22.11. u Tvornici

Vodimo vas na koncert montrealskih post-rock ikona Godspeed You! Black Emperor

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 21.11.2019 14:13
  • Objavljeno 18.11.2019 u 15:56
tportal

Izvor: Licencirane fotografije/CST / Autor: Yannick Grandmont

Nakon pune 22 godine djelovanja, tokom kojih su nastali festivali Žedno uho i NO Jazz, a u čijoj su jezgri začeti Terraneo, te SuperUho, Žedno uho prestaje s organiziranjem koncerata i festivala u Zagrebu

Teško da se može naći bolje ime za zatvaranje priče o Žednom uhu od montrealskih post-rock ikona Godspeed You! Black Emperor koji će u pratnji danske umjetnice Mette Rasmussen 22.11. u Tvornici svojim neponovljivim krešendom staviti najljepšu moguću točku na ovu 22 godine dugu priču.

Godinu i pol dana nakon što su 2002. godine protutnjali Zagrebom GY!BE su se odlučili uzeti pauzu na neodređeno vrijeme, a pri tom je ostalo nejasno u kojoj mjeri je takvoj odluci pridonijela činjenica da je zaposlenica jedne benzinske postaje u Oklahomi 2003. godine procijenila kako je velika vjerojatnost da je neobična grupa ljudi koja se upravo zaustavila kako bi natočili gorivo zapravo teroristička skupina. Uskoro su svi pritvoreni i odvedeni u FBI na ispitivanje, a u prilog im nisu išli neki protuvladini dokumenti koji su prilikom pretresa pronađeni u vozilu, baš kao ni fotografije i filmovi naftnih postrojenja, no FBI je ipak zaključio kako nema dokaza da su dotični Kanađani uistinu teroristi. Kako god bilo, članovi ove grupe posvetili su se svojim drugim projektima, a GY!BE su se na scenu vratili tek 2010. na nagovor All Tomorrow's Parties festivala.

Izvor: Društvene mreže

Na iznenađenje mnogih, za vrijeme hibernacije krug štovatelja ove fascinantne grupe doslovno se multiplicirao, a koncertne dvorane u kojima su počeli nastupati negdje su se i utrostručile kapacitetom. Nakon tako entuzijastičnog prijema bilo je za očekivati da se i diskografski ponovo aktiviraju te grupa je krenula s radom na izvrsnom povratničkom albumu 'Allelujah! Don't Bend! Ascend! kojim su uz već uobičajen kritičarski, doživjeli i značajan komercijalni uspjeh, a koji se nastavio i s iduća dva studijska izdanja. Premda su u više navrata tijekom proteklih 8 godina razmatrali opciju povratka u Zagreb, to će se napokon dogoditi 22.11.2019.

Ulaznice za koncert po cijeni od 150 kuna u prodaji su u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 i Rockmarku, Berislavićeva 13, dok će u petak na ulazu kluba biti 180 kuna.

Čitateljima tportala darujemo 3x1 upad na GY!BE (22.11. u Tvornici), a dobitnici su Anita Bronić, Helena Jelovčić i Dunja Jung.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!