SNAGA JE U TEBI

Uhvatili smo jednog od naših najvažnijih kuhara i izrešetali ga s pitanjima na koja dosad nije odgovarao! Bez dlake na jeziku ispričao nam je baš sve

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 17.01.2020 14:25
  • Objavljeno 23.12.2019 u 17:17

David Skoko

Izvor: Promo fotografije / Autor: RTL

David Skoko jedan je od naših najcjenjenijih kuhara. U profesionalnoj je kuhinji završio sasvim slučajno, a stvorio je reputaciju na kakvoj mu mogu pozavidjeti i mnogo razvikaniji kolege sa svjetske gastro scene. Zahvaljujući svom markantnom izgledu probio se i u medije. Svojeg se tijela, kaže, ne srami, ali neosporno je ipak da se ne bi zadržao tu gdje jest da iza njega ne stoji nepresušno vrelo talenta. Za čime, pak, žali u svojim mladenačkim danima, koji je njegov recept za sreću te što svojoj govori o svojim ratnim danima, provjerite u našem velikom intervjuu

Da je David Skoko jedan od naših najvažnijih kuhara, znaju već i ptice na grani. Krenuo je kao nesuđeni stolar, neko je vrijeme radio kao komunalac. Bio je lud i otkačen, motor mu je bio život. A onda su njegovi roditelji otvorili konobu Batelinu i neobuzdanog malca stjerali u kuhinju. Suprotno svim očekivanjima, upravo je ondje procvao.

U Batelinu su se već od samih početaka od svoje konkurencije izdvajali po tome što svojim gostima nisu nudili klasičan meni. Kako je obitelj generacijski duboko povezana s ribolovom, odlučili su kuhati ono što im se svježe tog dana nađe na stolu. I koncept je, suprotno svim očekivanjima okoline, upalio. Uskoro su krenula priznanja. I domaća i inozemna. Čak je i glasoviti kuhar Anthony Bourdain pohvalio kulinarsko umijeće Skokovih.

Nama je živopisni Istrijan otkrio kako je završio tu gdje je danas. Podijelio je s nama savjete za sreću, osvrnuo se na to kako odgaja djecu te otkrio živcira li ga status seks objekta koji ga u medijima prati. Kao i pregršt drugih zanimljivosti koje su javnosti dosad bile nedostupne!

Tko je najviše utjecao na Vaš kuharski potpis? Gdje najčešće tražite inspiraciju?

O karijeri profesionalnog kuhara, da pravo kažem, nisam nikad ozbiljno razmišljao. U stvari mislim da je kuharska karijera zapravo izabrala mene. Otvorili smo obiteljsku konobu i stvari su se tako posložile. Danas ipak mogu odgovorno tvrditi da je kuhanje najbolja stvar koju u životu nisam izabrao.

A najveći utjecaj na moj način kuhanja je naša ribarska tradicionalna kuhinja, moja majka i njen razigrani kreativni duh. Inspiraciju tražim u svom najbližem okruženju, iz namirnice koje su mi tu, nadomak ruke. U kašeti ribe, u susjedovom vrtu, divljem bilju.

Imao sam sreće što sam rano upoznao svoju suprugu koja je očarana širinom svijeta. Još kao klinci smo putovali zajedno. Otkrivali smo nove okuse, mirise, kulture. Sva ta skupljena iskustva formirala su me kao osobu i kao kuhara. Svako novo iskustvo nas mijenja, kroz njega učimo, otvara nam oči. Ja sam se tome u potpunosti prepustio i pustio da me vodi s ciljem maksimalnog iskorištavanja našeg ulova i mogućnosti vlastitog okruženja.

Kako je izgledalo vaših prvih godinu dana u kuhinji? S kakvim ste se izazovima nosili? Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili?

Prve godine u kuhinji sam pratio majčine savjete i sudjelovao u pripremi naših obiteljskih jela koje smo predstavljali gostima. Nije to bilo baš jednostavno. Kuhali smo ka ća se kuha doma, po starinski.

Problem je nastao kada smo shvatili da su ta jela bila gostima često potpuno nepoznata, potpuno različita od uobičajene restoranske ponude. Najvrjednije što sam tad naučio bilo je koliko vrijedi kuhati iz duše, kako srce pita i osluškivati reakcije gostiju. Mislim da je za svakog dobrog chefa mnogo važnije učiti iz iskustva nego iz knjiga.

HUAWEI

Snaga je u tebi

Snaga je u tebi je kampanja koja za cilj ima pokrenuti promjenu kroz pozitivne i inspirativne priče. Huawei je stoga okupio šaroliku ekipu čije su priče dokaz da se isključivo snagom volje, vjerom u sebe i predanim radom može ostvariti najbolji od svih svjetova. Uključite se stoga i vi u ovu pozitivnu priču. Podijelite s drugim ljudima priču koja vas je promijenila, priču koja dokazuje da su promjene moguće te da dolaze iznutra te osvojite priliku sudjelovati u nadahnutom webinaru koji će održavati Michel Woroch - istraživač i putopisac koji uz Bartosza Mrozeka želi osvojiti Himalaju u električnim invalidskim kolicima. Najinspirativnije priče bit će predstavljene na društvenim mrežama Huaweija, a prijave se zaprimaju do 15. siječnja.

