nagradnjače

Vodimo vas na projekciju napetog slovenskog trilera 'Ivan' u kinu Europa

23.02.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Jedan od najboljih slovenskih filmova u posljednjih nekoliko godina, 'Ivan' redatelja Janeza Burgera, od četvrtka, 22. veljače na programu je zagrebačkog kina Europa

Najnoviji film predvodnika slovenskog novog vala imao je svoju hrvatsku premijeru na 15. izdanju Zagreb Film Festivala u sklopu programa Ponovno s nama.

'Ivan' je napeti triler o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškaraca. Mara je beznadno zaljubljena u Roka, beskrupuloznog biznismena s kojim ima izvanbračno dijete. Kada se nađe pod optužbama za poslovni kriminal, Roka napuste svi prijatelji, te on nagovara Maru da zajedno pobjegnu i prisili je da bira između njega i djeteta.

Burger je prije 'Ivana' snimio nekoliko iznimno uspješnih komedija, a njegov dugometražni prvijenac 'U leru' rušio je rekorde gledanosti u slovenskim kinima. Vodeći slovenski redatelj odlučio je napraviti ovu razornu društvenu kritiku nakon rođenja svojega sina koje ga je natjeralo da se zamisli nad brutalnošću svijeta u kojem živimo. 'Ivan' je na Festivalu slovenskog filma osvojio niz priznanja, uključujući i nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu. 

U glavnoj ulozi Mare koja nevoljko prigrljuje majčinstvo pojavljuje se velika slovenska glumačka zvijezda Maruša Majer s kojom je Burger već surađivao na svojem prethodnom filmu, popularnoj komediji 'Autoškola' iz 2014. godine. Takav kompleksan i zanimljiv ženski lik prava je rijetkost, ne samo u slovenskom, već i u svjetskom filmu. Burger je pun riječi hvale za njezinu vrhunsku izvedbu, a sama Majer rad na filmu opisuje kao iznimno intenzivno iskustvo koje je zahtijevalo potpunu transformaciju.

Uznemirujuću i napetu filmsku atmosferu naglašava sjajna glazbena pozadina koju potpisuje 'Bosanski psiho' beskompromisni rocker Damir Avdić, a impresivna je i fotografija Marka Brdara. U ostalim ulogama pojavljuju se Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl i Polona Juh.

Film je nastao u koprodukciji slovenske producentske kuće Staragara i hrvatskog Propeler filma, a producenti su Miha Černec i Boris T. Matić.

Čitateljima tportala darujemo 1 x 2 ulaznice za projekciju trilera 'Ivan'u utorak, 27. 2. u 19 h (dvorana Muller). Dobitnik je Marina Jerbić.