OTKRIO 'MAESTRO'

Veze Bernsteina s muškarcima nisu naštetile njegovu braku - ona ga je prihvatila takvog kakav jest

27.12.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Baš poput mnogih biografskih filmova o velikim umjetnicima iz naše prošlosti snimljenih u posljednje vrijeme, više se govori o čovjeku negoli o njegovoj umjetnosti. Tako najnoviji Netflixov film 'Maestro' prati život velikog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina, dajući tek malo prostora stvaranju njegovih najvećih djela. Umjesto toga fokus je na kompliciranom odnosu s mnogim njegovim ljubavima

Život velikog Leonarda Bernsteina na male ekrane prenio je Bradley Cooper te ne samo da se uhvatio režije, već je odlučio i glumiti ovog skladatelja i dirigenta koji je preminuo još 1990. godine. Zahvaljujući odličnoj maski, Cooper je vizualno postigao sličnost s Bernsteinom, a onda se usredotočio na njegov komplicirani odnos s mnogim ljubavima u njegovu životu.

Među njih, naravno, spada i njegova supruga Felicia Montealegre, ali i brojne izvanbračne afere. Dobri poznavatelji života legendarnog Bernsteina tvrde da je film 'Maestro' vjerno prikazao njegov život u mnogočemu. Godinama je bila javna tajna da je maestro imao izvanbračne afere s muškarcima, što je u filmu potkrijepljeno i pismom koje je napisao klarinistu Davidu Oppenheimu (Matt Bomer), a koji ne samo da mu je bio prijatelj i dugogodišnji suradnik, nego su navodno bili u vezi.

Maestro | Official Teaser Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Suprugu, glumicu Feliciju Montealegre (Carey Mulligan), s kojom je bio u braku od 1951. do 1978., upoznao je na zabavi. Iako je bila dobro upoznata s Bernsteinovim dvojbama o seksualnosti, pristala se udati za njega. Kakav je bio njihov brak, otkrilo je njezino pismo, objavljeno uz Oppenheimovo, u 'The Leonard Bernstein Letters' iz 2014., kada je napisala da im je brak bio 'krvavi nered'.

Unatoč svemu, ostali su u braku do njezine smrti, više od 25 godina, i imali su troje djece. 'Ti si homoseksualac i možda se nikada nećeš promijeniti. Ne priznaješ mogućnost dvostrukog života, ali ako tvoj duševni mir, tvoje zdravlje, cijeli tvoj živčani sustav ovise o određenom obrascu, što možeš učiniti?... Spremna sam te prihvatiti takvog kakav jesi, bez toga da budeš mučenik... pokušajmo vidjeti što će se dogoditi ako si slobodan činiti što želiš, ali bez krivnje i priznanja.'

  • +3
Bradley Cooper i kći Lea Izvor: Profimedia / Autor: Jeffrey Mayer / Pacific coast news / Profimedia

Felicia u svom pismu priznaje i da nikada nije požalila što se udala za Bernsteina, iako se odrekla glumačke karijere kako bi se posvetila obitelji te se preobratila na judaizam.

'Moja je majka bila poprilično konvencionalna žena i očekivala je da se tako prema njoj i odnose. Dogovor je bio da on bude diskretan i da ona zadrži svoje dostojanstvo', otkrila je njihova najmlađa kći Nina 2010. za London Times.

Sam Bernstein radio je sve da bi sakrio svoje afere od iznimno homofobne Amerike 50-ih godina prošlog stoljeća te je čak tražio savjet od skladatelja Aarona Coplanda (Brian Klugman), koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, no i dalje je vodio privatan život. S druge strane, jedan od Bernsteinovih mentora, ruski dirigent Serge Koussevitzky (Yasen Peyankov), navodno ga je nagovarao da oženi Feliciju kako bi prikrio svoje sklonosti.

Inače, u filmu Koussevitzky ide još dalje sa svojim savjetima te je čak predložio Bernsteinu da promijeni židovsko prezime.

'Maestro' također opisuje Bernsteinove afere s glazbenikom Tomom Cothranom (Gideon Glick), s kojim je često odlazio na odmor u Sjevernu Karolinu. No kada mu je supruga krajem 70-ih oboljela od raka pluća, vratio se kući te je ostao s njom do njezine smrti.

Unatoč svim svađama, ogorčenosti i gubitku odanosti, prijatelji i članovi obitelji složni su u jednom - Bernstein i Montealegre voljeli su se.

'Bili su sjajni prijatelji i vjerojatno se najviše računa to što su i nakon svih tih godina još uvijek mogli nasmijati jedno drugoga. Mogli su zajedno raditi stvari koje su ih zanimale, čitati iste knjige i ići zajedno u kazalište i uvijek bi ih zanimalo što jedno drugom imaju reći o tome. Mislim da je to ono što drži brak, više od strasti', riječi su njihove kćeri Jamie (Maya Hawk) iz intervjua iz 1997. godine, a koje najbolje opisuju kakav je Bernstein imao odnos sa suprugom.