strogi kraljevski protokoli

Zašto prinčevi Harry i Andrew neće nositi vojne uniforme tijekom kraljičine pogrebne povorke

14.09.2022 u 18:42

Bionic
Reading

Princ Harry i princ Andrew su jedini živi članovi uže obitelji kraljice Elizabete II koji s bili u aktivnoj vojnoj službi, (Harry u Afghanistanu, Andrew 1982. u sukobu na Falklandskom otočju), ali strogi kraljevski protokoli nalažu da neće nositi uniformu tijekom kraljičinog sprovoda

Buckinghamska palača rekla je da će samo zaposleni članovi kraljevske obitelji nositi vojnu uniformu za velike ceremonijalne događaje koji se održavaju tijekom razdoblja žalosti za kraljicom. Budući da su i Harry i Andrew odstupili od svojih kraljevskih dužnosti, nosit će civilnu odjeću, unatoč tome što su umirovljeni vojnici.

Za razliku od SAD-a, gdje veterani često nose uniforme za posebne prigode, umirovljenom britanskom vojnom osoblju nije dopušteno nositi uniformu osim ako nisu na počasnom rasporedu i ako su bili ovlašteni da je nose. Umjesto toga, svoje vojne medalje nose zakačene za civilnu odjeću.

posljednji ispraćaj

[FOTO] Tužna lica: Princeza od Walesa do Westminstera je stigla s novom kraljicom, a Meghan Markle se vozila s groficom od Wessexa

Pogledaj galeriju

Charles III, njegova sestra princeza Anne i najmlađi brat princ Edward nosili su uniforme na procesija i misi za kraljicu Elizabetu II u katedrali St. Giles u Edinburghu u ponedjeljak i tijekom današnje procesije. Također se očekuje da će ga nositi i za sprovod u ponedjeljak te na misi u kapelici St. George u Windsoru kasnije tog dana.

'Njegovo desetljeće vojne službe nije određeno uniformom koju nosi te s poštovanjem tražimo da fokus ostane na životu i ostavštini Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II', rekao je ru utorak glasnogovornik Sussexa. Peter Phillips, sin princeze Anne, također nije nosio uniformu tijekom povorke u srijedu. On nije aktivni kraljevski član i nije služio u vojsci.

Rasprava o tome tko smije, a tko ne smije nositi uniformu na velikim kraljevskim događajima prvi put se pojavila prošle godine tijekom priprema za pogreb princa Philipa, kraljičinog supruga s kojim je bila 73 godine u braku, kada su britanski mediji izvijestili da je princ Andrew želio nositi admiralsku odoru, a princ Harry koji je napustio kraljevske dužnosti i izgubio vojna pokroviteljstva nakon što je odselio u SAD sa suprugom Meghan, želio je djeda ispratiti u uniformi koju je nosio za svoje vjenčanje. Tada je kraljica odlučila da će svi muški članovi biti u tamnim odijelima.

  • +45
Bdijenje nad kraljičinim lijesom u Westministerskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia