jedva je preživljavao

Tužna životna priča ovogodišnjeg švedskog predstavnika na Eurosongu: Bio je izbjeglica, a roditelje više nikad nije vidio nakon što su se razdvojili

18.05.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Za finale u subotu, 22. svibnja, 19-ogodišnji Tusse Chiza bori se s pjesmom 'Voices' s kojom je premoćno pobijedio u svojoj zemlji. To je za njega ispunjenje snova kakve je imao tijekom cijelog svog nesretnog djetinjstva

Simpatični švedski predstavnik na nastupu u polufinalnoj večeri u Rotterdamu u utorak navečer osvojio je simpatije publike no mnoge će rastužiti njegova priča. Tusse - pravim imenom Tousin Chiza rođen je u Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo 2002 godine.

Rodni kraj i obitelj je napustio bježeći iz zemlje kako bi izbjegao rat te je kao petogodišnjak završio u izbjeglištvu u Ugandi. Manje od tri godine proveo je u jednom kampu, a preživio je zahvaljujući UNICEF-ovim paketima s hranom. U Švedskoj potom je dobio azil, no mijenja više udomitelja i tako sve do 2015. godine kada se kao 13-ogodišnjak skrasio u selu Kullsbjörken. S ocem se danas čuje telefonski, a majka mu je preminula prije pet godina u Kongu.

Među ostalim je nastupio u Swedish Idolu u kojem je stigao do finala i – pobijedio.

Tusse je veliki fan Eurosonga, a o svom rodnom identitetu ili seksualnosti se ne želi izjašnjavati. Sudjelovao je na Povorci ponosa i ima mnogo queer prijatelja, no ne želi biti etiketiran. 'Uvijek kažem svoje mišljenje, uvijek sam sretan, a ljudi nekako imaju problema s tim pa mislim da je ovo neka vrsta moje osvete. Sreća je moja osveta', poručio je.

Izvor: Društvene mreže