OSCARI 2021.

Uz dodjele Oscara uvijek se vežu neke zanimljivosti, a evo što trebate znati o nominiranima za ovogodišnje nagrade

25.04.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Kao i uvijek, među nominiranim kandidatima uvijek se pronađe neka neobična činjenica, a na BBC-ju su se potrudili iskopati one najzanimljivije vezane za ovogodišnje kandidate

Sezona dodjele filmskih nagrade ove godine odužila se zbog pandemije, ali i Američke filmske akademije koja se odlučila na emisiju uživo bez javljanja Zoomom. Oscari se održavaju s dva mjeseca zakašnjenja, a dobitnike zlatnog kipića napokon ćemo doznati u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Borat već srušio rekord vezan uz Oscare

Dvostruko nominirani film Sache Barona Cohena već je postavio novi Guinnessov rekord za najduži naslov svih filmova nominiranih u povijesti Akademije. Poznatiji pod skraćenim nazivom 'Borat Subsequent Moviefilm', film u originalnom naslovu 'Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan' ima impresivnih 110 znakova.

Prethodni rekorder, film 'Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes' iz 1964. godine, u naslovu je imao 'samo' 85 znakova.

Nominacija Chadwicka Bosemana neobičnija nego što mislite

Zvijezda filma 'Crna pantera', koji je preminuo prošloga kolovoza, vjerojatno će posthumno osvojiti Oscara za najboljeg glumca u filmu 'Ma Rainey: Majka bluesa', ali zapravo nije baš čest običaj da glumci budu posthumno nominirani.

U 93 godine dodjele nagrada Boseman je tek osmi, a prije njega nominirani su bili James Dean (dvije nominacije), Jeanne Eagels, Ralph Richardson, Massimo Troisi, Spencer Tracy te jedina dvojica koja su i osvojila Oscara - Heath Ledger i Peter Finch.

Kategorija za najbolji film bez 'Duše'

Ovo možete shvatiti i doslovno i u prenesenom značenju. Izuzetno popularan Pixarov film, u kojemu su glasove posudili Tina Fey, Jamie Foxx i Graham Norton, nije nominiran za najbolji film ove godine. No osim što nema filma 'Duša', iz perspektive animiranog filma Akademija također nema dušu, jer ovu vrstu filma vrlo rijetko nominira u toj prestižnoj kategoriji.

Dosad su samo tri animirana filma, 'Ljepotica i zvijer' (1991.), 'Nebesa' (2009.) i 'Priča o igračkama 3' (2010.), bila nominirana za najbolji film, ali niti jedan nije osvojio Oscara. Za utjehu, 'Duša' je nominirana u kategoriji najboljeg animiranog filma u kojoj ima vrlo dobre šanse za osvajanje Oscara, ako joj račune ne pomrsi 'Ovan Shaun'.

Oscari za najboljeg glumca i najbolju glumicu iz istog filma posljednji put dodijeljeni 1998. godine

Oklada da bi se to moglo dogoditi ove godine ima velike šanse, a za glavne uloge u filmu 'Ma Rainey: Majka bluesa' Oscare bi mogli dobiti Viola Davis i posthumno Chadwick Boseman.

Posljednji kojima je to pošlo za rukom su Helen Hunt i Jack Nicholson za glavne uloge u filmu 'Bolje ne može'.

Dobitnici Zlatnog globusa za najbolju sporednu glumicu nominacija za Oscara nije izostala od 1976. godine

No dogodilo se to ove godine Jodie Foster, dobitnici Zlatnog globusa za sporednu ulogu u filmu 'The Mauritanian' koja se nije našla među pet nominiranih za Oscara.

Foster je tako prva odbijena osvajačica Zlatnog globusa u ovoj kategoriji još od Katherine Ross, čija gluma u filmu 'Putovanje prokletih' prije 45 godina nije bila i po mjeri Akademije.

Glenn Close mogla bi postati najbolja i najgora glumica 2020. godine

Ovoj 74-godišnjoj glumici trenutno pripada neslavna čast biti najnominiranija glumica u povijesti Oscara koja ga još nije osvojila. Svoju osmu nominaciju duguje glumi u filmu 'Gorštačka elegija', oko kojega su publika i kritika dosta podijeljene, pa Rotten Tomatoes bilježi 84 posto ocjenu gledatelja i 26 posto kritike.

