HNK SPLIT

Zlatan Stipišić Gibonni predstavio monografiju o svom ocu Ljubi Stipišiću Delmati

11.02.2020 u 21:36

Bionic
Reading

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, HNK Split i Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Splitu organizirali su predstavljanje monografije 'Nima vaki testamenta - Biografija Ljube Stipišića Delmate' autorice Herci Ganza, koje je se održano u foyeru HNK Split u utorak.

Na predstavljanju koje su govorili predsjednik splitskog ogranka DHK Siniša Vuković, upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. Ivan pehar, akademski slikar Josip Botteri Dini, Zlatan Stipišić Gibonni i autorica knjige Herci Ganza. U programu je sudjelovala i ženska klapa Luše te je premijerno prikazan film o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića.

Kako je obrazložila autorica Herci Ganza riječ je o biografskoj monografiji enciklopedijskoga formata, na 380 stranica koja je podijeljena je na osam tematskih cjelina. 'Većinu knjige, prvih šest poglavlja, kronološki predstavlja Delmatin životopis od hvarskih korijena i djetinjstva, toplih obiteljskih priča preko zova muza koje su ga od pravnih nauka odvele u svijet umjetnosti kojoj je ostao predan cijeloga života. Sedmi dio knjige obuhvaća aktivnosti Delmati u čast organizirane post mortem, dok u posljednjem poglavlju donosimo pregled njegovog djelovanja po umjetničkim opusima dajući uvid za daljnje istraživanje i iščitavanje svima koje će Ljubo Stipišić Delmata potaknuti i infetati svojim unikatnim testamentom' rastumačila je autorica za Hrt.

  • +22
Monografija o Ljubi Stipišiću Delmati Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Grafički dizajn knjige djelo je grafičke urednice Tanje Stipišić i uključuje dvjestotinjak fotografija i 130 raznih grafičkih sadržaja (dokumenata, memorabilija osobne vrijednosti, artefakata, faksimila notnih zapisa i rukopisa, naslovnica knjiga, omota nosača zvuka) te 50-ak reprodukcija Stipišićevih umjetničkih slika.