INTERVJU: Vlatko Stefanovski

'Za Zagreb me vežu najsjajniji i najznačajniji momenti u mojoj karijeri'

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Drugi dan Festivala tolerancije, 2. srpnja rezerviran je za svjetski poznatog gitarista Vlatka Stefanovskog. Nakon dugo vremena Vlatko Stefanovski Trio dolazi u Zagreb te po prvi put izvode open air koncert na Bundeku, na kojem će premijerno predstaviti svoj novi album, ali će zasvirati i neke od najvećih hitova jedne od najoriginalnijih i najpoznatijih grupa iz ex Yu – Leb i Sol

1. Bez lažne skromnosti može se reći da ste jedan od najutjecajnijih glazbenika na našim prostorima i kao takav već godinama svojom glazbom širite poruku ljubavi i mira. Smatrate li da je glazba, kao i umjetnost generalno, jedan od najučinkovitijih alata za aktualiziranje društveno bitnih tema i koristite li upravo svoju popularnost kako biste širili pozitivne poruke?

Hvala vam na komplimentima. Da, muzičari imaju određeni utjecaj na kretanja u društvu, ali ipak prilično simboličan. Od Woodstocka je prošlo vise od 50 godina, od Live Aida više od 35 godina.

Mene često zovu da sudjelujem u raznim kampanjama i često prihvaćam te obaveze kao društvenu odgovornost. Ali evo, u ovom Covid periodu muzičari su prvi ostali bez posla i posljednji će ga nekako vratiti nazad. A poruke ljubavi, mira i tolerancije, trebali bi svi promovirati, pogotovo političari.

2. Čuvate i prezentirate bogatstvo balkanske glazbe kako kod nas tako i na svjetskoj razini, uz to surađivali ste s brojnim glazbenicima raznih nacionalnosti iz raznih krajeva svijeta. Koliko vam je bitan taj segment djelovanja kroz koji širite glazbeno bogatstvo ovih prostora?

Važno mi je da scenu, muziku, ili produkciju podijelim s raznim umjetnicima iz različitih krajeva svijeta i imao sam tu sreću, upoznati brojna značajna imena, te surađivati s njima. Ideje i talenti se moraju dijeliti i širiti. Tako se najbolje uči, samoj razmjeni…

3. Postoji li određena tema, odnosno poruka koju biste u budućnosti voljeli dotaknuti svojim stvaralaštvom?

Poruke ljubavi, razumijevanja, samospoznaje i prepoznavanje naše misije u ovim našim životima, na ovoj našoj planeti.

4. Postoji li neki od umjetnika s kojim niste, a voljeli biste surađivati?

Uh, puno ih je! Možemo neskromno nabrojati, Dylana, Jan Garbareka, Springsteena, Gabriela itd…

5. Radili ste glazbu za puno filmova, zašto je spoj te dvije umjetnosti inspirativan za Vas i pripremate li nešto novo na tom planu?

Ljudi ne znaju da sam radio glazbu za oko 17 igranih filmova. Film je veoma dinamična, kolektivna i u samoj produkciji veoma stresna aktivnost. Kada pogodite, atmosferu, scenu, emociju neke scene zadovoljstvo je ogromno. I konačno filmovi se ljubomorno čuvaju po raznim kinotekama i arhivama, I kada se vaše ime utisne na nekoj najavnoj ili odjavnoj špici, tu vise nema brisanja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

6. Često nastupate u Zagrebu, ali koliko me sjećanje služi jako dugo vremena je prošlo od Vašeg posljednjeg open air koncerta s Triom. 2.7. nastupit ćete u električnom izdanju na jednoj od najljepših zagrebačkih pozornica u prirodnom ambijentu jezera i parka Bundek. Koliko Vam ambijent i publika znače tj. koliko utječu na Vaš performans?

Radujem se dolasku u Zagreb, pogotovo što ćemo svirati open air concert. Da budem iskren ne znam tu pozornicu na Bundeku, ali evo prilike da vidimo i osjetimo nešto novo. Inače za Zagreb me vezu najsjajniji i najznačajniji momenti u mojoj karijeri… Zagreb nije vidio ni čuo moju novu ritam sekciju koja je fascinantna…

7. Na Bundeku ćete predstaviti i novi album Taftalidze Shuffle nastao za vrijeme pandemije, a posvećen je Skopju i vašem kvartu koji ima posebno mjesto u vašem srcu. Također, nakon dugo vremena vraćate se i svom prepoznatljivom električnom zvuku, korijenima 70-ih, ali u pomlađenoj postavi Tria u kojoj svira i vaš sin, Jan. Iz svega toga možemo zaključiti da zagrebačku publiku očekuje poseban koncert. Kako se osjećate što nakon gotovo godinu dana stanke uzrokovane pandemijom ponovo možete prezentirati svoj rad publici uživo i što biste poručili zagrebačkoj publici koja Vaš nastup očekuje s nestrpljenjem?

Za one koji neće biti na moru u to vrijeme, mogu obećati, furiozan nastup, s velikim uzbuđenjem. Nasjedili smo se kod kuće za vrijeme ove neplanirane I neželjene pauze.

U niskom startu čekamo početak sezone i vraćanja publike na koncerte. Domaći zadatak smo već napravili, ostaje samo vidjeti s kojom ocjenom ćemo položiti ispite… Do skorog susreta, budite dobri, živi i zdravi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!