Marija Miličević

Urednica emisije 'Vetereni mira' otkriva tajnu dobre glednosti

22.04.2017 u 20:17

Bionic
Reading

Jedna od gledanijih emisija na HRT-u nedavno je obilježena dvadeseta godišnjica emitiranja emisije 'Veterani mira', namijenjene hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskoga rata i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. U jednom od svojih rijetkih intervjua, urednica i voditeljica emisije Marija Miličević za tportal se prisjetila samih početaka i otkrila kako nastaje emisija

Emisija 'Veterani mira' već dvadeset godina senzibilizira gledatelje za probleme branitelja i čuva sjećanja na znane i neznane junake koji su stvarali Hrvatsku. O popularnosti i važnosti emisije govori i njezina gledanost budući da je svake subote prati približno 200 000 gledatelja. Od 1997. godine je vodi urednica Marija Miličević.

Sjećate li se prvog emitiranja prije 20 godina?

O da, jako dobro se sjećam trenutka kada sam prvi put ušla u studio 5 u kojemu se u početku snimala emisija. Samo ja i kamerman, a iz režije svako malo u slušalici čujem glas: nije dobro, ponovi i tako nekoliko puta. Kad smo završili emisiju, nisam je htjela pogledati premda su je kolege ocijenili dobrom i profesionalno odrađenom.

Kako ste obilježili prvih 20 godina emisije 'Veterani mira'?

Uz pedesetak dugogodišnjih suradnika, kolega i prijatelja i sve to začinili s glazbom klape HRM 'Sveti Juraj'.U međuvremenu smo izbrojili 847 emisija i više od 3000 gostiju koliko ih je u proteklih dvadeset godina prošlo kroz emisiju.

U čemu je tajna dugovječnosti vaše emisije i jeste li na početku, kad ste kretali s emisijom mislili da će postići takvu gledanost?

Vrijednost emisije i njezinu dugovječnost čine sugovornici i njihove autentične priče koje svjedoče o jednom teškom vremenu suvremene hrvatske povijesti. Mislim da je to i recept za dosta dobru gledanost Veterana mira. Ipak je to specijalizirana emisija namijenjena ciljanoj publici.

Koliko ste emisijom uspjeli senzibilizirati javnost za problematiku branitelja i stradalnika i pridonijeli promicanju temeljnih ljudskih prava, domoljublja, razumijevanja i poštivanja različitosti?

Dobra gledanost najbolji je pokazatelj da smo na dobrom putu u otkrivanju i otvaranju brojnih tema vezanih za branitelje i braniteljsku populaciju. Nismo samo okrenuti prošlosti, teme iz razdoblja Domovinskoga rata i života njegovih sudionika tražimo i u kulturi, umjetnosti, književnosti, filmu, a vrlo važnom temom smatramo i zastupljenost Domovinskog rata u školama.

Na koji način birate teme za emisiju?

Kontinuirano pratim sva važna politička i društvena zbivanja vezana za Domovinski rat i braniteljsku populaciju. Svakako su neiscrpan izvor tema brojna pisma, elektronska pošta i telefonski pozivi koje svakodnevno dobivam. Moram priznati da su mi odlasci na teren golemi izvor tema iz života ovih ljudi koji možda teže od drugih proživljavaju sve probleme društva kojeg su stvarali.

Na emisiji godinama radi isti tim, koliko vas broji?

Vesna, Petra, Suzi, Željka, Marina, sve same žene! Često se znamo našaliti s našim gostima: 'E sada mi zapovijedamo'.

Što pratite od televizijskih emisija?

Volim pogledati BBC-jeve kostimirane serije. Ne propuštam nedjeljni glazbenu dokumentarac o operi. Rado sam odgledala 'Hrvatske velikane' sjajnoga Roberta Knjaza i naravno ne propuštam Veterane mira.

Rijetko ste u medijima. Možete li nam otkriti što vam osim posla veseli, kako se odmarate?

Veseli me sresti pozitivnu i optimističnu osobu. Vesele me šetnje oko Jarunskoga jezera s mojom kćerkom, tinejdžericom Doroteom i s našim psom, mješankom Sarom. Tada lijepo i u miru odradimo naših: 'Tisuću zašto, tisuću zato'. Veliki sam filmofil. Naći vremena za odgledati dobar film za mene je prava nagrada. Knjiga je još uvijek rezervirana za vrijeme prije spavanja, a glazba Andrea Boccelija pravi je odmor za dušu.