DAMIN GAMBIT

Zbog Netflixove hit serije svi su ludi za jednom od najstarijih strateških igara na svijetu

08.12.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Opsadno stanje zbog pandemije koronavirusa natjeralo je proljetos mnoge na traženje zamjenskih zanimacija i hobija pa su se mnogi vratili, a mnogi po prvi put sjeli, za šahovsku ploču. S dolaskom serije 'Damin gambit' na Netflix u listopadu zanimanje za šah je eksplodiralo

Serija 'Damin gambit' je izmišljena priča od djevojčici iz Kentuckyja, siročetu koje je šezdesetih godina prošloga stoljeća u tinejdžerskoj dobi postala prvakinja u šahu. Glavna junakinja ove priče, temeljene na istoimenom romanu Waltera Tevisa iz 1993. godine, bori se protiv ovisnosti o tabletama i alkoholu, ali i sa seksističkim predrasudama o šahovskim vještinama dok pobjeđuje jednog za drugim šahovskog velemajstora.

Iako se tema šaha možda nekima činila dosadnom za seriju, u njoj su podjednako uživali i šahovski entuzijasti zbog autentičnog prikaza igre za što je zaslužan jedan od najpoznatijih velemajstora Gari Kasparov, kao i zaljubljenici u retro glamur šezdesetih kojim serija obiluje.

  • +4
Netflixova serija 'The Queen's Gambit' Izvor: Profimedia / Autor: Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Naravno, i s pričom o ovisnosti, gubitcima, osobnim previranjima i prevladavanjem nedaća mnogi se mogu poistovjetiti, a Nick Barton, direktor poslovnog razvoja internetske stranice chess.com kaže da je serija za ljubitelje šaha bila kultorološki fenomen.

'Uz poistovjećivanje gledatelja sa svim temama kojima se bavi, seriji ne škodi što su šahovske scene bile sjajan i uglavnom precizan prikaz šaha na najvišoj razini', kaže Barton za CNN i otkriva da su na njegovu stranicu pohrlili milijuni novih obožavatelja šaha zbog igranja, lekcija i zagonetki te je chess.com od osnutka 2007. godine zabilježio najveći godišnji rast.

Stranici su se od ožujka, vremena izbijanja pandemije, pridružila 12,2 milijuna novih članova, od čega su ih se 3,2 milijuna pridružila od kraja listopada kada je serija puštena na Netflix.

'Damin gambit', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Seriju je u prvom mjesecu prikazivanja pogledalo rekordnih 62 milijuna domaćinstava, a jedna od najpopularnijih Netflixovih mini serija dovela je i do masovnog interesa za predmetima šahovske tematike.

U prva tri tjedna nakon debija, prodaja šahovskih setova u SAD-u porasla je za 87 posto, a prodaja knjiga o šahu za 603 posto. Prije ove godine, prodaja šahovskih knjiga i setova godinama je bilježila stagnaciju ili pad. I stranica Etsy u posljednjih mjesec dana, u odnosu na isti period prošle godine, bilježi porast pretraživanja šahovskih predmeta za 364 posto.

Mađarica Judith Polgar, koja se smatra najvećom šahisticom i koja je kao 15-godišnjakinja bila najmlađa velemajstorica u povijesti, vjeruje da Netflixova serija može promijeniti uvriježeno mišljenje da je šah štreberska igra rezervirana uglavnom za muškarce.

'Serija može neizmjerno podići promociju igre među djevojkama. Nadam se da će više djevojaka biti podržano od roditelja, učitelja i trenera kako bi one talentirane mogle postići svoj maksimalni potencijal', kaže Polgar.

David Bradley, 58-godišnji Kanađanin gledao je seriju s 15-godišnjom kći Zoe i nakon 15 godina ponovno dobio želju zaigrati šah. Iako nikad prije nije igrala šah, otac i kći vikende provode za šahovskom pločom, a Bradley kaže da vjeruje da Zoe u svojoj sobi još dugo zuri u strop i ponavlja poteze njihove igre.

Kao i većina roditelja tinejdžera, Bradley se mučio u pronalasku aktivnosti u kojoj može uživati zajedno s kćeri, a serija i šah postali su mu odlična polazna točka i za one ozbiljnije životne razgovore.

'Lekcije, kao i kod većine igara, uključuju sportski duh, dijeljenje strategije, strpljenje i odlučnost u svojim potezima, nikad spontanost', kaže za CNN Bradley i dodaje da uz šah isporuči i poneku životnu lekciju.