TKO BI REKAO

Ove domaće hitove čuli ste bezbroj puta, no samo rijetki znaju koja poznata imena stoje iza tih stihova

03.08.2019 u 08:01

Bionic
Reading

Sigurno ste puno puta čuli, pa čak i zapjevali ove pjesme, no znate li tko stoji iza njih? Postoje brojni autori čiji hitovi kreiraju domaće top ljestvice, uvode nove glazbene trendove na našu scenu i pronalaze put do srca slušatelja. Uz dobro znana autorska imena, koja su već odavno utrla put na našoj glazbenoj sceni, za poneka se ne biste nadali da su stvorila pjesme koje obožava publika

Glavni urednik svih HRT-ovih televizijskih programa i međunarodnog televizijskog programskog kanala Bruno Kovačević pomogao je svom školskom prijatelju i kumu Borisu Novkoviću napisati tekst pjesme 'Kuda idu izgubljene djevojke (Tamara)'. Autor je stihova i Borisova hita 'Još sam uvijek tvoj' iz 2014. godine.

Siniša Vuco pisao je pjesme Vladi Kalemberu, Ivi Amuliću, Miši Kovaču, Mati Buliću, a i autor je velikog hita Marka Perkovića Thompsona i Tihe Orlića 'Stari se'.

Alka Vuica autorica je brojnih hitova. Od pjesama koje je pisala za druge valja izdvojiti 'Ja sam lažljiva' grupe Denis & Denis (ona je napisala stihove, a glazbu potpisuje Davor Tolja), 'Danas sam luda' Josipe Lisac te kasnijih godina 'Ja sam zaljubljen' Tonyja Cetinskog, 'Lijepa bez duše' Olivera Dragojevića, 'Ni na sjever ni na jug' Sandija Cenova te 'Hajde da ludujemo' Tatjane Matejaš Tajči.

  • +8
Alka Vuica Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zlatan Stipišić Gibonni svoje je pjesme dao Severini, Dini Dvorniku, Zdravku Čoliću, a legendarnu pjesmu 'Cesarica' Oliveru Dragojeviću.

'Rijetko pišem za druge, a ako to i radim, onda pokušavam napraviti takav tekst kakav bi oni sami za sebe napisali, samo što sam ja možda malo vještiji s riječima. Rekao bih da je u pitanju odijelo šivano po mjeri, kao što sam svojedobno pisao za pokojnog Dina Dvornika', izjavio je ranije Gibonni.

I Rambo Amadeus zaslužan je za jedan od velikih hitova preminulog kralja funka. Riječ je o pjesmi 'Jače manijače'.

'Već sam imao snimljen komad 'Manijak', ali bio je alternativan, nitko ga praktično nije ni čuo, pa kad je on krenuo raditi istu temu, preko telefona sam mu skombinirao neki tekst. Morao je sutradan predati materijal i u dijalogu smo završili taj tekst za 20 minuta. Tad se razgovaralo fiksnim telefonima, pa je bilo ugodnije držati slušalicu 20 minuta, nego danas s mobilnima, kad zračenje telefona prilično dekoncentrira', izjavio je crnogorski glazbenik.

Izvor: Društvene mreže

Željko Joksimović skladao je popularni narodnjak 'Miljacka', koji pjeva Halid Bešlić, a pisao je i za Lepu Brenu te Harisa Džinovića. Arsen Dedić, osim za svoju Gabi Novak, pisao je za Zdravka Čolića, Natali Dizdar, Severinu, Josipu Lisac, Radojku Šverko, Terezu Kesoviju, Ibricu Jusića i Vicu Vukova.

Malo njih je poznato to da je sa samo 16 godina Petar Grašo napisao pjesmu 'Boginja' za Olivera Dragojevića.

Izvor: Društvene mreže

'Rijetko pišem pjesme za druge u posljednje vrijeme, samo ponekad za prijatelje. Ali nikad se ne zna', izjavio je ranije za tportal Momčilo Bajagić Bajaga, glazbenik koji je među ostalim napisao pjesmu 'Ljubavi' Željku Joksimoviću, a pisao je i za Zdravka Čolića. Kad je 1983. godine bio član Riblje čorbe, Čoli je ponudio pjesme koje je napisao s Mišom Aleksićem - 'Tvoje oči', 'Afrika' i 'Kad hodaš'. On je samo prve dvije uvrstio na album 'Šta mi radiš', a treću je odbio. Popularna balada završila je na Čorbinom albumu, a i sam Bajaga često je izvodi na svojim koncertima.

Izvor: Društvene mreže