LIJEPA POSVETA

Vedran Mlikota radi na monografiji o Ivi Gregureviću: 'Bit će to knjiga kakvu on zaslužuje'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX, Niko Goga / CROPIX

Naš glumac, organizator jedinstvene ljetne manifestacije 'Glumci u Zagvozdu' i ljubitelj planina u slobodno vrijeme najradije boravi u prirodi. Sada je, kao i svi Vedran Mlikota ima vremena za sebe. No nije mu dosadno jer među ostalim već neko vrijeme priprema monografiju u o prijatelju, glumačkom velikanu Ivi Gregureviću o kojoj je pričao za tportal

Neprežaljeni glumački bard napustio nas je prije godinu dana u 66. godini života. Pamtimo ga po nezaboravnim ulogama na filmu, televiziji i u kazalištu, a njegov prijatelj Vedran Mlikota prihvatio se, kako kaže, odgovorne i časne obaveze te radi na vrijednoj uspomeni na Ivu Gregurevića.

'Velika lijepa knjiga - monografija o Ivinom životu, trebala bi izaći do početka rujna, kada se obilježava 25 godina festivala kojeg je on pokrenuo 'Dsni hrvatskog filma' u Orašju. Festival se od prošle godine zove po njemu! U monografiji će biti tekstovi koje će pisati njegovi suradnici i prijatelji, puno do sad ne viđenih fotografija iz njegovog djetinjstva, škole. Glavne tekstove o filmskoj i televizijskoj karijeri piše naš ugledni filmolog Neven Polimac, a o kazališnoj karijeri akademik Boris Senker', rekao nam je glumac.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Tekstove o legendi domaćeg glumišta među ostalim već su napisali mnogi koji su s njim radili i družili se i koji su nešto značili u Ivinom životu - Branko Schmidt, Bogdan Žižić, Rajko Grlić, Anja Šovagović Despot, Lukas Nola, Dalibor Matanić, Neven Hitrec, Ivan Salaj, Igor Galo, Jurica Pavičić, Paolo Magelli, Rade Šerbedžija, Snježana Tribuson, Danko Ljuština, Zrinka Cvitešić, Goran Višnjić, Goran Navojec, Vedran Mlikota, Goran Grgić, Nives Ivanković i mnogi drugi.

'Čekamo tekst i od Antuna Vrdoljaka, Slobodana Šijana i još nekih suradnika', otkrio je glumac.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Ivo ovakvo nešto svakako zaslužuje. On je jedan od naših najvećih glumaca. Zadnji dan njegovog života (na Silvestrovo 2018.) proveli smo zajedno. U zafrkanciji sam ga tada pitao zašto nema knjigu o sebi - monografiju, a on je rekao da bi je rado napravio, ali da je to puno posla i da mu se ne da sve to raditi, prikupljati materijale... Onako u šali rekao sam da ću mu ja pomoći. Idući dan Ivo je na žalost preminuo. Tako da mi je to, eto, ostalo u amanet, kao prijateljsko obećanje i obaveza. Vrlo odgovorna i časna obaveza. Branko Šmit je snimio film o njemu, akademski kipar Antun Jurkić je napravio Ivin spomenik, i uredio njegov grob, koji se nalazi u Orašju, a ja i Školska knjiga ćemo zaokružiti cijelu priču s velebnom knjigom o našem Ivi. Urednica knjige je Miroslava Vučić', kaže Mlikota.

Pretražili su i još uvijek pretražuju arhive po televizijama, redakcijama, filmotekama i filmskim arhivima po cijeloj Hrvatskoj i bivšoj državi, mnogi su dali i privatne fotografije. 'Bit će to knjiga od nekoliko stotina stranica, kakvu Ivo zaslužuje', zaključio je na kraju poznati glumac

  • +27
  • +24

U Orašju svečano otvoreni 24. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!