Počinje borba za gledatelje

Veliki udarac za Netflix: HBO Max, novi streaming servis, preoteo 'Prijatelje', ali i brojne druge hit serije i filmove

10.07.2019 u 18:00

Bionic
Reading

Novi streaming servis, kojega kompanija WarnerMedia pokreće kao odgovor na Netflix, Hulu i druge platforme s kolekcijama televizijskih i filmskih programa, zvat će se HBO Max. Među 'kapitalcima' s kojima će pokušati pridobiti publiku je kultni sitcom 'Prijatelji', koji će od početka sljedeće godine biti dostupan isključivo na HBO Maxu

Objavili su to u utorak iz kompanije WarnerMedia čiji je TV studio vlasnik prava za seriju 'Prijatelji'. Licencu za emitiranje godinama je imao Netflix, a vraćanjem pod svoje okrilje u kompaniji WarnerMedia se nadaju da će s 'Prijateljima' na njihov novi streaming servis stići i vojska vjernih obožavatelja.

Pored kultnih serija kakva je 'Prijatelji', HBO Max će nuditi i potpuno nove serije i filmove pod nazivom Max Originals, a sukladno imenu i sve postojeće programe HBO-a.

Na servisu će se naći i sadržaj iz kataloga svih prodajnih kanala WarnerMedije, uključujući Warner Bros, New Line, DC Entertainment, CNN, TNT, TBS, TruTV, Turner Classic Movies, Cartoon Network, Adult Swim i brojne druge.

Cijenu pretplate na novi servis u kompaniji nisu željeli komentirati ni CNN-u čiji su vlasnici, no pretpostavlja se da će ona biti nešto viša od postojećeg servisa HBO Now. Za njegovo korištenje mjesečno je potrebno izdvojiti oko 100 kuna, što je znatno viša cijena od mjesečne pretplate na Netflix, Hulu i nadolazeći Disney+.

Za premijeru nove usluge, priopćili su iz WarnerMedia, predviđeno je 10 tisuća sati vrhunskog sadržaja, koji će biti kombinacija starih hitova poput 'Prijatelja' i novih primamljivih serija i filmova.

Iz perspektive gledatelja ne nudi se ništa revolucionarno, ali je to velika promjena za tvrtku koja je kao i druge medijske kompanije tradicionalno ovisila o distribuciji drugih poput kabelskih tvrtki i kino operatera.

Veliki igrači poput WarnerMedia i Disneya sada nastoje uspostaviti vlastite izravne veze s publikom, a oči su im svima uprte u ogromnu pretplatničku bazu Netflixa.

Nadolazeća streaming usluga izbila je na čelo liste prioriteta otkako je prošloga ljeta kontrolu nad kompanijom WarnerMedia, do tada poznatoj kao Time Warner, preuzela američka telekomunikacijska kompanija AT&T. Prvotni planovi bili su im pokrenuti servis s tri različita paketa do kraja 2019. godine. Kasnije se od toga se odustalo i odlučeno je da će nuditi samo jedan proizvod kojega će prodavati uz već postojeću uslugu HBO Now, a termin za lansiranje usluge pomaknut je za proljeće 2020. godine.

Nit vodilja u kvaliteti usluge HBO Max, izjavio je predsjednik tvrtke WarnerMedia Entertainment Robert Greenblatt,bit će HBO-ov program svjetske klase.

Nadzor nad programom HBO-a i dalje će biti u rukama Caseya Bloysa, ali s više novca za ulaganje u sadržaj. Voditelj TNT-a, TBS-a i truTV-a Kevin Reilly već je počeo naručivati originalne TV serije i filmove za novu uslugu HBO Max, a uvođenje i marketing HBO Maxa nadgledaju rukovoditelji Tony Goncalves i Andy Forssell.

Reilly već mjesecima u programu najavljuje nove serije koje će se moći gledati na novom streaming servisu, a među kojima su 'Dune: The Sisterhood', 'Tokyo Vice', 'The Flight Attendant', 'Love Life', 'Station Eleven', 'Made for Love' i 'Gremlins'.

U svojoj objavi od utorka, iz WarnerMedije su najavili i 'nove ekskluzivne filmske proizvode'. Redatelj i pisac Greg Berlanti producirat će početna četiri filma namijenjena mlađoj odrasloj publici, a barem dva filma producirat će i Reese Witherspoon.

SERIJE U SRPNJU

Uz ove televizijske poslastice lakše ćete plaži i UV zrakama reći 'ne'

Pogledaj galeriju

Osim za 'Prijatelje', HBO Max će biti jedino mjesto na kojem ćete moći gledati i serije 'Princ s Bel Aira', 'Male laži' i nadolazeće serije CW-a 'Batwoman' i 'Katy Keene' (spinoff 'Riverdalea'), a novi servis bit će novi streaming dom za sve serije CW-a koje su do sada bile na Netflixu.

Međutim, prelazak 'Prijatelja' najglasnije je odjeknuo jer je zadnjih godina serija bila među najpopularnijim naslovima na Netflixu.

'Žao nam je što vidimo da 'Prijatelji' prelaze na Warnerovu streaming uslugu početkom 2020. (u SAD-u). Bando, hvala vam na lijepim uspomenama', tvitali su u utorak nakon objave na Netflixu.

Prema pisanju The Wall Street Journala, Netflix je nedavno WarnerMediji platio 80 milijuna dolara za prava na 'Prijatelje' u godini dana, dok će HBO Max, prema tvrdnjama dobro upoznatog izvora, za pet godina emitiranja, počevši s 2020. godinom, platiti 425 milijuna dolara svojoj matičnoj tvrtki.

Iako za mnoge šokantna, odluka o povlačenju 'Prijatelja' s Netflixa nije posve neočekivana, a dao je to naslutiti u veljači i Kevin Reilly kada je primijetio da 'to nije dobar model za dijeljenje'.

Lansiranje beta faza HBO Maxa očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine, a prema izvorima Hollywood Reportera, dolaskom HBO Maxa neće se ništa promijeniti s već postojećim streaming uslugama WarnerMedije - HBO Now, HBO Go, CW Seed i DC Universe.