MARKO TOLJA:

'Vrhunac šoua bit će ako ću ugostiti sam sebe'

21.01.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Na predstavljanju novog šoua Hrvatske televizije, 'Hit Show Marka Tolje', porazgovarali smo s naslovnim likom, Markom Toljom glavom, bradom i klavirom

U petak 25. siječnja, na HTV 1 odmah nakon Dnevnika 'Hit show Marka Tolje' doživjet će svoju premijeru. Na presici kojom je najavljen, autorski tim nije otkrio imena gostiju, već je rekao ponešto o samom konceptu.

Riječ je o domaćem projektu HTV-a, glazbenom talk showu koji je fuzija panela, razgovorne emisije i glazbene top liste. U svakoj emisiji će biti po tri gosta koji nisu iz glazbenog svijeta te izvođači koji će biti birani po popularnosti putem top liste Instituta hrvatske glazbe. To će ujedno biti prva 'air playlista' (radijska lista) nastala na temelju top lista 80 radijskih postaja diljem Hrvatske. Uz žive izvođače, 'Hit Show' će u prime time vratiti i domaće videospotove. U dijelu talk showa Marko i gosti će prodirati duboko u društvene aktualnosti plešući po rubu te ne bježeći od ljute kritike. Omotane humorom i vicom, jasno.

Autorski tim emisije čine šefica projekta Vesna Karuza, Joško Lokas u ulozi scenarista te Ivan Šarić kao humorna pripomoć scenariju, Nikša Bratoš zadužen za glazbu te Dubravko Jagatić za dovođenje glazbenih gostiju. Snježana Nožinić i Tanja Tušek su urednice, Uršula Tolj, Barbara Zlatar, Damir Kanaet i Martina Validžić novinari istraživači, a Antas potpisuje scenografiju. Svi oni okupljeni su pod režijskom palicom Zorana Margetića i voditeljskim mikrofonom Marka Tolje koji nam je približio projekt.

Na samom početku, Marko Tolja istaknuo je zadovoljstvo projektom.

Moram reći da mi je jako drago da mogu sudjelovati u vraćanju hrvatske glazbe na hrvatske televizije. Ja sebe ne smatram niti ću se smatrati voditeljem. Inzistirao sam, a to je bila i ideja autorskog tima, da budem domaćin koji će i voditi šou i moderirati razgovore i svirati i pjevati, a možda i plesati.

Kako ste se snašli u ovim novim vodama?

Zasad je super. Dugo već radimo na projektu te se prilagođavam toj nekoj novoj ulozi. Dosad sam se susreo s tim samo na Runjićevim večerima, gdje sam bio domaćin koji je svirao, pjevao i najavljivao pjesme. U ovom projektu dodan je element talk showa u kojemu moram razgovarati s tri gosta.

Predstavlja li Vam taj element opterećenje?

Ne. I inače sam brbljav tako da to ne bi trebao biti problem. Pogotovo zato što ćemo nastojati birati zanimljive goste koji imaju što za reći.

Je li Vas iznenadio poziv u šou? Jeste li imali konkurenciju na poziciji voditelja?

Nisam. Zvali su me s HRT-a i rekli da imaju šou te pitali želim li raditi na njemu. Uostalom, trebao im je čovjek koji vodi i pjeva, a kod nas mislim da nema puno takvih. No i prije sam razmišljao o tome. Cijelo vrijeme se gradim ne samo kao pjevač, već kao kompletan medijski lik koji pjeva, pleše, piše pjesme, svira… tako da mi je ovo jedna lijepa stepenica prema gore.

Bojite li se da biste se mogli popiknuti na toj stepenici?

Ne bojim se. Imam svoju glazbenu karijeru koja s ovim projektom nema neke veze i od koje neću odustati tijekom trajanja projekta. Uostalom, novi album mi je još uvijek aktualan.

Hoćete li ubacivati svoje pjesme u emisiju?

Neću. Što se tiče pjesama u emisiji, držimo se top liste Instituta hrvatske glazbe.

Marko Tolja: 'Ljubav u boji'

Znači, Vaše pjesme bi mogle završiti u emisiji ako se nađu u gornjem domu?

Za mene će biti vrhunac ako budem jedan tjedan na vrhu te liste pa ću ugostiti samog sebe u emisiji.

Koga još priželjkujete od gostiju?

Imam puno kolega koje bih htio ugostiti, no ne mogu izdvojiti imena.

Jeste li možda u škakljivoj situaciji zbog činjenice da je riječ o Vašim kolegama?

Nisam jer zovemo ljude po top listi. Tko god se tamo nađe, doći će u goste.

Koju pjevačicu biste htjeli ugostiti?

Teško mi je to reći jer su mi sve u posljednjih pet, šest godina postale prijateljice.

Što se tiče gostiju koji nisu iz svijeta glazbe, koga od njih priželjkujete?

Njih ćemo birati po aktualnosti. Osim glazbom, bavit ćemo se dosta aktualnim temama pa ćemo i provocirati, ako bude trebalo. Ali trudit ćemo se da bude sve i duhovito.

Očekujete li nervozu prije snimanja prve epizode?

Mislim da ću biti neposredno prije snimanja. Kad je riječ o pjevanju, nervozan sam deset minuta prije koncerta, a čim izađem na scenu, zaboravim na tremu. No ovo mi je još novi teritorij, tako da ne znam koliko će me prati trema. Zasad sam opušten, jer je tim fantastičan i dugo radimo na projektu.

Tko će prvi poludjeti za voditeljem Markom Toljom?

Tko je poludio, poludio je. Tko nije, ni neće. No u ovom projektu ću otkriti drugu stranu sebe. Kad je u pitanju moja glazba, svi me svrstavaju u laganice, balade, neku malo ozbiljniju glazbu. Ako nemam razloga za glupiranje, to ni ne radim. No inače sam u životu veseo i uvijek u centru zabave, uvijek zabavljam društvo. To drugo moje lice će se sad više otkriti ljudima.

Zanima li Vas za budućnost voditeljska uloga?

Ne želim biti voditelj. Ja sam glazbenik i pjevač. Mene ovo zanima jer je to glazbena emisija, jer u njoj imam prostora i da sviram i da pjevam. Ne bih znao voditi neki kviz ili biti voditelj po scenariju. Ovdje nema scenarija, već natuknice, riječ je o opuštenoj varijanti šoua, dijelom i zbog toga što nisam voditelj i sve radim spontano.

A kad zapne priča, ulovite se sintesajzera koji se nalazi na Vašem stolu.

To je odličan alat koji ću jako često koristiti. Zato mi je instaliran u stol. Od početka je zamišljeno da klavir bute produžetak mog jezika.