SVE IZA LEĐA KRALJICI

Znakovi koji upućuju da su princ Harry i Meghan Markle čitavu prošlu godinu pripremali svoj odlazak

10.01.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Niti dvije godine nakon vjenčanja princ Harry i Meghan Markle najavili su da napuštaju kraljevstvo, postaju financijski neovisni i sele navjerojatnije u Kanadu. Naizgled vrlo nagla i ishitrena odluka, zapravo je planirana tijekom cijele prošle godine, a ovo su znakovi koji na to ukazuju

'Sve što želimo i čemu ćemo težiti je odgovorno obnašati kraljevske dužnosti koje su nam povjerene', pričali su u studenom 2017. tek zaručeni princ Harry i Meghan Markle u svom prvom zajedničkom televizijskom intervjuu prikazanom na BBC-u.

No izgleda da veselje zbog novog perioda zajedničkog života u kraljevstvu nije dugo potrajalo. Počeli su problemi, teška prilagodba američke glumice na strogi režim i autoritet, uslijedila je svađa princa Williama i princa Harryja, a onda i rušenje naizgled idealnog života.

Početkom 2020., samo dvije godine nakon preseljenja u Britaniju, Meghan Markle i princ Harry odlučili su odstupiti s kraljevskih dužnosti. Analitičari i stručnjaci koji prate njihovu adaptaciju sada iznose činjenice koje potvrđuju da je abdiciranje s vlasti zapravo pomno planirano tijekom cijele prošle godine.

Veljača 2019.

Trudna Meghan Markle bez najave odlazi u New York gdje je održala baby shower s najbližim prijateljicama. Vojvotkinja je iznajmila apartman u skupocjenom hotelu na Manhattanu i slavila po elitnim restoranima zajedno s dizajnericom Jessicom Mulroney, tenisačicom Serenom Williams, odvjetnicom Amal Clooney i tv novinarkom Gayle King.

Ožujak 2019.

Meghan Markle i princ Harry započinju novo kraljevsko poglavlje, ne želeći više raditi u uredima Kensingtonske palače pod nadzorom Harryjeva starijeg brata princa Williama. Zapošljavaju svoje ljude i savjetnike i dobivaju ured u Buckinghamskoj palači.

Travanj 2019.

S novim uredom dolaze i nove vidljive promjene. Princ Harry i njegova supruga otvaraju novi, zasebni Instagram profil pod nazivom Sussex Royal na kojem će odvojeno od ostataka obitelji objavljivati teme vezane za svoj rad i obitelj. U prvoj objavi par se zahvalio javnosti na podršci. Danas njihov profil broji više od 10 milijuna pratitelja.

https://www.instagram.com/p/BvwZTPgBsvT/

Proljeće je osim toga za mladi par bio poseban zbog preseljenja u novi dom, udaljen od ostataka obitelji. Iako se očekivalo da će vojvodski par iz kućice u Nottinghamu u koju su nastanili po dolasku u Britaniju, urediti apartman u Kensingtonskoj palači i tako biti prvi susjedi princu Williamu i njegovoj obitelji, vojvode od Sussexa odabrali su Windsor. Novcem poreznih obveznika i dijelom ušteđevinom preuredili su posjed Frogmore Cottage u Windsoru koji su nakon vjenčanja dobili na dar od kraljice Elizabete. Svoj su odabir tek kratko obrazložili žudnjom za privatnosti, željom da nasljednika odgajaju u prirodi daleko od gradske vreve te potrebom za više prostora nego je nudila malena koliba.

Svibanj 2019.

Šestog svibnja na svijet je došao novi kraljevski nasljednik, kako se najavljivalo. Meghan Markle rodila je sina princu Harryju. I u ovom su segmentu uspjeli zaobići kraljevsku tradiciju. Vojvotkinja je rodila u bolnici Portland dok su ostale članice uglavnom birale Lindo Wing u londonskoj bolnici St Mary. Praksa je sve do tada bila da članovi kraljevske obitelji dojave određenim novinarima koji već desetljećima surađuju s monarhijom trenutak u kojem kraljevska trudnica odlazi u bolnicu u trudovima. Međutim, par je to odlučio ignorirati te se novinarima cijelu stvar dojavili nakon što je maleni Archie već došao na svijet. Isto tako predstavljanje bebe Archie, kojoj roditelji nisu odlučili dodati kraljevske titule, dogodilo se nekoliko dana kasnije u dvorcu Windsor.

Lipanj 2019.

Sredinom godine, samo mjesec dana nakon što su postali roditelji i kada im je okupacija trebao biti samo maleni Archie, Meghan Markle i princ Harry objavili su da napuštaju Royal Foundation, udruženje humanitarnih kraljevskih zaklada unutar kojih djeluje bračni par Kate Middleton i princ William. Obrazložili su svoj potez time što su osnovali vlastitu inicijativu Sussex Royal koja će s radom krenuti od 2020. Konačno odvajanje u svim formalnim točkama dvojice brata samo je potvrdilo šuškanja kako su njihovi odnosi jako loši.

