druga strana ministra

Vili Beroš otkrio neke nepoznate stvari o sebi i priznao: 'Dandanas se probudim sa slikom bezimenih lijesova iz Bergama, bilo me strah da se to ne dogodi i kod nas'

12.05.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Od početka pandemije koronavirusa ministar zdravstva Vili Beroš stekao je simpatije domaće javnosti, a sve zahvaljujući svom smirenom, ležernom i odmjerenom pristupu. Posljednjih tjedana svakodnevno ga gledamo na službenim obraćanjima javnosti s novim informacijama o virusu, a sada smo dobili priliku čuti i neke nepoznate detalje iz njegova života

Na početku gostovanja u BizCasting podcastu, ugledni 55-godišnji neurokirurg i omiljeni ministar zdravstva Republike Hrvatske objasnio je kako je dobio ime i začudio se kako je javnosti poznat taj podatak. 'Djed je imao dobro, staro, dobro dalmatinsko ime Vicko po latinskoj riječi za pobjedu, i u američkim dokumentima pisalo mu je William. U vrijeme kad sam se ja rodio, valjda je to bilo moderno pa su me roditelji nazvali Vili', rekao je Vili Beroš.

Ugledni neurokirurg bio je odlikaš, a ispričao je kako je završio u 'bijeloj kuti'. 'Tako se rodite, ili se štreber ili niste. Ja jesam i ostao sam, nažalost od toga ne mogu pobjeći. Moram biti potpuno iskren i reći da kao dijete ne možete znati što želite biti jednog dana, no jedna moja teta odigrala je veliku ulogu u tome. Kad sam završio medicinu upravo me privuklo nešto što rukama mogu napraviti. To je puno bliže mojoj naravi. Nekako volim brzo odlučivati, a pritom i to ako mogu upotrebljavati ruke, tim bolje. Neurokirurgija je pun pogodak i kad bih opet birao, isto bih napravio', priznaje.

Otkrio je i kako je završio u politici. 'Kad ste dugo u sustavu, a ja sam dugo, vidite niz dobrih, ali i loših stvari. I prirodno je da te loše stvari poželite ispraviti. Tako mi se u jednom trenutku ponudilo da probam ispraviti neke stvari i sad sam na tom tragu', kaže.

Ministar se dotaknuo i situacije s koronavirusom te je istaknuo da je situacijom zadovoljan te da je ona trenutno odlična. Metodom 'plesa i čekića' plesat ćemo, ipak, još dugo. 'Dio mjera koje smo popustili liberalizirali i popustili, možda ćemo morati vratiti na staro. To je taj ples. Ne znam hoćete li mi vjerovati, dan danas se nekada probudim sa slikom bezimenih lijesova iz Bergama. Čitavo vrijeme me bilo strah da to ne bude i u Hrvatskoj', ispričao je ministar i naveo da ga je ta slika proganjala kada je epidemija bila na svom početku. Pomno su planirali našu obranu od virusa, a s kolegama iz Italije su, istakao je, komunicirali i učili na njihovim greškama te u hodu postavljali obranu.

Hrvatski zdravstveni sustav u zemlji ocjenjuje odličnim, a progovorio je i o povezanosti 5G mreže i koronavirusa. 'Mislim da nema nikakve povezanosti. Cijeli život vjerujem u znanost i ono što je dokazano, teorije zavjere uvijek postoje, nekad su i zanimljive, međutim kada počnu ugrožavati zdravlje i živote ljudi, onda je to kontraproduktivno. Iskreno vjerujem u znanost i stvarno ne znam što misliti o nekome tko ne vjeruje u cjepivo. Cjepiva su nešto što je spasilo milijune ljudi i istrijebilo neke bolesti. Za neka cjepiva koja su desetljećima u primjerni i polučila su dobre rezultate, mislim da nema mjesta strahu', tvrdi ministar zdravstva i poručuje da će se cjepivo za koronavirus pronaći znatno brže nego za ostale bolesti. Moramo biti spremni na sve scenarije pa i ako se na jesen ponovi situacija koju smo proživjeli s virusom.

Rodom iz Dalmacije, cijenjeni neurokirurg progovorio je i o svojoj strasti prema Hajduku. Bio je i na kultnoj utakmici Hajduka i Crvene Zvezde, a tijekom koje je objavljeno da je preminuo Josip Broz Tito. 'Bio je organiziran transfer hidrogliserom od Jelse do Splita. Brzo smo se po završetku utakmice vratili', prisjetio se.

Vili Beroš i njegova supruga Jasminka, odgajateljica u dječjem vrtiću Malešnica, ponosni su vlasnici preslatke maltezerice Kine, psića rođenog s klempavim uhom, čime ih je već na prvi pogled osvojila. 'Stara je, jede samo svoju hranu, no pati od gastritisa', otkrio je.

Izvor: Društvene mreže