IZ SRCA SLAVONIJE

Već dugo nismo vidjeli tako lijepe torbe kao ove s potpisom brenda MIKO

20.07.2019 u 18:08

Bionic
Reading

Dvije darovite i ambiciozne Slavonke, majka Mirela Šimunić i njezina kći Matea, akademska kiparica zaslužne su za brend koji je postao turistički suvenir Vinkovaca i Slavonije, a kojeg obožavaju brojne Hrvatice. Priču u njima ispričala nam je mlađa članica kreativnog dua - Matea Šimunić

Što neki modni detalj čini predmetom želje? Što ga svrstava u grupu onih koje ugledate u izlogu i ne možete prestaneti razmišljati o njemu? Jednostavan, elegantan, a opet dopunjen detaljem koji ga čini drugačijim i na prvi pogled znate da ga nećete viđati na ramenu svake druge prolaznice na ulici, da će baš on vaš stil učiniti jedinstvenim i privući mnogobrojne zadivljene poglede. Takve su torbice Miko, koje nastaju u srcu Slavonije, a zaljubljenice u modu osvajaju svojom maštovitosti i razigranosti.

Kako je počela priča s Miko torbama?

Priča o torbama počela je prije tri godine kada smo nakon dugog razmišljanja u sekundi tako lako došle do zaključka da trebamo raditi torbe. Motive Šokice i Šokca naslikao je moj otac, Miljen Šimunić (1964.- 2006.) prije 14 godina. Portreti su stajali u kutijama do prije tri godine kad smo se mama i ja odlučile na ovaj korak. Cijeli proces se malo odužio jer nam je falilo hrabrosti, a i ja sam se školovala na Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon više od dvije godine razmišljanja i dizajniranja probnih torbi, nastao je naš MIKO brand. Kroz koji mjesec slavimo prvi rođendan!

Zašto baš torbe?

Ljubav prema torbama prisutna je u našem domu oduvijek i nekako je sasvim prirodno došlo do toga da su torbe jedina logična ideja na kojoj bi se trebao temeljiti naš brand.

Sjećate li se prvog uratka i kako je izgledala prva koju ste izradili?

Sjećamo ga se i čuvamo tu torbu za uspomenu. Radi se o pismo torbi i njezin nastanak bila je vrsta improvizacije i snalaženja od ostataka materijala sa mašinom koja uopće nije predviđena za tu svrhu i bez imalo znanja o krojevima, ponašanju materijala itd., ali sa jakom vizijom i željom te nas je upravo to i dovelo do ovoga gdje smo sad.

Miko torbe nude baš sve: jednostavnost, dizajn i praktičnost. Koliko je ideja trebalo odbaciti kako bi nastalo ovo jedinstveno dizajnersko rješenje?

Težimo prema tome da se torbe mogu nositi na više načina, da su praktične i da se mogu nositi u različitim prigodama. To nije jednostavan zadatak svakako jer na taj način i dolazi do odbacivanja određenih ideja koje također budu super, ali se ne uklapaju u viziju praktičnosti i multifunkcionalnosti.

  • +7
MIKO urban ethno fashion Izvor: Društvene mreže / Autor: Diana Mataković

Imate li 'pomoć' ili baš čitav proces od ideje i realizacije prolazi isključivo kroz vaše ruke?

Imamo pomoć sa svih strana. Puno prijatelja, obitelji i bližnjih nam je velika podrška i pomoć bez koje ne znamo kako bi ovo sve funkcioniralo. Super je biti 'sam svoj gazda', ali to donosi puno više odgovornosti i posla u nekim trenutcima, tako da da, imamo malu vojsku nesebičnih pomagača kojoj smo neizmjerno zahvalni!

Koji je dio tog stvaralačkog procesa najzahtjevniji?

Hm.. Svaki mali dio procesa nije zahtjevan, ali kad se sveukupno zbroje dojmovi, sve je jako jako zahtjevno. U trenutku kad dođemo do finalnog rješenja, taj osjećaj mira i sreće i uzbuđenja baci sav napor u zaborav.

Kakve materijale koristite u izradi i koliko ih je danas teško nabaviti?

Ovisno o modelu torbe. Koristimo kombinaciju umjetne i prave kože i iskreno, najteže je nabaviti najobičniju kvalitetnu crnu kožu. Izbor boja i tekstura je velik i to je nekad problem jer se toliko raspametimo da na kraju zaboravimo po koji materijal smo došle haha.

Pratite li trendove i koliko su vam oni bitni?

Ne možemo reći da slijepo pratimo trendove jer na taj način možemo jedino same sebi uskratiti kreativnost i slobodu, ali budući da smo brand koji se koristi društvenim mrežama, okruženi smo modom i trendovima tako da sigurno ostave utisak na nas.

Miko torbe se najviše nose u kombinaciji sa?

Sa onim u čemu se dame koje nose naše torbe osjećaju ugodno i samopouzdano. MIKO torbe najbolje izgledaju kada su nošene s ponosom!

Da možete izabrati jednu osobu da nosi neki od vaših modela, tko bi ona bila i zašto?

Nemamo nekog favorita, naravno da bi bilo super kad bi poznate zvijezde nosile MIKO, što nije nemoguće! (smieh), ali sve MIKOljupke su nam jednako važne i najsretnije smo kad ih nose žene koje dijele oduševljenje prema našem dizajnu.

Tko su vam uzori u modnom svijetu? Koje dizajnere i brendove posebno cijenite i čiji rad poštujete?

Poštujemo svaki unikatan i inovativan dizajn bilo kojeg branda iza kojeg se vidi ljubav, predanost i trud. Ne mora se stil nužno poklapati s našim, ali kad se nešto stvara s ljubavlju, to se vidi u produktu i to jako cijenimo i trudimo se ugledati na takve dizajnere.

Da vam se ukaže prilika, s kojim bi svjetskim dizajnerom torba surađivali?

Surađujemo jedna s drugom i to nekad stvarno zna bit teško jer smo dvije žene koje dijele ljubav prema torbama, modi i dizajnu, ali često imamo drugačije vizije i naše torbe su produkt kompromisa tako da o suradnjama dizajnera torbi još ne razmišljamo, ali smo svakako zainteresirane za suradnje sa dizajnerima odjeće.

Osim u Vinkovcima gdje vas se može pronaći? Imate li u planu širiti se i na druge djelove Hrvatske, inozemstvo ili možda proširiti ponudu nekim novim komadima?

Može nas se pronaći u Varaždinu, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zadru. Planiramo se širiti, ali polako, ne želimo uzeti prevelik zalogaj. Ponudu definitivno mislimo proširiti, ideja je puno i potrudit ćemo se izrealizirati ih što više. U idućoj kolekciji Autumn/ Winter izlaze dva nova motiva Šokice i Šokca na nekim novim torbama i bojama.