muke s autorskim pravima

Zbog Tome Zdravkovića ugašen kanal Croatia Recordsa na Youtubeu!

02.11.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Obitelj pokojnog pjevača i tekstopisca Tome Zdravkovića polaže autorska prava na njegova djela koja se, tvrde, objavljuju bez njihove privole

Najveća hrvatska diskografska kuća Croatia Records u utorak je pretrpjela veliki udarac kada je njihov službeni YouTube kanal neočekivano ugašen. Iako se isprva sumnjalo da je riječ o hakerskom napadu, iza svega stoji pritužba beogradske tvrtke Connect Network.

Konkretan povod za pritužbu YouTubeu jest objava djela pokojnog Tome Zdravkovića bez autorske dozvole, na koju prava polaže njegova obitelj.

'Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola, što je kazneno djelo. Konkretno, album ‘Za nju i njega‘ Amire Medunjanin s 12 sinkroniziranih kompozicija Tome Zdravkovića objavljen je bez ijedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim i srodnim pravima vodi kao kazneno djelo. Uz to, Croatia Records je objavio i dvije snimke bez dobivenih autorskih dozvola obitelji Zdravković, rekao je za portal Ravno do dna Mirko Čajić iz Connect Networka, koji se bavi zaštitom autorskih prava u digitalnoj sferi, sa sjedištem u Beogradu.

Pojasnio je kako su problemi s Croatia Recordsom krenuli prošle godine, kad je u njihov publisherski tim došla obitelj pokojnog Tomislava Zdravkovića, a ubrzo je postalo jasno da je došlo do kršenja autorskih prava.

Iz beogradske tvrtke kažu i da je Croatia Records bez dozvole na drugim digitalnim platformama objavio dvije pjesme s autorskim djelima Tomislava Zdravkovića, koje su ukupno prikupile oko 750 milijuna pregleda.

Samim time, donijele su ogromnu zaradu Croatia Recordsu, od koje nositelji autorskih prava nisu vidjeli niti centa. Na to su ih, tvrdi Ćajić, više puta upozoravali.

'Onda smo odlučili poslati elektroničke opomene. YouTube je skinuo sporan i piratski sadržaj i ugasio YouTube kanal Croatia Records zbog povrede autorskih prava. Gospodin Želimir Babogredac zna da ga nisu nikakvi hakeri srušili. Zbog ovakvih nečasnih i pravno nedopustivih radnji mi smo podnijeli preko pedeset elektronskih opomena, a YouTube je odlučio da ukine kanal Croatia Records', rekao je za portal Ravno do dna.

Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac kazao je za 24 sata kako operateri izdavačke kuće u Londonu rade na vraćanju kanala.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'