Često ističete da ste u kuhinji temperamentni. Jeste li sam sebi zbog toga najveći neprijatelj? Koliko je stereotip nabrijanog agresivnog kuhara generalno točan? Je li takav karakter potreban za uspjeh u Vašem poslu?

Nisam galamdžija po kuhinji. Generalno više gledam inspirirati nego kritizirati. Kad poludim u kuhinji ne bacam tave niti urlam na kolege. Malo zarežim i psujem kroz zube, ali se najčešće maknem da ne napravim još veću štetu. Ne vjerujem u galamu u kuhinji. Jednostavna istina je ta da ako ne znaš s ljudima, nikad nećeš biti dobar chef kuhinje. Scena obiluje masom sjajnih, divnih, kreativnih kuhara koji, baš zato što ne znaju komunicirati s kolegama, nikad neće postati biti dobri chefovi.

Što se temperamenta tiče, to je više usmjereno prema jelima koja spremam. Ponekad je moj inat ipak jači od mene pa jednostavno ne idem nikome niz dlaku. Kuham ća me volja, ne ća bi gost htio. To ti je dvosjekli mač. Nekad to zna zvučati romantično i bas fora, ali je podložno čestom nerazumijevanju i odbijanju. U tim se slučajevima svi malo prilagodimo jedni drugima.

Najavili ste zaokret u svom pristupu kuhanju. Od suvremene kuhinje okrećete se tradicionalnoj, kažete. Što vas je potaknulo na tu promjenu u razmišljanju? Hoće li se to odraziti na rad Vašeg restorana?

Zapravo nikad sebe nisam smatrao nekim suvremenim kuharom. Uvik sam bio veći tradicionalist nego ljubitelj modernih trendova. Mislim da su našu kuhinju drugi percipirali modernom jer smo često koristili namirnice od kojih su drugi kuhari zazirali ili čak nikad nisu ni došli u dodir s njima samo zato jer ih nije bilo u komercijalnoj prodaji dok su ih nama bile pune kašete.

Moja je kuhinja zapravo oduvijek bila jednostavna kuhinja na prosječnom ribarskom ulovu. Kuham tradicionalnu ribarsku, a ne restoransku hranu s malim iskorakom u prezentaciji. Tu i tamo malo hrabrije u eksperimentiranju. Ništa više od toga.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Trenutno sam u fazi kad više radim na edukaciji mladih kuhara i prenošenju tog godinama skupljenog znanja. Najsretniji bih bio da se jednom dogodi da masa mladih educiranih kuhara zabrije na našu tradicionalnu kuhinju i na tradicionalne namirnice. Volio bih da totalno polude i počnu kuhati najbolje što mogu da se pokaže što se sve može sa onime što imamo, a ne s onime što bismo htjeli imati. Previše smo bogata zemlja da bismo uvozili. Duboko sam uvjeren da je održivi razvoj jedini mogući razvoj.

U medijima Vas jako vole prikazivati golog torza s epitetom zgodnog kuhara. Smeta li Vas ta objektivizacija koja je obično rezervirana za žene?

Imam sreće što imam dobru genetiku, usto pazim što jedem i uz relativno malo treninga moje tijelo je u formi. Tetovaže koje nosim obilježile su cijeli moj život, od prvog malog glupog tattooa na podlaktici koji sam napravio još kao klinac, do tintom prekrivenih leđa. Ja sam svoju priču ispričao kroz tetovaže.

Medijima je to zanimljivo, a mene zapravo nije ničega sram. Štoviše, čak sam malo i ekshibicionist i na kraju dana volim svoje tijelo. Jako je, zdravo i lijepo. Omogućuje mi da se u njemu super osjećam. Samo neka me još dugo služi jer tko zna kakvo me tijelo čeka u drugom životu! Možda se rodim kao patak.

Na kraju, krajeva sex sells. Novinarima je to super. Malo mi to ponekad bude naporno, znalo je biti i neugodnih situacija pogotovo kad kumuje alkohol pa se žene okuraže i ulijeću mi bez kočnica. Za takve situacije već imam par spremnih fora koje ih zaustave na vrime.

Sa svojom sam suprugom već skoro 25 godina. Jako se dobro poznajemo i svašta smo zajedno prošli tako je i ovo samo faza koja će jednom završiti.

Volite se reći da ste u mladosti bili buntovnik bez razloga. Što biste, da se s ovom pameti možete vratiti 20 godina unatrag, promijenili u svojoj mladosti?

