NADAHNULA GENERACIJE

Umrla glumica Nichelle Nichols, prva poručnica Uhura iz 'Zvjezdanih staza'

01.08.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Glumica Nichelle Nichols, najpoznatija po ulozi poručnice Uhure u znanstveno fantastičnoj seriji 'Zvjezdane staze' iz 1960-ih kojom je pomogla razbijanju barijera za afroameričke glumce i redefiniranju njihovih uloga, umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u nedjelju njezina obitelj

Nichelle Nichols, čiji su obožavatelji bili Martin Luther King Jr., jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva, i mladi Barack Obama, 'umrla je prirodnom smrću' u subotu navečer, napisao je njezin sin, Kyle Johnson, na Facebooku.

'Njezino svjetlo, međutim, kao i drevne galaksije koje se sada vide po prvi put, ostat će nama i budućim generacijama da uživamo, učimo i crpimo inspiraciju', napisao je Johnson.

Serija, koja je postala fenomen pop kulture, razbila je stereotipe uobičajene na američkoj televiziji zbog afroamerikanaca i drugih pripadnika manjina u istaknutim ulogama u seriji.

Ona i glumac u 'Zvjezdanim stazama' William Shatner razbili su 1968. kulturnu barijeru prvim prizorom međurasnog poljupca na američkim televizijama.

Planirala je napustiti 'Zvjezdane staze' nakon jedne sezone, ali King, vođa pokreta za prava afroamerikanaca iz 1960-ih, uvjerio ju je da ostane jer je bilo revolucionarno imati afroamerikanku u važnoj ulozi u gledanoj seriji.

Nichols je također pomogla u razbijanju barijera u NASA-i, čiji su vođe bili ljubitelji 'Zvjezdanih staza'.

Nakon što je kritizirala svemirsku agenciju jer nije odabrala kvalificirane žene i manjine za astronaute, NASA je angažirala Nichols u 1970-ima da im pomogne u regrutiranju.

Njezino je djelovanje doprinijelo zapošljavanju prve astronautkinje Sally Ride, prve afroamerikanke astronautkinje Mae Jemison i prvog afroamerikanca na čelu NASA-e Charliea Boldena.

Nichols je 'mnogima bila simbol onoga što se može postići' i 'nadahnula je generacije da posegnu za zvijezdama', objavila je NASA na Twitteru.