STIŽE U POSJET

Za kralja Charlesa III u Versaillesu se priprema pravi kraljevski doček

20.09.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Za svoj prvi državnički posjet Francuskoj kao suveren, koji je zbog nereda morao biti odgođen za šest mjeseci, britanski kralj Charles III dobit će zlatni standard francuske dobrodošlice - prijem u palači Versailles

Palača, koja je bila sjedište monarhije prije Francuske revolucije 1789., danas je muzej, ali je još uvijek koriste francuski predsjednici za ugošćavanje čelnika koje žele impresionirati, od kraljice Viktorije do Vladimira Putina.

Francuska, koja je odrubila glavu vlastitom kralju i kraljici, ima dugogodišnju ljubavnu vezu s britanskom kraljevskom obitelji i tijekom proteklih 170 godina često im je priređivala raskošne večere u Versaillesu.

Car Napoleon III priredio je bal za 1200 uzvanika u kraljevskoj operi u Versaillesu kada ga je 1855. posjetila kraljica Viktorija, što je bilo prvo putovanje britanskog monarha u Pariz u 400 godina.

Godine 1938., dok je Europa stajala na pragu još jednog svjetskog rata, kralj Đuro VI. i kraljica Elizabeta došli su u Pariz gdje su dočekani povicima 'Živio kralj!' i bili su također ugošćeni u Versaillesu, u ovom slučaju na ručku.

Manje od dva desetljeća kasnije, predsjednik Rene Coty učinio je sve za mladu kraljicu Elizabetu, britansku monarhinju s najdužim stažem koja je umrla prošle godine, tijekom njezinog prvog državnog posjeta Francuskoj sa suprugom princom Filipom.

  • +4
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: Tim Clarke / Avalon / Profimedia

Nakon noći u Pariškoj operi, par je ručao u versailleskoj Dvorani ogledala, gdje je potpisan sporazum o odšteti iz Prvog svjetskog rata 1919. godine.

Zemlja u kojoj je hrana kralj ponudila je zadivljujući niz delicija svojim britanskim posjetiteljima. Ali Viktorija, poznata po svom proždrljivom apetitu, imala je samo slabašne pohvale za francusku kuhinju, napisavši da iako su 'piletina i bujon vrlo ukusni', francuska kuhinja ima 'manje raznolikosti od naše'.

Njezin sin Edvard VII počašćen je gozbom od 16 slijedova 1903. godine, u kojima su bile utovljena piletina, prepelice i glazirane patke. Do vremena Elizabete II, jelovnik je bio smanjen na četiri ili pet slijedova, s jednom stalnom glavnom hranom: foie grasom - vrhunskom paštetom od guščje jetre.

Kraljica je voljela kontroverznu paštetu dobivenu prisilnim hranjenjem pataka ili gusaka, no malo je vjerojatno da će se naći na jelovniku kralja Karla, koji ju je zabranio u svom kućanstvu.

Versailles je ugostio i mnoge ugledne građane. U poslijeratnim godinama, predsjednik Charles de Gaulle ga je koristio da ugosti Johna F. Kennedya i Richarda Nixona dok su bili američki predsjednici, kao i iranskog šaha.

Socijalistički predsjednik Francois Mitterrand širom je otvorio vrata palače komunistima kada je tamo ugostio sovjetskog vođu Mihaila Gorbačova. Za razliku od njega, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande rijetko su koristili Versailles, ali su tamo ugostili pokojnog libijskog vođu Moamera Gadafija i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Godine 2017., prije nego što ga je invazija Moskve na Ukrajinu pretvorila u izopćenika, ruskog predsjednika Vladimira Putina tamo je dočekao njegov francuski kolega Emmanuel Macron.

Macron je također koristio Versailles kako bi reklamirao francuski šarm pred stranim ulagačima, uključujući osnivača Tesle i vlasnika X-a (bivši Twitter) Elona Muska koji je tamo pozvan na poslovni samit u svibnju.