Volio bi da sam više učio u mladosti, a da sam manje nosio glavu u torbi i više na ramenu. Da mi je sadašnja pamet i one godine prije bi i dicu napravi! Sad bi već bili veliki, odrastali bi zajedno.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram

Što ste naučili od svoje djece?

Da strpljenje i dragost otvaraju više vrata i srca nego žurba i nasilje.

Kako ste završili na fronti? Što o tim danima pričate svojoj djeci?

Na bojišnici sam završio '95. kao ročnik. Imao sam jedva 19 godina i zapravo nisam bio ni svjestan što se to oko mene dešava. Na sreću nisam nikad bio u bliskoj borbi.

Imam par smiješnih anegdota iz tog vremena i to su stvari koje sam svojoj djeci ispričao iz tih svojih ratnih dana. One grde stvari držim za sebe. Bez obzira na sve što sam prošao, svoju dicu ću uvijek savjetovati da se klone sukoba bilo koje vrste. Ako se žele boriti, neka izaberu ring. Tamo bar se pravila znaju.

Relativno nedavno imali ste bliski susret sa smrću, kad Vam je zatajilo srce. Kako se to odrazilo na Vaš život?

Ne vidim ja o tako dramatično. Nisam se bas osjećao za umriti. Novinari su tu digli galamu opet radi prodaje svojih novina. Imao sam upalu srčane ovojnice koja me malko stisla za srce i to je to.

Nakon toga sam odmorio par miseci i sa mnom je sve u savršenom redu. Moram malo više paziti, ne stresirati se previše. Generalno malo smanjiti tempo života. A baš mi je to palo najteže, usporiti. Ja volim raditi, razmišljam tri koraka unaprijed. Volim jaki tempo života. Da budem iskren, možda sam čak i mali ovisnik o adrenalinu.

Nakon svega toga sam odlazio i psihologu par mjeseci, da si posložim ladice u glavi i odredim prave prioritete u životu. Učio sam kako živjeti sam samim sobom u miru.

Što je u životu najvažnije? Imate li recept za sreću?

U životu mi je najvažnije da sam ok s onim što radim i o čemu mislim. Zapravo težim kako u poslu, tako i privatnom životu raditi ono sto me čini sretnim. Kad sam nesretan postajem loša osoba. Svatko mora naći svoj put do sriće. Nema tu nekog generalnog recepta.

Pokušajte se sjetiti situacije koja je iz korijena promijenila Vaš život. Na što se odnosila, tko je u njoj sudjelovao i što se točno nakon nje promijenilo?

Tih situacija je bilo more. Jednom sam ukrao i bio ulovljen, najjadniji osjećaj ikad. Nakon toga mi krađa više u životu nije pala na pamet. Jednom sam se tukao dok lik nije pao u nesvijest. Opet su me ulovili. Nikad više nisam udri šakom. Jednom sam se napio dok nisam sam pao u nesvijest. Nikad se više nisam napio. Jednom sam se motorom zakuca u auto. Bio sam jako kriv. Od tada vozim pametnije. Jednom sam poželio tuđu ženu. Opet su me ulovili. Više nikad nisam poželio tuđu ženu.

Jednom su me se moji najdraži posramili. Od tada radim samo stvar na koje mogu biti ponosni. Nikad više ne želim da me se netko srami. Mislim da je mogućnost brzog učenja najveća vrijednost koju imamo. Dozvoljavam svakom novom iskustvu i saznanju da me mijenja. Svaki dan želim naučiti nešto novo. Najsretniji sam kad od nekog novog iskustva ostanem paf.

Davidova priča je nas inspirirala kao rijetko koja. Jel' i vama dosta mračnih i depresivnih priča? Inspirirajte se i pronađite snagu u sebi, baš kao i David! Nema toga što sami ne možete promijeniti ili učiniti. Štoviše, budite ta promjena u svijetu! Neka vas ova priča potakne da s nama podijelite svoju. Snaga je u vama!

Podijelite s nama priču koja vam je promijenila život. Svatko tko se prijavi dobit će pozivnicu na motivacijski webinar koji će održavati Michel Woroch - istraživač i putopisac koji uz Bartosza Mrozeka želi osvojiti Himalaju u električnim invalidskim kolicima. Najinspirativnije priče bit će predstavljene na društvenim mrežama Huaweija, a prijave se zaprimaju do 15. siječnja.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Huaweijem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T dolazi u tri varijante boja koje će se uklopiti u svaki stil: Crush Blue, Midsummer Purple i Black. Ovaj pametni telefon dolazi sa sustavom koji kombinira ukupno četiri stražnje AI kamere: glavnu (48 MP), ultraširokokutnu (16 MP), makro (2 MP) i dubinsku (2 MP) za zadivljujuće ultraširokokutne, makro i bokeh fotografije te fotografije visoke rezolucije. Slike i videozapisi nastaju s bogatim i jasnim detaljima, bilo da snimate prostrane krajolike, bilo krupne planove koji oduzimaju dah. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!