nagradnjače

Vodimo vas u kino Europa na 144 minute potpune filmske ekstaze

23.05.2017 u 12:58

Bionic
Reading

Osvojite ulaznice i pogledajte Sluškinju, novo remek-djelo takumi majstora sedme umjetnosti, Park chan-wooka

'Ako volite sve ono što filmska umjetnost jest, obavezno gledajte ovaj film.'  Detroit News

Kad film suptilnim potezima režijski 'crta' Park Chan-Wook, po mnogima najznačajnije ime suvremene južnokorejske kinematografije, ništa nije ni obično ni slučajno, a kamoli bezazleno.  

I dok Park Chan-Wook kao član žirija upravo boravi u Cannesu na filmskom festivalu, hrvatska publika uživa u 144 minute erotičnog trilera (s oznakom 'pazi zapaljivo') vs. epske povijesne drame Sluškinja, ujedno i feminističkog manifesta smještenog u razdoblje japanske kolonizacije Koreje, koji je inspiraciju pronašao u romanu Fingersmith britanske spisateljice Sarah Waters. Vizualno opijajuća filmska priča uz provokativno istraživanje rodne/seksualne represije, na lanjskom je Festivalu u Cannesu nominirana za Zlatnu palmu, a i dobitnik je nagrade za umjetnički izraz velike inspiracije.

U središtu filma je osuđenik Fujiwara koji se želi domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne u tome. Plan je da Sook-Hee počne raditi kao služavka za Hideko kako bi je uvjerila da se zaljubi u Fujiwaru. Fujiwara se, s druge strane, predstavlja kao grof, te postaje i bliskim prijateljem ujaka Kouzukija, perverznjaka i zlostavljača, koji također ima namjeru da oženi Hideko. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se komplicira, a maske padaju tek u posljednjim kadrovima.

Hollywood Reporter Sluškinju opisuje kao sve najbolje od azijske kinematografije na jednom mjestu, Chicago Sun Times euforično proglašava 145 minuta životne mudrosti i čiste erotike, a Time Out nadahnuto zove filmskim ekvivalentom tri čaše šampanjca ispijene u vrućoj kupki.

Odgovorite na nagradno pitanje i osvojite dvije ulaznice za projekciju filma Sluškinja u kinu Europa u nedjelju, 28. svibnja u 20.45. Dobitnici su Brigita Prole i Jelena Mileusnić.