GLAMUROZNA FILMSKA VEČER

Oscari u brojkama: Zlatni kipić košta 'kikiriki' u usporedbi s crvenim tepihom

10.03.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Znate li koliko košta prosječan stajling glumice za dodjelu Oscara, koliko je sati potrebno za postavljanje crvenog tepiha, a tko će pokušati osvojiti zlatni kipić 47 godina nakon prve nominacije?

Pred nama je 96. dodjela Oscara, koja će se ove nedjelje održati na tradicionalnoj lokaciji u Dolby Theatreu u Hollywoodu. I dok se o nominiranima već sve zna, kako biste se što bolje pripremili za ovaj spektakl, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje su vam možda promakle.

Primjerice, možda niste znali da se Jodie Foster, nominirana za najbolju sporednu glumicu, natjecala za osvajanje Oscara još prije 47 godina! Vjerovali ili ne, Jodie je još kao 14-godišnjakinja osjetila čari ovog holivudskog spektakla kada je bila dio glumačke postave filma 'Taksist'. Kasnije je osvojila dva Oscara - 1989. za ulogu u filmu 'Optužena' i 1992. za nastup u horor-trileru 'Kad jaganjci utihnu'.

Posljednji puta nominirana je 1995. za ulogu u filmu 'Nell', a povratak u utrku za zlatnim kipićem donijela joj je Netflixova drama 'Nyad'.

Oppenheimer by tportal

Foto: SUPPLIED BY LMK / IPA-AGENCY.NET / IPA / Emma McIntyre / Getty images / Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Alberto Rodriguez / AFP /

Ipak, ovo nije najveći razmak od prvog do zadnjeg dolaska na dodjelu jer je prošle godine Judd Hirsch dobio ponovno nominaciju nakon 42 godine čekanja!

Kada je riječ o obaranjima rekorda, nikako ne smijemo zaboraviti na Johna Williamsa, koji je nominiran za najbolju glazbu u filmu 'Indiana Jones: Zov sudbine' u dobi od 91 godine. Koga je nadmašio? Samog sebe, dakako. Prošle godine postavio je novi rekord s 90 godina, a tijekom života nominiran je nevjerojatnih 54 puta, što ga čini osobom s najviše nominacija za zlatni kipić na svijetu. Zanimljivo, slavio je samo pet puta.

  • +12
Barbie Izvor: Profimedia / Autor: Mattel/Warner Bros / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Također, kada govorimo o nagradi Oscar u kategoriji najbolje pjesme, vrijedi istaknuti da je 'Barbie' prvi film nakon 'La La Landa' 2017. godine koji ima dvije nominacije za najbolju originalnu pjesmu: 'I'm Just Ken' i 'What Was I Made For'.

Ako vas zanimaju ostale fascinantne brojke, bacite pogled na ove podatke:

  • 18: Broj radnika koji postavljali crveni tepih
  • 30: Broj korištenih rola crvenog tepiha
  • 600: Broj sati utrošenih na postavljanje tepiha
  • 24 700: Broj tisuća dolara potrošenih na tepih
  • 50 000: Broj kvadratnih stopa tepiha
  • 266 tisuća dolara: Prosječan trošak odijevanja za osobu koja prvi put stiže na Oscare.
  • 5 milijuna dolara: Trošak potrošen na odijevanje prosječne sudionice.
  • 10 milijuna dolara: Ukupni trošak odijevanja glavne glumice s A-liste.
  • 18.1 milijun dolara: Najskuplje odijelo ikad nošeno u povijesti. Nosila ga je Cate Blanchett 2014. godine.
  • 30 milijuna dolara: Trošak najskuplje dijamantne ogrlice ikada nošene. Tu je privilegiju imala Lady Gaga.