RUSKA INVAZIJA

Zbog rata u Ukrajini Hrvatska radiotelevizija promijenila programsku HTV shemu

03.03.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je, kao najgledaniji javni medijski servis u regiji i ovom dijelu EU-a, zbog novonastale i aktualne globalne ratne i krizne situacije s ruskom invazijom na Ukrajinu, već od samog početka Rata u Ukrajini, promijenio svoju programsku shemu HTV-a na Prvom i Četvrtom programu HTV-a

Četvrti program HTV-a (HRT-HTV4), kao i uvijek do sada, prvi je reagirao na izvanredne događaje u Ukrajini.

Odmah, prvoga dana napada Rusije na Ukrajinu, u četvrtak, 24.veljače 2022. HRT je krenuo s izvanrednim emitiranjem emisije pod nazivom 'Napad na Ukrajinu'.

Izvanredni program od tog dana traje neprekidno, dan za danom.

U prvim danima na terenu je bila iskusna ratna reporterka Redakcije IMS-ove Vanjske politike, Elizabeta Gojan, sa svojom tročanom reportersko-snimateljsko-tonskom ekipom u Lavovu, u Ukrajini, dok je na mađarsko-ukrajinskoj granici bio reporter Igor Rotim.

U srijedu, 2. ožujka 2022. na ratni teren krenula je i reporterka Ivana Šilović.

'HTV-4 najbolji je izbor za izvanredne događaje poput ovoga. U izvanrednom 'modu' emitiranja ostat ćemo sve dok to događaji na terenu budu od nas zahtijevali. Nažalost, ratovi poput ovoga postali su konstanta u suvremenom društvu, uz bitnu razliku da je ovaj put riječ o ratu na području Europe, s takvim tenzijama da nije nemoguće da se pretvori i u globalni sukob s nesagledivim posljedicama. Naravno, nadamo se da će ova agresija Rusije na Ukrajinu ubrzo postati prošlost, te da neće biti potrebe za izvanrednim programom s mirsom rata. Do tada, HTV-4 uz isprepletenu ukrajinsku i hrvatsku zastavu u desnom gornjem uglu ekrana ostaje glavni punkt za sve najnovije informacije s terena, analize stručnjaka te najnovije snimke s tla Ukrajine', kaže Dražen Miočić, urednik programskog kanala HTV-4.

Prema riječima Ane Milić, voditeljice projekta DJH i urednice PO Mozaik HTV-a i najgledanija jutarnja mozaična emisija HTV-a, 'Dobro jutro, Hrvatska', od prvoga se dana ruske invazije na Ukrajinu, sa svim svojim programskim resursima, uključila u projekt informiranja i educiranja HRT-ova gledateljstva sa svim mjerodavnim informacijama i sugovonicima na sve teme vezane uz situaciju u Ukrajini.

Stav je uredništva DJH, dodaje, da se svakodnevno na sve moguće načine osigura neka živa riječ iz Ukrajine.

'Tako smo redovito imali i uključenja naših reportera iz Ukrajine, Igora Rotima i Ivane Šilović, a u studiju smo ugostili i ugledne stručnjake koji su govorili o opasnostima od Putinove prijetnje nuklearnim ratom. Ugostili smo u Zagrebu u studiju DJH i doktora Tončija Tadića, a u Osijeku liječnika obiteljske medicine koji je argumentirano objašnjavao zašto ne trebamo širiti paniku i kupovati jod... Uz pomoć naših redovnih reporterskih javljanja, svako jutro osiguravamo i javljanja iz mjesta gdje dolaze izbjeglice iz Ukrajine i aktivnosti Crvenog križa i Caritasa', izjavila je tom prigodom urednica Mozaičnog programa HTV-a Ana Milić.

Kad je pak riječ o HRT-ovu Stranom dokumetarnom programu HTV-a, njegova urednica Mira Vočinkić, još od prvioh najava mogućeg rata u Ukrajini, danonoćno pregledava snimke i dokumentarne priloge vodećih inozemnih TV-kuća, i promptno ih nastojii otkupiti za potrebe emitiranja na HTV-1.

'Zbog promptnog uvrštavanja prigodnih stranih dokumentarnih filmova na temu Ukrajine i Rusije, imamo dosta izmjena u prime-timeu Prvog programa HTV-a. Tako u petak, 4. 3. na HTV-1 u 20:10 sati HRT emitira BBC-jev dokumentarni film 'Panorama: Putin’s War in Ukraine', a u subotu emitirat ćemo dokumentarni film 'Rusija protiv Rusije', rekla je.

Glavni urednik svih programskih kanala + međunarodni programski kanal Hrvatske televizije (HRT-HTV) Bruno Kovačević, kaže: 'Od prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, odmah smo reagirali promjenom na našem Četvrtom programu, a od prije nekoliko dana i na našem Prvom programu HTV-a, stavljajući ponajbolje svjetske dokumentarce o rusko-ukrajinskom ratu. Gledateljima želimo, osim promptnih informacija u Vijestima, ponuditi i dublju sliku uzroka ruske izvazije na Ukrajinu. Stoga smo se odlučili na ovakav potez, promjerne stabilne sheme HTV -a u prime-timeu'.