SIGURNO BISTE SE KLADILI NA NJIH

Na iznenađenje mnogih, ove zvijezde još uvijek nisu osvojile Oscara

Pogledaj galeriju

Rezultat toga je nominacija za najbolju sporednu glumicu na Oscarima, ali i nominacija za najgoru sporednu glumicu na dodjeli Zlatnih malina. Close je tek treća koja je za istu ulogu nominirana i za Oscara i za Zlatnu malinu, a prije nje to su bili Amy Irving (Yentl) i James Coco (Samo kad se smijem).

Prvi put u povijesti Oscara svih pet nominiranih za najbolji originalni scenarij nominirano i za najbolji film

'Minari', 'Djevojka koja obećava', 'Juda i crni Mesija', 'Čikaška sedmorka' i 'Zvuk metala', a Oscara dobiva...

U kategoriji za najbolju autorsku pjesmu neslavna je rekorderka s debitantima

Među nominiranima za najbolju autorsku glazbu svi su autori čije su se pjesme u ovoj kategoriji našle prvi put, osim Diane Warren, kojoj je to čak 12. nominacija za Oscara, a koji još uvijek nije osvojila.

Viola Davis nominirana za najbolju glavnu glumicu, ali nema je baš puno u filmu

Nominaciju za najbolju glumicu, za portretiranje Ma Rainey, Davis je zaradila zahvaljujući ukupno 26 minuta i 41 sekundi u filmu. To znači da se pojavljuje na ekranu kraće od Marije Bakalove i Olivije Colman, dviju glumica nominiranih za najbolju sporednu ulogu, koje su na ekranu 40, odnosno 35 minuta.

Davis očito zna kako i u kratkom vremenu ostvariti zapaženu ulogu, jer je 2009. bila nominirana za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Sumnja', u kojem se pojavila samo u jednoj osmominutnoj sceni.

Jednom jedinom nominacijom za film 'Bijeli tigar' održana dvadesetogodišnja tradicija

Film utemeljen na Bookerom nagrađenom romanu nominiran je samo u kategoriji najbolje adaptiranog scenarija, čime Akademija održava tradiciju nominacija samo za scenarij već 20. godinu zaredom.

Drugim riječima, na svakoj ceremoniji dodjele Oscara u posljednjih 19 godina bio je barem jedan film nominiran samo za svoj scenarij i ništa drugo. Među ostalima su 'Nož u leđa', 'Straight Outta Compton', 'Kriminalci na godišnjem' i 'Velika igra'.

Mary J. Blige utemeljila novi trend

Kraljica hip-hop soula prva je osoba u povijesti Oscara koja je iste godine nominirana i za glumu i za pisanje pjesama. Nominacije je dobila za film 'Mudbound' 2018. godine, a od tada se to događa svake godine. Lady Gaga je imala obje nominacije 2019. godine, a Cynthia Erivo 2020. godine.

Ove godine trend nastavlja Leslie Odom Jr., zvijezda filma 'One Night in Miami', s nominacijama u kategorijama najboljeg sporednog glumca i za najbolju originalnu pjesmu. Osim što je glumio Sama Cookea, za film je napisao i izveo pjesmu 'Speak Now'.

Najstarija nominirana osoba ove godine je 89-godišnja Ann Roth

Kostimografkinja filma 'Ma Rainey: Majka bluesa' dobila je nominaciju u istoj dobi u kojoj su je zaslužili scenarist James Ivory i pokojna francuska redateljica Agnes Varda, najstarija od ovog trojca. Kad je bila nominirana, bila je tri mjeseca starija od Roth i osam dana starija od Ivoryja.

U filmu 'Juda i crni Mesija' nema glavnog lika

Barem što se tiče Akademije, koja je nominirala Daniela Kaluuyu i LaKeitha Stanfielda u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Brojni su ostali zbunjeni, jer ako su glumci koji tumače Judu i Crnog Mesiju sporedni likovi, tko je onda glavni?

Objašnjenje glasi da Akademija omogućava svojim biračima da sami odaberu u kojoj će kategoriji nominirati nekoga. Obje su zvijezde članovi Akademije možda i nominirali u kategoriji najboljih glavnih glumaca, ali otkako je Barry Fitzgerald 1944. dobio dvije nominacije za istu izvedbu, uvedeno je pravilo da nominacija ide samo za onu kategoriju u kojoj netko ima najviše glasova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Svi dobitnici u glumačkim kategorijama mogli bi biti iz skupine etničkih manjina

Yuh-Jung Youn, Daniel Kaluuya, Viola Davis i Chadwick Boseman čine pobjednički četverokut na ovogodišnjoj ceremoniji Ceha filmskih glumaca (SAG), što je značajan pokazatelj predstojećih zbivanja na Oscarima.

