O PRIVATNOM ŽIVOTU

U svojem najiskrenijem intervjuu kraljica Maxima progovorila o najbolnijim temama, a dotakla se i smrti sestre, kao i kontroverzi koje su se pojavile oko njezine obitelji

20.05.2021 u 06:36

Bionic
Reading

Iako to baš i nije uobičajeno za pripadnike kraljevske obitelji, nizozemska kraljica Maxima napravila je iznimku, otvorila vrata kraljevske palače u Haagu i otkrila mnoge detalje iz svog privatnog života, od kojih su mnogi izazivali kontroverze

Ovog ponedjeljka 17. svibnja u nizozemskoj kraljevskoj obitelji od rane je zore sve bilo podređeno kraljici Maximi, a koja je taj dan slavila 50. rođendan. Budući da je njezin imidž u javnosti u posljednje vrijeme pomalo narušen, svoj je rođendan supruga kralja Williama Alexandera odlučila iskoristiti i okrenuti u svoju korist, dajući veliki intervju za nacionalnu televiziju.

Da je interes bio velik, govori i brojka od 3,2 milijuna gledatelja koji su u jednom dahu pogledali intervju, čime je postao najgledaniji te večeri. Smještena udobno u svom uredu u kraljevskoj palači Huis ten Bosch, ujedno službenoj rezidenciji kraljevske obitelji u Haagu, u sobi s velikim prozorima i pogledom na vrt, Argentinka koja predstavlja nizozemski narod je otvorila je dušu novinaru Matthijsu van Nieuwkerku.

Dotakla se kraljica Maxima raznih tema, uključujući one koje se tiču njezinog privatnog života, poput gubitka sestre Ines, svoje veze s kćerima, kao i svoje buduće uloge u nizozemskoj monarhiji.

  • +17
Kraljica Maxima Izvor: EPA / Autor: BAS CZERWINSKI

Vjerojatno najbolnija stvar u njezinu životu i najveći udarac za nju bio je gubitak mlađe sestre Ines Zorreguieta. Tog 7. lipnja 2018., datum koji kraljica do kraja života neće zaboraviti, Ines je pronađena mrtva u svom stanu u Buenos Airesu. U trenutku smrti imala je 33 godine, a prema policijskom izvještaju, počinila je samoubojstvo. Tijekom razgovora za nizozemsku televiziju, Maxima se dotakla i tog dana, otkrivajući kako je često proganja sve to i kako se pita je li mogla išta napraviti, je li mogla pomoći svojoj mlađoj sestri.

'Trudili smo se biti tu za nju i usmjeravati je najbolje što smo mogli, no stvarnost je takva da mi nismo profesionalci. Posljednjih sedam ili osam godina njezina života nisu bila dobra, no mi jednostavno nismo znali kako bismo joj pomogli. Patila je od depresije i poremećaja ličnosti, vjerovala da je samoubojstvo jedini način da se spasi, iako je bila nevjerojatno talentirana, no jednostavno to nije vidjela', rekla je kraljica te je, nakon osobnog gubitka i svega što je prošla, odlučila to iskoristiti i pomoći drugima, naglašavajući važnost liječenja mentalnih bolesti.

'Kada osoba počini samoubojstvo, kod onih koji ostaju ne javljaju se samo tuga i frustracija, već i strah, ali i sram. Puno više toga je u igri i komplicira više negoli 'normalna' smrt', priznala je Maxima i potom dodala kako takvim ljudima treba znati pomoći. Unatoč svemu što se dogodilo, kraljica Maxima priznaje da danas sestru pamti sa smiješkom, iako joj je trebalo godine da se pomiri sa svime što se dogodilo i da ju prihvati takvu kakva je bila.

No iako je kraljici Maximi u posljednje vrijeme pala popularnost, to se nije dogodilo u slučaju njezinih triju kćeri, princeza Amalije, Alexije i Ariane. Najstarija od svih, 17-godišnja princeza Amalia buduća je nizozemska kraljica, a kada je riječ o njezinom modnom izričaju, ali i stavu, upravo je ona najsličnija mami. Stoga ne čudi to da je Maxima uvjerena kako će Amalia jednog dana besprijekorno odraditi svoju ulogu. 'No ja je još uvijek ne vidim kao buduću kraljicu, nego samo kao svoju djevojčicu.'

U intervjuu je spomenula i ostale dvije kćeri, pa je za srednju Alexiju (15) rekla da je izrazito znatiželjna i voli upoznavati ljude dok je najmlađa Ariane (14) neodoljivo slatka, vrlo ženstvena i u isto vrijeme izrazito moćna.

Ono što se cijelu večer čekalo tema je koja je izazvala mnoge kontroverze, a riječ je o događaju iz prošle godine, kada je unatoč preporukama vlade da se zbog koronavirusa ne putuje izvan države nizozemska kraljevska obitelj odlučila otputovati u Grčku na odmor. Njihovo putovanje Maxima je opisala kao 'grešku u procjeni', dodavši kako je u to vrijeme putovanje još uvijek bilo dopušteno, a da je njezina namjera bila da nastavi raditi iz obiteljskog doma u Kranidi na Peloponezu.

Iako su se vratili samo nekoliko dana kasnije te su zatražili putem videosnimke oprost od naroda, to je poprilično naštetilo monarhiji i izgubili su potporu naroda.

Dodatni udarac bila je kupovina luksuzne jahte, u jeku zdravstvene krize, a koja je Nizozemce koštala milijune eura. No kraljica Maxima ne vidi prevelik problem u svemu tome, jer, ne želeći podcjenjivati rad i djelo svog supruga, smatra da kao kralj itekako to zaslužuje.