objavili članovi benda

Vijest koja je sve šokirala: Preminuo je Andy 'Fletch' Fletcher, klavijaturist i osnivač legendarnog sastava Depeche Mode

26.05.2022 u 21:34

Bionic
Reading

Andrew John Fletcher, britanski glazbenik, klavijaturist legendarnog sastava Depeche Mode iznenada je preminuo

U dobi od 60. godina preminuo je Andy 'Fletch' Fletcher, član britanskog elektroničkog glazbenog sastava. Tužna vijest objavljena je na Facebook stranici benda, a daljnji detalji još uvijek nisu poznati.

'Šokirani smo i preplavljeni tugom zbog preranog odlaska dragog prijatelja, člana obitelji i benda, Andyja 'Fletcha' Fletchera. Fletch je doista imao zlatno srce i bio je uvijek tu kada ti je trebala potpora, živahan razgovor, smijeh ili hladno pivo. Naša srca su uz njegovu obitelj, i molimo vas da mislite na njih i poštujete njihovu privatnost u ovo teško vrijeme,' navedeno je na Facebook profilu Depeche Modea.

Fletcher je bio član Depeche Modea više od 40 godina, od njihove službene formacije 1980. i debitantskog albuma 'Speak and Spell up' iz 1981. pa sve do najnovijeg, 'Spirit' iz 2017.

Godine 2020., Fletcher i njegovi kolege iz Depeche Modea - dugogodišnji članovi Dave Gahan i Martin Gore te bivši članovi Vince Clarke i Alan Wilder - primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame zbog svoje važne uloge u synth-popu, novom valu i elektroničkim glazbenim pokretima, a bend je također odigrao utjecajnu ulogu u heavy metalu.

'Ljepota korištenja elektronike je u tome što se glazba sada može stvarati u vašoj spavaćoj sobi', rekao je Fletcher za Rolling Stone 1990. 'Ne morate okupiti četiri osobe u nekom skladištu da biste vježbali. Ne morate imati četiri izvrsna glazbenika koji se međusobno bore. Možete to učiniti u svojoj spavaćoj sobi, a sve se svodi na ideje.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dok je Gahan služio kao frontmen benda, a Gore njihov glavni tekstopisac, bend (i sam Fletcher) često su se šalili o Fletchevoj ulozi u grupi. 'Dave je pjevač, Martin je tekstopisac, Alan je sjajan glazbenik, a ja samo lutam', našalio se u '101', dokumentarcu iz 1989. koji govori i bendu, zajedno s njima ga je režirao D.A. Pennebaker. Osim njegovih, doduše neodređenih, glazbenih doprinosa, Fletcher je zaslužan za sviranje na svih 14 studijskih albuma benda i za nebrojene koncertne nastupe koji su rezultirali ispunjenim stadionima.