skoro 60 godina karijere

Veliki povratak Jodie Foster: Gledamo je u dva hita koja se ne propuštaju

19.12.2023 u 06:11

Bionic
Reading

Glumica Jodie Foster prvu je ulogu dobila s četiri godine, nominaciju za Oscara već s 16, a u dobi od 61 godine ponovno je na vrhuncu slave

Iako nakon nevjerojatnih 58 godina karijere Jodie Foster više nema razloga za dokazivanje, svoj zvjezdani status uspjela je još jednom potvrditi s dvije uloge koje su privukle veliku medijsku pozornost.

Naime 61-godišnja holivudska ikona u 2023. bila je iznimno zaposlena te je dobila glavnu ulogu u čak dva velika projekta.

Kao prvo, zablistala je u sportskoj biografskoj drami 'Nyad' te dobila zapažene pohvale kritičara za utjelovljenje nepokolebljive trenerice Bonnie Stoll, koja je pomogla Diani Nyad da postane prva osoba koja je preplivala rutu od 177 kilometara.

No tek se očekuje njen novi veliki uzlet 15. siječnja, kada će se početi emitirati četvrta sezona HBO-ove serije 'Pravi detektiv'.

Foster u njoj glumi prekaljenu detektivku, ojačanu niskim temperaturama Aljaske, a kritičari tvrde da je riječ o ulozi koja će vas iznenaditi svojim intenzitetom i strašću.

Bogatu karijeru započela je s 4 godine

Prije ovog svojevrsnog 'labuđeg pjeva', posljednji veliki uspjeh ostvarila je 2021. osvojivši Zlatni globus za ulogu u filmu 'Mauritanac'. Mnogima je ostalo u sjećanju to da je nagradu primila iz udobnosti svoga doma noseći Pradinu - pidžamu!

Foster je prvi put dobila ulogu na filmu u dobi od tek četiri godine, a svoj debi na velikom platnu ostvarila je 1968. sa samo šest godina u filmu 'Dva dječaka i lav'.

Još je više zapanjujući podatak da je prvu nominaciju za Oscara dobila sa 16 godina za nastup u filmu 'Taksist' 1977. s Robertom De Nirom. Iako ovu nagradu Akademije nije osvojila, u impresivnoj karijeri kući je ponijela dva zlatna kipića - za ulogu u filmu 'Pod optužbom' 1989. i 'Kad jaganjci utihnu' 1992. godine.

  • +6
Jodie Foster Izvor: Profimedia / Autor: Katie Jones for The Wrap / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upravo je u filmu o Hanibalu Lecteru stekla možda i najveću popularnost koja joj je u 90-ima osigurala svjetsku slavu. Uslijedili su eksperimenti sa žanrovima, pa smo je vidjeli u ZF filmu 'Kontakt', povijesnoj drami 'Ana i kralj' te trilerima 'Soba panike' i 'Čovjek iznutra'.

Njen posljednji značajan film bio je 'Krvoproliće' Romana Polanskog, objavljen 2011. godine, a u ostatku prošlog desetljeća bila je udaljena od ekrana, posvećujući se odgoju djece i usmjeravajući se na karijeru redateljice.

Naime u tom periodu radila je na iznimno uspješnim projektima kao što je film 'Money Monster' te serije 'Kuća od karata' i 'Black Mirror'.

Scenaristi ne znaju što bi s 50-godišnjakinjama

'Još jedan od razloga zbog kojih sam tada imala stanku bila je zbunjenost koja je vladala oko uloga za žene u pedesetima. Ljudi su zbunjeni i ne znaju kako pisati o njima, baš kao što su tada žene zbunjene same sobom', tvrdi Foster.

Ipak, nikad je dozvoljavala da tuđa mišljenja upravljaju njenim životom, što je jedan od razloga zbog kojih nema profile na društvenim mrežama.

'Nisu mi bitna mišljenja ljudi. Zašto bi me trebalo zanimati što netko u pidžami misli da bih trebala raditi sa svojim životom?' rekla je za Elle i dodala:

Supruga joj je najveća podrška

'Za mene je ovo bio dug put. U moje vrijeme nije bilo mnogo ženskih lica na setu. Bila je glumica koja je glumila moju majku, tu i tamo nekoliko šminkerica. Ali većinom su to bili timovi braće i očeva koji su mi pokazivali put.'

Ova glumica uvijek se suprotstavljala konformizmu Hollywooda, slijedeći svoj put neovisnosti i emancipacije te uvijek čuvajući svoju privatnost.

Iako je bila u vezi s producenticom Cydney Bernard gotovo 20 godina, javno je spomenula svoju seksualnu orijentaciju tek 2007. godine, nakon godina špekulacija i nagađanja. Danas otvoreno govori o novoj partnerici, posvećujući svoje posljednje priznanje upravo njoj:

'Ljubavi mog života, mojoj partnerici, s kojom mogu proživjeti sve i još više: mojoj supruzi Alex Hedison. Zahvalna sam svakoj sekundi što sam tvoja 'žena u Hollywoodu'.'

Osim javnih izjava za koje ponekad treba hrabrosti, Foster nikada nije odustala od igranja snažnih ženskih uloga, upravo poput one u filmu 'Nyad', u kojem je možemo gledati na Netflixu.