Ovo je općenito rekordna godina na dodjeli Oscara po pitanju rasne raznolikosti pa je od 20 raspoloživih mjesta nominirano devet glumaca pripadnika etničkih manjina. Prvi put u povijesti i većina nominiranih za najboljeg glavnog glumca nisu bijelci, a u ovoj kategoriji Anthony Hopkins i Gary Oldman natječu se s Bosemanom, Rizom Ahmedom i Stevenom Yeunom.

Prvi put za najbolju režiju nominirane dvije žene

Ove godine se Natalie Portman neće morati zagrnuti ogrtačem na kojemu su ispisana imena redateljica vrijednih nominacija jer su ih zaradile čak dvije - Chloé Zhao (Nomadland) i Emerald Fennell (Djevojka koja obećava). Prvi put dvije su žene nominirane u istoj godini. Posljednja nominirana bila je 2018. Greta Gerwig, redateljica filma 'Lady Bird', a jedina redateljica koje je osvojila Oscara je Kathryn Bigelow za film 'Narednik James' (2010. godine).

Osim toga, Zhao i Fennell nominirane su za najbolje adaptirani scenarij, odnosno najbolji originalni scenarij. Ako pobijede, bit će to prvi put u povijesti Oscara da su žene pobijedile u obje scenarističke kategorije. U scenarističkim kategorijama žena nije osvojila Oscara još od 2008. godine, kad ga je za film 'Juno' dobila Diablo Cody.

'Borat' je novi 'Kum'

Filmovi 'Kum' i njegov nastavak 'Kum II' smatraju se dvama najvećim filmovima svih vremena, a taj gangsterski ep ima dvije iznenađujuće paralele s filmom 'Borat Subsequent Moviefilm'.

Nakon Talije Shire iz drugog nastavka 'Kuma', Maria Bakalova tek je druga u povijesti Oscara nominirana za najbolju sporednu glumicu iz nastavka. 'Borat' je i tek četvrti film čiji su i original i nastavak nominirani za najbolji scenarij. Osim 'Kuma', to su još 'Mršavko' i njegov nastavak 'Nakon Mršavka' te 'Hazarder' i njegov nastavak 'Boja novca'.

Nagrade za najbolju montažu zvuka i najbolje miksanje zvuka ove godine spojene u jednu sveobuhvatnu kategoriju – za najbolji zvuk

Ovome se možda najviše raduju novinari jer više neće morati objašnjavati razliku između te dvije kategorije, pod uvjetom da je i sami mogu shvatiti. Postojanje ovih dviju kategorija više nije potrebno zbog napretka tehnologije.

'Dvije zvučne Akademijine kategorije relikt su preddigitalnog doba koje ne opravdava evolucija postprodukcijskog zvuka. Danas se montaža i miksanje zvuka preklapaju do te mjere da bi čak i najizoštreniji audiofil mogao imati problema s razlikovanjem doprinosa svakog od njih', objasnio je za IndieWire Chris O'Flat.

Frances McDormand prva žena nominirana za glumu i produkciju u istoj godini

McDormand je potpisana kao producentica 'Nomadlanda', nominiranog za najbolji film, što znači da čak i ako ne osvoji Oscara za najbolju glumicu, ima velike šanse popeti se na pozornicu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Najbliža za usporedbu su Barbara Streisand i Oprah Winfrey, nominirane za glumice i producentice, ali za različite filmove i u različitim godinama.

Steven Soderbergh mogao bi biti pouzdan izvor brojeva koji će biti izvučeni u sljedećem krugu lutrije

Legendarni direktor 'Oceanovih 11' i 'Erin Brokovich' producira ovogodišnju ceremoniju dodjele Oscara, što je vjerojatno logistički gledano noćna mora jer se održava na više lokacija, pod protokolima zaštite od Covida i zabranom nominiranima da koriste Zoom.

Ako uopće postoji čovjek koji je bio pripremljen za ovu situaciju, to je Soderbergh, jer je gotovo desetljeće prije pandemije režirao film u kojem prikazuje socijalno distanciranje, brojeve reprodukcije smrtonosnog virusa i cjepiva koja se uvode protiv njega. Naravno, riječ je o filmu 'Zaraza' iz 2011. godine.