Godinu dana ranije slavna četvorka pojavila se zajedno na jednom od projekata Royal Foundationa i našalila kako su zaglavili zajedno do kraja života unatoč očiglednim razlikama i povremenim prepirkama koju su, kako su naglasili uobičajeni u obiteljskim odnosima. U lipnju 2019. se između ostalo dogodila jedna ključna stvar koja danas potvrđuje planirani izlazak iz kraljevstva.

Vojvode od Sussexa su naime pravno dali zaštititi korištenje imena Sussex Royal u nizu djelatnosti, novinarstvu, trgovini, stvarnju brendova odjeće.

Srpanj 2019.

Dva mjeseca kasnije održale su se krstitke malenog Archieja, prvorođenog sina princa Harryja i Meghan Markle. Par je i ovom prilikom odabrao zaobići kraljevsku tradiciju i svima pokazati da idu svojim putem. Praksa je nalagala da javno objave imena krsnih kumova malenog nasljednika, no vojvode od Sussexa to su odbile te organizirale intimno slavlje primanja prvog crkvenog sakramenta svoga sina.

Kolovoz 2019.

Par se susreće s velikom osudom javnosti zbog svojih godišnjih odmora provedenih na nizu europskih luksuznih destinacija na koje su odlazili privatnim zrakoplovima. U svega 11 dana godišnjeg odmora, kada su između ostalog letjeli na jug Francuske par je nekoliko puta uzlijetao i slijetao na razne lokacije čime su naljutili organizacije za očuvanje prirode i okoliša. Poprilično nezavidna situacija budući da se par također bori protiv zagađenja okoliša. Princ Harry korištenje privatnih zrakoplova obrazložio je sigurnosnim razlozima.

Rujan i listopad 2019.

Sam kraj ljeta vojvode su proveli na dugo planiranoj turneji po Africi, a sa sobom su poveli sina Archieja. Nekoliko zemalja na jugu Afrike posjetili su u sklopu kraljevskih dužnosti. A onda su u listopadu uslijedili nesvakidašnji potezi. Princ Harry najavio je tužbu listu koji je u objavio pismo njegove supruge ocu Thomasu Markleu. Požalio se na ponašanje medija i usporedio to s onim što su priredili njegovoj majci, tragično preminuloj princezi Diani. Osim toga svijetlo dana ugledao je dokumentarac koji je sažeto prikazao afričku turneju mladog kraljevskog para, a u sklopu kojeg se javnosti obratila Meghan Markle u poprilično iznenađujućem tonu.

Kroz suze koje je jedva suspregnula požalila se na ponašanje javnosti i medija i krajnje hladnu dobrodošlicu u novi narod. ‘Nisam imala pojma s kolikim ću se pritiskom susresti. Kada sam se zaljubila u Harryja moji su američki prijatelji bili sretni zbog mene, no oni iz Velike Britanije su mi rekli da će me tabloidi uništiti te da se ne upuštam u to. Teško je. Nije me mnogo ljudi pitalo kako sam. Nisam baš dobro. Teško je biti u fokusu javnosti i biti mlada majka, žena... Stalno govorim H da nije dovoljno preživljavati, treba živjeti i blistati’, rekla je tada Meghan i donekle dala naslutiti da nije zadovoljna svojim položajem u kraljevstvu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Studeni 2019.

Vojvode su kraljevskoj obitelji najavili odluku o odlasku na godišnji odmor u trajanju od šest tjedana koji je uključivao proslavu američkog Dana zahvalnosti, Božića i Nove godine daleko od Britanije. Tradicionalno kraljevska obitelj božićne blagdane slavi u Sandringhamu na imanju kraljice Elizabete, a ove godine Harry i Meghan uspješno su to izbjegli pod izgovorom da žele malo mira te da ove blagdane planiraju provesti s majkom Meghan Markle, Dorijom Ragland.

Prosinac 2019.

Vrijeme provedeno u Kanadi na odmoru bilo je očito odlučujuće. Princ Harry telefonom je obavijestio svoga oca princa Charlesa o željama da više vremena s obitelji provodi u SAD-u u narednoj godini. Princ Charles navodno je sinu odgovorio da razradi konkretan plan kako bi to funkcioniralo i izgledalo. Nakon toga mladi Harry zatražio je sastanak direktno s kraljicom Elizabetom II., koja je unuka odbila i ponovnu uputila ocu Charlesu.

  • +4
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Siječanj 2019.

Samo dan nakon što su se vratili iz Kanade, vojvode od Sussexa putem Instagrama su objavili napuštanje svojih dužnosti u kraljevstvu.