13 NESRETNIH

Vjerovali ili ne, ovo su neki od najtraženijih glumaca današnjice koji nisu nikada osvojili Oscara

17.03.2022 u 06:41

Bionic
Reading

Sezona nagrada u punom je jeku, a uskoro će se održati i ona koju cijeli svijet iščekuje s nestrpljenjem. Naravno, riječ je o dodjeli Oscara, ove godine zakazanoj 28. ožujka

Da nisu baš svima naklonjene zvijezde, unatoč planetarnoj popularnosti, uvjerilo se i ovih 13 holivudskih glumaca i glumica - imaju svjetsku karijeru i glumili su u najvećim filmovima današnjice, a jedna im je stvar zajednička. Niti jedno od njih 13, uoči nominacijama, nisu osvojili prestižni zlatni kipić. Pa krenimo redom.

  • +8
Glumci koji nikada nisu osvojili Oscara Izvor: Profimedia / Autor: MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia

Will Smith

Nominaciju za najboljeg glumca, treću u zadnjih 20 godina, Will Smith ovoga je puta dobio za ulogu u 'Kralju Richardu'. Prije toga bio je nominiran 2001. za film 'Ali', kada mu je pred nosom Oscara odnio Denzel Washington, te 2006. za 'U potrazi za srećom', kada ga je osvojio Forest Whitaker. Hoće li se treća sreća u njegovu slučaju pokazati dobitnom?

Glenn Close

Tijekom svoje i više nego uspješne karijere legendarna Glenn Close bila je nominirana čak osam puta, no niti jednom do sada zlatni kipić nije ponijela kući. Bila je tu, između ostalih, nominacija 1983. za 'Veliku jezu', 1987. za 'Kobnu privlačnost' te 1988. za 'Opasne veze'.

Michelle Williams

S četiri nominacije, ali nijednim Oscarom, može se 'pohvaliti' i Michelle Williams. Njezin talent prepoznat je zahvaljujući filmovima 'Planina Brokeback' 2005., 'Tužna veza' 2010., 'Moj tjedan s Marilyn' 2011. te 'Manchester by the Sea' 2016. Svi se nadaju da bi njezin najnoviji projekt, poluautobiografska drama 'The Fabelmans', na kojoj radi sa Stevenom Spielbergom, mogla prekinuti taj niz.

Isabelle Huppert

Iako je tijekom godina radila s nekim od najvećih imena, poput Jean-Luc Godarda, Mauricea Pialata, Michaela Hanekea, Claire Denis, ali i Hong Sang-sooa, Isabelle Huppert bila je tek jednom nominirana za Oscara i to za svoju ulogu u erotskom trileru 'Elle' Paula Verhoevena 2016. godine.

Ethan Hawke

I Ethan Hawke ima zavidnu karijeru kojom se može pohvaliti, ali i uloge u filmovima, poput 'Društvo mrtvih pjesnika', kojih se mnogi i danas dobro sjećaju. Ipak, za Oscara je bio nominiran samo dva puta i to 2002. za 'Dan obuke' te 2015. za 'Odrastanje'.

Annette Bening

Legendarna Annette Bening tijekom godina osvojila je četiri nominacije za Oscara. Ona zadnja bila je za najbolju glumicu 2011. za ulogu u filmu 'Djeca su dobro', no struka je te godine ipak odlučila nagraditi Natalie Portman u 'Crnom labudu'. Zanimljivo je to da i njezin suprug Warren Beatty ima četiri nominacije i nijedan osvojeni Oscar za glumu, no zato ga je 1982. dobio u kategoriji najboljeg redatelja za film 'Crveni'.

Stanley Tucci

Unatoč ulogama kojih se mnogi i danas rado sjećaju, poput onih u filmovima 'Julie i Julia' ili 'Velika noć', koji je i režirao s Campbellom Scottom, Stanley Tucci tek je jednom nominiran za Oscara i to 2010. za 'Ljupke kosti'. Nije ga osvojio, baš kao ni BAFTA-u ni Zlatni globus, na kojima je također bio nominiran za isti film.

Ian McKellen

Glumačka legenda Ian McKellen tek je dva puta u svojoj bogatoj filmskoj karijeri bio nominiran za Oscara i to 1998. za 'Bogovi i čudovišta' te 2001. za 'Gospodar prstenova: Prstenova družina', no struka ga nije nagradila. Umjesto Oscara, McKellen se može pohvaliti s čak sedam nagrada Olivier, Tonyjem i Zlatnim globusom.

Samuel L. Jackson

Unatoč tome što je jedan od najprepoznatljivijih glumaca u Hollywoodu, Samuel L. Jackson nije osvojio Oscara u kategoriji najbolje sporedne uloge. Nominaciju je dobio 1994. za izvedbu u 'Pulp Fictionu'. Godinama kasnije, točnije 2015., nakon što nije ni nominiran za ulogu u filmu 'Mrska osmorka', njegova supruga LaTanya Richardson rekla je da se njezin suprug ne zamara time. 'Smeta mi jako sve to, no morate se sjetiti: Oscar traje samo jednu noć', rekla je tada.

Liam Neeson

Kada je 1994. Liam Neeson odigrao ulogu života, onu u 'Schindlerovoj listi', svi su bili uvjereni da nema tko drugi nego on osvojiti Oscara. No kako život ne piše uvijek bajke, tako se dogodilo i s Neesonom, pa je sa zlatnim kipićem te godine otišao Tom Hanks za ulogu u filmu 'Philadelphia'.

Ralph Fiennes

Baš kao njegov kolega iz hita 'Schindlerova lista', Liam Neeson, i Ralph Fiennes je te 1994. dobio nominaciju za ulogu u istom filmu, no i on je ostao bez nagrade. Te godine zlatni je kipić ponio kući Tommy Lee Jones. Drugu nominaciju Fiennes je dobio 1996. za 'Engleskog pacijenta', no bolji od njega bio je Geoffrey Rush.

Angela Bassett

U svijetu Hollywooda više je od 30 godina, no Angela Bassett do sada je tek jednom bila nominirana za Oscara i to za glavnu ulogu u biografskom filmu o Tini Turner iz 1993. 'Što ljubav ima s tim'. Kako već i pretpostavljate, nije ga osvojila, ali zato njezine police krase SAG, Zlatni globus, Emmy i NAACP Image Award.

Sigourney Weaver

Za uloge u filmovima 'Alien', 'Zaposlena djevojka' i 'Gorile u magli' Sigourney Weaver bila je nagrađena s tri nominacije, no ni za jednu od njih nije dobila Oscara. Zanimljivo je to da je za 'Zaposlenu djevojku' i 'Gorile u magli' bila nominirana u istoj, 1989. godini, i time postala peta glumica u povijesti koja je u istoj godini dobila dvije glumačke nominacije. No što joj to vrijedi kada struka nije smatrala da zaslužuje zlatni kipić.