog božićnog albuma. Na pitanje novinara koji bi savjet dala sebi kao 19-godišnjakinji, Cher je rekla:

Cher - DJ Play a Christmas Song (Official Audio) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Rekla bih si da moram biti ljubazna i poštena, jer vam neće ići u prilog ako to niste. I ne smijete prihvaćati ničija sranja - morate raditi samo stvari koje želite raditi sada. Nemojte štedjeti za godišnji odmor na koji biste išli za 10 godina ili slično. Pokušajte živjeti svoj život. Morate biti ono što jeste. Zlatno pravilo moje majke, kojeg sam se dugo držala, bilo je - ako za pet godina nešto nije važno, znači da nikad nije ni bilo važno. Dakle, ako se brinete zbog nečega, morate se zapitati hoće li to biti važno i za pet godina. Obično neće, ali ako hoće, onda znate da to morate učiniti.'