ZNA SE TKO JE GLAVNI

Zbog sukoba s Annom Wintour, odlazi glavni urednik britanskog Voguea

03.06.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Edward Enninful više nije glavni urednik britanskog Voguea, a neslužbeno je razlog njegovog odlaska razilaženje s Annom Wintour. Navodno je pokušavao uvesti radikalne promjene u tu 130 godina staru publikaciju, što se nije svidjelo moćnoj urednici koja na globalnoj razni drži sve konce u svojim rukama kad su u pitanju Vogue i ostala modna izdanja Conde Nasta

Edward Enninful, prvi crni urednik Voguea našao se u borbu za moć s urednicom američkog Voguea Annom Wintour iz čega je izvukao deblji kraj. Najmoćnijoj modnoj urednici na svijetu nisu se svidjele njegove ideje, uključujući pokušaj da izdanje prestižnog modnog časopisa učini 'bez spola'.

U petak je Enninful najavio osoblju da napušta svoju ulogu europskog uredničkog direktora i glavnog urednika britanskog časopisa kako bi preuzeo globalnu savjetodavnu poziciju u publikaciji. Tijekom šest godina na čelu, Enninful, prvi muškarac i prvi crni urednik časopisa, zagovarao je raznolikost. Pod njegovim uredništvom britanski Vogue je prvi put predstavio transrodnu manekenku, Timothée Chalamet postao je prvi muškarac na naslovnici, a Sinead Burke postala je prva osoba s vidljivim invaliditetom koja se pojavila na naslovnici nekog od Vogueovih časopisa.

Osim toga Enninful je i sam postao vijest kada je objavio izdanje u kojem je gošća urednica bila Meghan Markle, za koje je ona tvrdila da je promijenilo 'površni' fokus modne industrije u stranice 'pozitivnosti, ljubaznosti, humora i inkluzivnosti'. Međutim, u njezinoj biografiji piše da su se sukobili oko njezine vizije, a ona je čak pokušala promijeniti raspored objavljivanja.

  • +2
Anna Wintour Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Otkako je Enninful preuzeo Vogue u travnju 2017. stalno se nagađalo da će zamijeniti Annu Wintour, a dobro upućeni su govorili da je on jedina 'stvarna prijetnja' njezinoj moći. U e-poruci osoblju, koju je u petak objavio Vogue Business, Enninful je napisao da će ga zamijeniti šef uredničkog sadržaja, a ne novi glavni urednik.

'Uzbuđen sam što mogu podijeliti s vama da ću od sljedeće godine stupiti na novoimenovanu poziciju uredničkog savjetnika britanskog Voguea i globalnog kreativnog i kulturnog savjetnika Voguea, gdje ću nastaviti pridonositi kreativnom i kulturnom uspjehu brenda Vogue globalno', napisao je u poruci.

Enninfulova novinarska karijera započela u časopisu i-D kada je imao 18 godina, a svojedobno je bio štićenik Anne Wintour, koja ga je zaposlila u američkom Vogueu prije nego što je imenovan direktorom mode u W, još jednoj publikaciji Conde Nasta. Britanski Vogue je preuzeo 2017. godine od Alexandre Shulman, koja je na tom mjestu radila 25 godina. Jedan od njegovih prvih poteza bio je otpuštanje modne direktorice časopisa Lucinde Chambers, koja je tamo radila 36 godina.

Od preuzimanja otvoreno je govorio o svom nastojanju da poveća raznolikost među osobljem i u tisku. Tako se na prošlomjesečnoj naslovnici britanskog Voguea našlo pet zvijezda s invaliditetom, što je Enninfula navelo da otkrije da je problem 'osoban' budući da živi s 'nevidljivim invaliditetom'.

Modni urednik, rodom iz Gane, otkrio je tada kako ima problema s vidom i sluhom, kao i s poremećajem krvi. Proteklih je dana pričao i o tome kako je od malih nogu znao da je homoseksualac te je dodao: 'Da je tata znao, prerezao bi mi grkljan'.

U intervjuu je govorio o svojim sjećanjima iz djetinjstva na odrastanje u Gani i o tome kako je njegova obitelj bila zatvorena u zračnoj luci Gatwick kada se prvi put preselio u UK s 13 godina jer nisu imali vize. Obitelj se prvo preselila u Vauxhall, u južnom Londonu, gdje je Enninful rekao da je iskusio rasne predrasude.

Nikad nije skrivao da se pri uređivanju časopisa oslanja na vlastita životna iskustva i da je njegov službeni angažman u Vogueu uvijek bio usmjeren na 'inkluzivnost i raznolikost'.