Godinu dana bez kraljice

Kralj Charles: 'S velikom se ljubavlju prisjećamo njezinog dugog života...'

08.09.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Britanski kralj u petak je zahvalio javnosti na 'ljubavi i potpori', na prvu godišnjicu svog dolaska na prijestolje nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, ponavljajući njezine riječi kojima se zavjetovao da će predano služiti svima

Kraljica Elizabeta II, najdugovječnija britanska vladarica, umrla je u dobi od 96 godina 8. rujna prošle godine u dvorcu Balmoral, njezinom voljenom škotskom ljetnom utočištu. Nakon njezine smrti proglašeno je deset dana nacionalne žalosti, a iz čitavog svijeta stizali su izrazi sućuti i odavana je počast za njezinu rekordnu 70-godišnju vladavinu.

Karlo - koji ju je naslijedio na mjestu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja, uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland - i njegova supruga Camilla provest će dan u tišini i privatnosti u škotskom kraljevskom domu. Ne bi trebali prisustvovati nijednom svečanom događaju, niti će biti većeg privatnog obiteljskog okupljanja.

'Obilježavajući prvu godišnjicu smrti njezina pokojnog veličanstva i mog stupanja na tron, s velikom se ljubavlju prisjećamo njezinog dugog života, predane službe i svega što je značila mnogima od nas', rekao je Charles III u izjavi. 'Također sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koja je iskazana mojoj supruzi i meni tijekom ove godine dok dajemo sve od sebe da vam svima budemo na usluzi.'

POZORNO JE PRATILA

Dan koji će ući u povijest: Princeza Charlotte prvi puta na Wimbledonu

Pogledaj galeriju

Te posljednje riječi bile su odjek mantre koju je Elizabeta II ponavljala tijekom svoje vladavine. 'I dalje sam predana tome da vam služim najbolje što mogu', rekla je na kraju proslave kojom je obilježila svoj platinasti jubilej prošlog lipnja - njezin posljednji veliki javni događaj.

Kao što je uobičajeno za takve kraljevske prigode, bit će ispaljeni plotuni u londonskom Toweru, a premijer Rishi Sunak rekao je da će misli nacije biti s Karlom i njegovom obitelji na 'svečanu godišnjicu'.

'S perspektivom od godinu dana, opseg službe njezina pokojnog veličanstva samo se čini većim', rekao je. 'Njezina odanost narodima Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha samo se čini dubljom. A naša zahvalnost za tako izvanredan život pun dužnosti i predanosti samo nastavlja rasti.'

Charlesov skromni pristup obljetnici u skladu je s načinom na koji je Elizabeta II običavala obilježavati svoje godišnjice, ne smatrajući taj događaj nečim što treba slaviti jer je bio podsjetnik na neočekivanu smrt njezina oca Georgea VI.

Kraljičina prošlogodišnja smrt označila je kraj jedne ere za Britaniju i, unatoč njezinim godinama, bila je šok za naciju. Tijekom svojih sedam desetljeća na prijestolju, postala je ne samo britanska, već i globalno prepoznatljiva ličnost.

Radila je sve do svoje smrti, imenovavši Liz Truss svojom 15. premijerkom, odnosno premijerom, samo dva dana prije smrti. Charlesovomprvom godinom na prijestolju dominirala je njegova krunidba, najveća britanska ceremonija već generacijama, puna pompe i raskoša. Ankete pokazuju da većina Britanaca ima povoljno mišljenje o njegovoj dosadašnjoj vladavini, iako se čini da su mlađe generacije mnogo manje entuzijastične.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju