ANNA NETREBKO

Zbog stava o ratu u Ukrajini izgubila angažmane, a sad je podnijela tužbu

05.08.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Slavna ruska sopranistica Anna Netrebko tužila je njujoršku Metropolitan Operu nakon prekida suradnje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu

Netrebko je podnijela tužbu u New Yorku tražeći odštetu od najmanje 360.000 dolara, prema izvješćima američkih medija.

Opera je to odbacila, rekavši da je tužba 'neutemeljena', navodi se u priopćenju.

Netrebko je već uspješno tražila djelomičnu kompenzaciju od Metropolitan Opere preko Sindikata američkih opernih izvođača. Operna kuća na Manhattanu objavila je u ožujku 2022., nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu, da obustavlja suradnju s Netrebko.

Od nje se tražilo da povuče javnu podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Opera je objavila da ona to nije učinila.

Kao rezultat toga, Netrebko se povukla iz planiranih nadolazećih nastupa. Ravnatelj operne kuće Peter Gelb rekao je da se radi o 'gubitku za umjetnost', ali nije vidio 'drugog načina'.

Kako se ranije pisalo, poznata sopranistica porijeklom iz Krasnodara, primila je nagradu za narodnog umjetnika Rusije od ruskog predsjednika Vladimira Putina 2008. godine. 2014. godine fotografirana je kako drži zastavu ukrajinskog teritorija pod ruskom kontrolom nakon što je dala donaciju od milijun rubalja (tada 18 5 00 dolara) opernoj kući u Donjecku, ukrajinskom gradu koji kontroliraju proruski separatisti, objavio je Guardian.

Kad je počela ruska invazija na Ukrajinu, rekla je da se 'protivi besmislenom, agresivnom ratu', no nije povukla svoju podršku Putinu što ju je na kraju koštalo brojnih angažmana.